Milliárdokkal több EU-s pénzt ad a kormány középületek energetikai fejlesztésére
Uniós források

Milliárdokkal több EU-s pénzt ad a kormány középületek energetikai fejlesztésére

Portfolio
9,2 milliárd forinttal, 6,3%-kal megemelték a keretösszegét és újra kinyitották a "Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései" című (KEHOP-5.2.2. kódszámú) felhívást - derült ki a hivatalos pályázati oldal egyik friss közleményéből. Ez azt jelenti, hogy a másfél éve bezárt pályázat most a nyári hónapokban néhány napos szakaszokra újra megnyílt. Több másik Terület- és Településfejlesztési (TOP) uniós pályázat keretösszege, illetve szabályrendszere is módosult tegnap.
Egy hétfői szűkszavú közlemény nagy jelentőségű változtatást takart a hivatalos pályázati oldalon, ugyanis

az eddig is igen nagy keretösszegű (145 milliárdos) középületes épületenergetikai pályázatot most 154,3 milliárd forintra megemelték és ezzel együtt tegnaptól július 1-ig ki is nyitották a pályázatot.

Aztán július 25-től 31-ig szintén nyitva lesz, illetve augusztus 26-tól szeptember 2-ig. A pályázat több más technikai részletben is módosult, melyeket ez a közlemény foglal össze.

A pályázat kiemelt célkitűzése ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban. A pályázat tehát hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javítására és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához.

A pályázati adatbázis szerint összesen 128 projektre nyújtottak be támogatási igényt 169,5 milliárd forint összegben, amelyek közül eddig 120-at hagytak jóvá 146,13 milliárd forint összegben, és 121 projekt esetén 130 milliárd forintot már ki is fizettek a nyerteseknek.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint az első öt legnagyobb nyertes projekt a következő:
 • "Budapesti egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése", a projektet a NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság viszi és az elnyert forrás 10,49 milliárd forint
 • "A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületeinek energetikai felújítása" Katymáron, amely projektet szintén az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság viszi, az elnyert forrás pedig 10 milliárd forint
 • "Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése" Kistarcsán, amelyet szintén az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság visz, itt az elnyert támogatás 8,2 milliárd forint
 • "A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett kormányzati épületek energetikai felújítása" Budapesten, amelyet szintén az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság visz és az elnyert forrás 7 milliárd forint
 • "Honvédelmi Minisztérium épületeinek energetikai fejlesztése Budapest", amely projektet szintén az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság visz, és itt is 7 milliárd forint az elnyert támogatás.


A fentin felül módosult a "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című (TOP-1.2.1-16 kódszámú) felhívás három helyen:
 • Módosult a felhívás 1.2 pontjában a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 23,55 milliárd forintról 24,8 milliárd forintra.
 • Jász-Nagykun-Szolnok megye esetében új kiemelt eljárásrendű TSM kerül megjelentetésre, így kiegészült a felhívás 4.1 Támogatást igénylők köre, valamint 8. A) Területspecifikus mellékletek pontja.
 • Győr-Moson-Sopron megye 1.2 pontjában módosult a forrás 834 millió Ft-ra, valamint 4.3. pontjában a benyújtási határidő, új benyújtási szakasz meghatározásával 2019. július 1-től 2019. augusztus 30-ig.

A pályázat célja térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztések támogatása, melyekkel megyei szintű turisztikai vonzerő elemekre épülő, koordinált fejlesztések valósíthatók meg. Ennek keretében a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség a térség gazdaságának diverzifikációja, a helyi gazdaság élénkítése, és a foglalkoztatás növelése érdekében.

Szintén módosult a "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című (TOP-1.2.1-15 kódszámú) felhívás az alábbi pontokon:
 • A Felhívás 1.2 pontjában módosult a felhívás keretösszege 56 465 millió Ft-ról 57 760 millió Ft-ra.
 • A Felhívás 3.1.2 pontja kiegészült az elektromos töltőállomás kiépítésének a lehetőségével: Elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítése a beruházás környezetében - amennyiben a projekt keretében parkolóhely fejlesztése, létesítése valósul meg, vagy a települési töltő-infrastruktúra kiépítése azt indokolja. Amennyiben releváns, jelen felhívás 3.2.2 fejezetében elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítésre vonatkozó feltételek alapján.
 • A Felhívás 3.1.5 pont az állami támogatásokra vonatkozó szabályok pont kiegészítésre került az elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítésével.
 • A Felhívás 3.2.1 pont A) 5. pontja módosítás került: A projekt teljes elszámolható költségvetésének minimum 10%-át szükséges a bemutathatóságot, interpretációt szolgáló tárgyi és immateriális eszközökbe fektetni.
 • A Felhívás 3.2.2 pontja kiegészítésre került az elektromos járművek használatához szükséges töltő-infrastruktúra műszaki-szakmai elvárásaival.
 • A Felhívás 4.1 pontja kiegészítésre került: Zala megye esetében kiemelt projekt esetén a támogatást igénylők körére vonatkozó előírások a Felhívás adott területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében találhatók.
 • A Felhívás 7. pontja kiegészítésre került az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségekkel.
 • Módosultak az alábbi Terület Specifikus Mellékletek (TSM-ek): Zala megye kiemelt: új kiemelt eljárásrendű TSM megjelenése. Vas megye 4.3. pontjában a benyújtási határidő, új benyújtási szakasz meghatározásával 2019. augusztus 30-tól 2019. szeptember 30-ig valamit az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összegei módosultak.


Szintén módosult a "Barnamezős területek rehabilitációja" című (TOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívás, mégpedig úgy, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye esetében a benyújtási határidő, új benyújtási szakasz meghatározásával 2019. június 27-től 2019. szeptember 17-ig, igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 500 millió Ft-ra módosult. Adminisztrációs hiba miatt a Felhívás 5.5 pontjába a 2019.03.06-án feltöltött módosítás során tévesen került megjelenítésre a 200 millió Ft elszámolható összköltséget meg nem haladó projektek esetében a százalékban meghatározott átalány alkalmazása, amely jelen módosítás során törlésre kerül.

Szintén módosult több helyen a "Nők a családban és a munkahelyen (standard)" című (EFOP-1.2.9-17 kódszámú) felhívás is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
korona válság
japan robot robotika
bkk_busz_bkv
szerbia
trader23

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
unios helyreallitasi terv klimavallalas rrf 210416