Új zöld erőművek épülnek Budapesten
Üzlet

Új zöld erőművek épülnek Budapesten

Portfolio
A következő két évben részben uniós forrásból egy körülbelül 20 milliárd forintos beruházási program megvalósítására készül a Főtáv, amely nagyrészt az egységes budapesti hőgyűrű gerinchálózatának kialakítását célozza. A pókhálószerű hőgyűrű kiépítése mellett két darab biomassza fűtőmű előkészítése is folyamatban van, de emellett gondolkodnak egy második hulladékhasznosító mű létrehozásán is - mondta el Mitnyan György, a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató vezérigazgatója a Portfoliónak. A fejlesztések eredményeként árverseny indulhat a Főtáv részére hőt értékesítő erőművek között, emellett lehetőséget teremtenek arra is, hogy a Főtáv belépjen a hidegenergia, vagyis a távhűtési piacra is.

1 2 3

Százezrek válthatnak távfűtésre a belvárosban.
Portfolio: Sok évet követően 2017 ismét a piacbővülésről szólt a Főtávnál; hogyan sikerült összességében az előző év a társaság számára?
Mitnyan György: 2016 a legek éve volt a társaság számára, de ezt elmondhatjuk 2017-ről is. 1988, vagyis csaknem harminc év után 2016 volt a legjobb éve a vállalatnak, amelynél csak egy jobb éve volt, mégpedig 2017. Ügyfeleink számát tovább növeltük 2017-ben, az előző évi 30,6 MW-os kapacitásemelkedést követően tavaly már több, mint 34,9 MW-nyi lekötött hőkapacitással tudott bővülni a vállalat. Csak a példa kedvéért, ez Kaposvári teljes éves hőigényét is meghaladja. Az előzetes számok alapján a tulajdonos által elvárt pozitív üzleti eredményt teljesíteni tudjuk, amennyiben pedig továbbra is ilyen ütemben fejlődik a fővárosi távhőszolgáltatás, akkor az esetleges kedvezőtlen külső környezeti hatásokat is ellensúlyozni tudjuk.

Mindemellett a Főtáv műszaki rendszerének megújítása is nagyon jó ütemben halad, ahogyan a tervezési munka is felpörgött 2017-ben. Most készült el az 50 éves fejlesztési tervünk, ennek egyes szakaszai már megvalósítás alatt vannak. Korábban a vállalatnak ilyen távlati víziói nem voltak.

Olyan is van persze, amivel nem vagyunk elégedettek. Szerettünk volna a környező Pest megyei agglomerációban - Nagytarcsa után - újabb településeket rákapcsolni a Főtáv szolgáltatására, de ez egyelőre várat magára, noha az auditig már eljutottunk.

Hogyan alakulnak a beruházási értékek?
A 2017-es évben valamivel több mint 9 milliárd forint körül alakul a beruházásunk, ami az elmúlt 15 év legjobb adata. Az uniós forrásoknál csaknem 10 milliárd forint összeggel már nagy részben leszerződött, vagy pedig megítélt forrással rendelkezik már most a vállalat. Egy 30-50 százalékos támogatást vélelmezve ez az összeg egy 20 milliárdos beruházási programot vetít előre a következő két évre, amely nagyrészt az egységes budapesti hőgyűrű gerinchálózatának kialakítását célozza. A Főtáv számára az uniós források megszerzése prioritás ebben a tervezési ciklusban, ezek egyfajta lökést tudnak adni a 2030-ig felvázolt tervek megvalósításának is.

Hogyan tervezik növelni a távfűtéssel kiszolgált területeket a fővárosban?
Legnagyobb beruházásunk a jelenleg szigetszerűen működő 9 hőkörzet összekötése lesz, a több, mint 1000 kilométeres vezetékhálózatunk megduplázásával igazi nagyvárosi gerinchálózatot - egy pókhálószerű hőgyűrűt - alakíthatunk ki. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a hőt bármelyik bekapcsolt pontról továbbíthatjuk a rendszer bármelyik pontjára. Azt gondolom, ez a legnagyobb dobás. Továbbá így lehetőség lesz arra, hogy a Főtáv kilépjen a távfűtés bűvköréből és belépjen a hidegenergia, vagyis a távhűtési piacra is. A pesti belváros bekapcsolása a távfűtésbe ugyancsak az egyik legfontosabb feladat lesz, mérsékelve ezzel a helyi levegőszennyezést, amit a rossz minőségű tüzelőanyagoknak elégetése okoz és ami a téli szmog első számú előidézője.

2018-ban a terv szerint egy gerincvezetékkel átjövünk az Erzsébet-hídon, bekötjük a Vároházát és elindulunk az Opera felé, a pesti belvárosban pedig megkezdjük az elsősorban a nem lakossági ügyfelek távhőre kötését, de a lehetőséget persze felajánljuk a lakosságnak is. Már most vannak szándéknyilatkozataink társasházaktól. Terveink kiterjednek a budapesti barnamezős területekre is, amelyek összességében mintegy további 250 MW új hőkapacitás-bővülést rejtenek magukban. A rozsdaövezetek bekötése a Főtávnak hatalmas tartalékot jelent az üzleti terjeszkedés tekintetében.

Új zöld erőművek épülnek Budapesten
Milyen intézményi és lakossági ügyfelek bekapcsolására adnának lehetőséget az összekötések a következő években?
A jelenleg szigetként működő hőkörzetek már említett összekötése Észak-Pestről indul és a Puskás Ferenc Stadionig tart, mely reményeink szerint szintén távfűtötté válik. Az összekötés a Városliget alatt halad át, ahol két nagy beruházás is új lehetőségeket jelent számunkra. Már jelenleg is a termálvizet felhasználva fűtjük a Fővárosi Állat- és Növénykert 17 létesítményét, annak bővülésekor pedig - különösen a Pannon Parkban - további szerep juthat a távhőnek. A szomszédba tervezett múzeumi negyeddel is tárgyalásban vagyunk, fűtési-hűtési energiát szolgáltathatunk az új épületeknek. Presztízsnek tekintjük, hogy a budapesti városházát is mi fűtsük,, ahová már 2018-ban szeretnénk megérkezni A belvárosban jelenleg egyedül a VIII. kerületben vagyunk jelen, ahol a Corvin Sétányt sikerült rákapcsolni a távfűtésre, de az V., VI. és VIII. kerületekben mintegy 200 ezer olyan budapesti polgárt, illetve intézményt tudunk majd elérni, aki potenciális ügyfelet jelenthet a Főtávnak. Mindez óriási mértékben javítaná a belváros levegőminőségét, valamint biztonságosabb és fenntarthatóbb fűtési rendszert jelentene több százezer család számára.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT