Meglódulhat a kötelező biztosítások díja,  az utasbiztosítások még nem tértek magukhoz
Üzlet

Meglódulhat a kötelező biztosítások díja, az utasbiztosítások még nem tértek magukhoz

Portfolio
Sikerült teljesíteniük az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozó várakozásokat tavaly a magyar biztosítóknak, a részletekről a friss MNB-statisztikák alapján Pandurics Anett (képünkön), a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) hamarosan távozó elnöke beszélt a szervezet mai online sajtótájékoztatóján. A háborús körülményeket szinte az összes biztosítási szerződés kizárja a fedezetek közül, a magyarországi biztosítók közvetlen kitettsége pedig elhanyagolható az orosz-ukrán háborúban érintett országok felé.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikáiról szóló elemzésünk itt olvasható:

1330 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta 2021-et a biztosítási szektor az MNB adatai szerint, ezzel teljesültek a korábbi piaci várakozások az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozóan, és 10,4%-os növekedést ért el a szektor. A MABISZ fióktelepekre is kiterjedő 1376 milliárd forintos előzetes adata 10,78%-os emelkedést mutat. Az életbiztosítási ágazat kiemelkedően jól teljesített, 13,6%-kal került feljebb, a nem-életbiztosítási üzletág viszont kisebb, 7,9%-os növekedéssel teljesített.

Az életbiztosítások esetében a nyugdíjbiztosításoknál is magasabb növekedést mutattak a unit-linked termékek, ami alapvetően nem a darabszámok növekedésének, hanem az egyszeri és eseti befizetések növekedésének és a magasabb átlagdíjaknak, indexdíjaknak köszönhető. A járvány felerősítette az öngondoskodással kapcsolatos pozitív szemléletet, és az ügyfelek tudatosan döntöttek az öngondoskodási termékek mellett, és a visszavásárlások sem nőttek meg.

A nem-életbiztosításokon belül a kgfb-szegmens mutatta a legkisebb, 3,3%-os növekedést. A kárinfláció egyre nagyobb hatást gyakorol a díjakra, így nem érdemes lehet a növekedést kivetíteni a közeljövőre, és a moderált díjemelkedést a biztosítók átmenetinek tekintik. Az utasbiztosítások szenvedték meg a legjobban a pandémiát, de a pandémia előtti szintnek még mindig csak a felét tudta elérni az utasbiztosítási piac. Felhívták a figyelmet a sajtótájékoztatón arra, hogy a lakásbiztosítási szerződéseket érdemes korszerűsíteni az ingatlanárak és az alapanyagköltségek jelentős emelkedése miatt.

A háború a biztosítási szektort elsősorban az átgyűrűző hatásokon keresztül érinti, hiszen a biztosítási szerződések döntő többsége kizárja a fedezetből a háborús helyzetet.

A Portfolio kérdésére Pandurics Anett elmondta: az életbiztosítási üzletág megtérülését 2021-ben a hozamkörnyezet emelkedése befolyásolta negatívan elsősorban, csökkentve a befektetési eredményt,, részben ezzel magyarázható, hogy miközben a nem-életbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredménye növekedett, az életbiztosítási üzletágé csökkent. Egy további magyarázó tényező az, hogy a nem-életbiztosítási üzletágakkal ellentétben az életbiztosítási üzletág működési költségei jelentősebben emelkedtek.

További részletek a magyar biztosítók 2021-es éves teljesítményéről:

bizt4

A sajtótájékoztató kezdetén Pandurics Anett ismertette: a MABISZ a héten egy rendkívüli változtatást fogadott el a határbiztosításokra vonatkozóan, amivel szimbolikus szintre, 1000 forintos összegre csökkentették a zöldkártyával nem rendelkező menekültek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének díját. Emellett 10 millió forinttal támogatja a MABISZ az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi munkáját, ami a biztosítói szervezet költségvetéséhez képest jelentős összeg, emellett a tagbiztosítók 135 millió forintot ajánlottak fel eddig a menekültek megsegítésére különböző szervezeteken keresztül.

Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője a sajtótájékoztató végén ismertette: a pandémia idején a biztosítók E-kárbejelentője érintésmentes lehetőségként működött, folyamatosan fejlesztik a rendszert, és tavaly bevezették a gyorsított azonosítást is, lerövidítve a kitöltési időt, és a KRESZ e-learning tanaganyagába is bekerült.

Eddig 410 ezerszer töltötték le az applikációt, tavaly már 10 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz ezen a csatornán keresztül, ami 20%-os éves növekedést jelent.

Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!
Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve