Meglódulhat a kötelező biztosítások díja,  az utasbiztosítások még nem tértek magukhoz
Üzlet

Meglódulhat a kötelező biztosítások díja, az utasbiztosítások még nem tértek magukhoz

Portfolio
Sikerült teljesíteniük az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozó várakozásokat tavaly a magyar biztosítóknak, a részletekről a friss MNB-statisztikák alapján Pandurics Anett (képünkön), a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) hamarosan távozó elnöke beszélt a szervezet mai online sajtótájékoztatóján. A háborús körülményeket szinte az összes biztosítási szerződés kizárja a fedezetek közül, a magyarországi biztosítók közvetlen kitettsége pedig elhanyagolható az orosz-ukrán háborúban érintett országok felé.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikáiról szóló elemzésünk itt olvasható:

1330 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta 2021-et a biztosítási szektor az MNB adatai szerint, ezzel teljesültek a korábbi piaci várakozások az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozóan, és 10,4%-os növekedést ért el a szektor. A MABISZ fióktelepekre is kiterjedő 1376 milliárd forintos előzetes adata 10,78%-os emelkedést mutat. Az életbiztosítási ágazat kiemelkedően jól teljesített, 13,6%-kal került feljebb, a nem-életbiztosítási üzletág viszont kisebb, 7,9%-os növekedéssel teljesített.

Az életbiztosítások esetében a nyugdíjbiztosításoknál is magasabb növekedést mutattak a unit-linked termékek, ami alapvetően nem a darabszámok növekedésének, hanem az egyszeri és eseti befizetések növekedésének és a magasabb átlagdíjaknak, indexdíjaknak köszönhető. A járvány felerősítette az öngondoskodással kapcsolatos pozitív szemléletet, és az ügyfelek tudatosan döntöttek az öngondoskodási termékek mellett, és a visszavásárlások sem nőttek meg.

A nem-életbiztosításokon belül a kgfb-szegmens mutatta a legkisebb, 3,3%-os növekedést. A kárinfláció egyre nagyobb hatást gyakorol a díjakra, így nem érdemes lehet a növekedést kivetíteni a közeljövőre, és a moderált díjemelkedést a biztosítók átmenetinek tekintik. Az utasbiztosítások szenvedték meg a legjobban a pandémiát, de a pandémia előtti szintnek még mindig csak a felét tudta elérni az utasbiztosítási piac. Felhívták a figyelmet a sajtótájékoztatón arra, hogy a lakásbiztosítási szerződéseket érdemes korszerűsíteni az ingatlanárak és az alapanyagköltségek jelentős emelkedése miatt.

A háború a biztosítási szektort elsősorban az átgyűrűző hatásokon keresztül érinti, hiszen a biztosítási szerződések döntő többsége kizárja a fedezetből a háborús helyzetet.

A Portfolio kérdésére Pandurics Anett elmondta: az életbiztosítási üzletág megtérülését 2021-ben a hozamkörnyezet emelkedése befolyásolta negatívan elsősorban, csökkentve a befektetési eredményt,, részben ezzel magyarázható, hogy miközben a nem-életbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredménye növekedett, az életbiztosítási üzletágé csökkent. Egy további magyarázó tényező az, hogy a nem-életbiztosítási üzletágakkal ellentétben az életbiztosítási üzletág működési költségei jelentősebben emelkedtek.

További részletek a magyar biztosítók 2021-es éves teljesítményéről:

bizt4

A sajtótájékoztató kezdetén Pandurics Anett ismertette: a MABISZ a héten egy rendkívüli változtatást fogadott el a határbiztosításokra vonatkozóan, amivel szimbolikus szintre, 1000 forintos összegre csökkentették a zöldkártyával nem rendelkező menekültek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének díját. Emellett 10 millió forinttal támogatja a MABISZ az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi munkáját, ami a biztosítói szervezet költségvetéséhez képest jelentős összeg, emellett a tagbiztosítók 135 millió forintot ajánlottak fel eddig a menekültek megsegítésére különböző szervezeteken keresztül.

Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője a sajtótájékoztató végén ismertette: a pandémia idején a biztosítók E-kárbejelentője érintésmentes lehetőségként működött, folyamatosan fejlesztik a rendszert, és tavaly bevezették a gyorsított azonosítást is, lerövidítve a kitöltési időt, és a KRESZ e-learning tanaganyagába is bekerült.

Eddig 410 ezerszer töltötték le az applikációt, tavaly már 10 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz ezen a csatornán keresztül, ami 20%-os éves növekedést jelent.

Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó