A nyugati világ felkészült a globális átalakulásra: innováció, technológia és adatok
Üzlet

A nyugati világ felkészült a globális átalakulásra: innováció, technológia és adatok

A dekarboniázció, az energiaátmenet és a zöld átállás minden lehetséges technológiai aspektusáról szólt az április 3-4. között megrendezett Schneider Electric Innovation Summit Párizsban. A kétnapos konferencián a green tech megoldások mellett igazán nagy hangsúly volt a partnerségeken, a közös gondolkodáson, amelyek nélkül aligha lehetne a kitűzött célokat időben teljesíteni. A Portfolio tudósít a helyszínről - megmutatjuk, hogy mivel foglalkozik jelenleg Nyugat-Európa, miben látják a legnagyobb kockázatokat, vagy éppen a megoldást jelentő kiutat a szakértők, és hogy mit üzen a Schneider Electric vezérigazgatója, Peter Herweck, a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatoknak, vállalatvezetőknek, döntéshozóknak. Helyszíni beszámoló következik.
Április 24-én jön a Portfolio Sustainable Tech konferencia, ahol a zöld átállás, a technológia és a fenntarthatósági aspektudok kerülnek a középpontba.

Új trendek, új válaszok: "A fenntartható jövő adatokon alapul"

A világot meghatározó trendekről, és a Schneider Electric vízióiról, a fenntartható jövő megteremtésének eszközeiről szólt Peter Herweck vezérigazgató előadása az Innovation Summit 2024 konferencián.

"Sokáig azt hittük, hogy a globalizáció fogja meghatározni a világot, az elmúlt 3-4 évben viszont olyan eseményeket tapasztaltunk meg, amelyek többek között rövidebb ellátási láncokat, kisebb volumenű kereskedelmet eredményeztek az egyes földrészek között. Az egyik új trend, amely a jövőnket meghatározza, a folyamatosan változó globális egyensúly. Döntő fontosságú, hogy a vállalatok rugalmassá váljanak a technológiák elfogadásával, valamint az erős partnerségek kialakításával.

Egy másik meghatározó trend az energiaátmenet. India, a Közel-Kelet, és Afrika energiaigénye rohamosan nő, a népességnövekedés, az urbanizáció és a jólét növekedése szintén meghatározza a jövőnket, mindezekre a klímaváltozást figyelembe véve kell reagálnunk. Hogyan lesz kevesebb a világ energiafogyasztása a populáció növekedésével? Úgy, hogy innovatív megoldásokat vezetünk be a folyamatok optimalizálása, a hatékonyság javítása, a fenntarthatóság előmozdítása érdekében. Ebben van hatalmas segítségünkre a digitalizáció és az AI.

A fenntartható jövő adatokon alapul.

A jó hír az, hogy ma már létező technológiáink vannak, amelyekkel a CO2-kibocsátás 70%-át kivonhatjuk az energialáncból. Az energetikai átállással kapcsolatos beszélgetések évek óta az energiatermelési oldalra összpontosítanak, az új épületek lehető legfenntarthatóbb megépítésére, a probléma 55%-a azonban a keresleti oldalon van, vagyis ott, ahol az emberek az energiát elhasználják.

Válaszul 14 innovációt mutatunk be itt a napokban, amelyekkel megvalósíthatók az energiaátmenettel kapcsolatos célok. A technológia adott, kezdjük el használni!

Az innovációnak és az együttműködésnek óriási szerepe van, csakúgy, mint a digitalizációnak és az automatizálásnak, ezek teremtik meg a fenntartható, zöld és intelligens jövőt - mondta el előadásában Peter Herweck.

A Portfolio exkluzív interjút készít a vezérigazgatóval, ami a következő hetekben lesz olvasható az oldalon.

Az Innovation Summit keretében bemutatott 14 innováció között volt például egy nyílt szoftverplatform, illetve az intelligens és szoftver alapú energiagazdálkodó panel, amely optimalizálja az épületek teljes energiafogyasztását.

schneider e
Kép forrása: Portfolio

A technológia átvételének most jött el az ideje

A partnerségek szerepéről, az AI lehetőségeiről, a nyílt szoftverplatformok előnyeiről szólt a vezetői kerekasztal-beszélgetés a konferencián.

Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója is részt vesz az április 24-ei Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

Az energiaátmenet megvalósításához a technológia megvan, de az implementáció még hiányzik.

- emelte ki Barbara Frei, Executive Vice President Industrial Automation, Schneider Electric, majd hozzátette, hogy az ipari automatizáció területén teljes palettával igyekeznek támogatni az implementációt, ennek egy kritikus pontja, hogy a vállalat elkötelezett a nyílt automatizálási szoftverek iránt, ezáltal a végfelhasználókat nem hátráltatják az automatizációs törekvéseikben a különböző szoftverek közötti kompatibilitási problémák. "A stratégiai partnerség is kulcsfontosságú, ennek érdekében éppen ma jelentettük be egy új programunkat, ami a kritikus ásványi anyagok, erőforrások és az anyagipar közötti ellátási lánc kibocsátásának csökkentésére összpontosít és az iparág több ezer beszállítóját köti össze egy digitális technológiai platformmal" - ismertette Barbara Frei.

A fenntarthatósági kihívásokra automatizációval, AI-al, és a ma létező technológiák hatékony felhasználásával tudunk megfelelően reagálni.

- emelte ki Caspar Herzberg, Chief Executive Officer, AVEVA. Bár hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésünkre, az ipar még keveset használ fel ezekből, ennek egyik oka, hogy mindenki félti az információit. Az AI algoritmusai azonban csak úgy fognak értelmet nyerni, ha komplex adathálót bocsátunk a rendelkezésükre. "Ezért gondolkodunk mi nyílt ipari platformokban, például az ún. "Digital Twin", vagyis az épületek digitális másolatánál, leképezéseinél is, amely segíti az üzemeltetéshez, a stratégiai tervezéshez az adatok összegyűjtését. Ha a szoftvereket engedjük egymással kommunikálni, azzal megkönnyítjük a felhasználók, a mérnökök, a vezérigazgatók életét azáltal, hogy megszüntetjük az adatok eredetével kapcsolatos bizonytalanságokat." - hangzott el a beszélgetésben az AVEVA vezérigazgatójától.

A játék nagyon megváltozott az elmúlt 12-18 hónapban

- mondta el Pankaj Sharma, Executive Vice President Secure Power, Schneider Electric. A ChatGPT megjelenésével egy rendkívüli változást tapasztaltunk meg, az AI lehetőségei mostantól még inkább felgyorsulnak, többek között a Google, a Microsoft hatalmas adatközpontokat épít, ezek energiafogyasztása a következő négy évben meg fog többszöröződni. Az adatközpontok fenntarthatósági problémái elkerülése érdekében foglalkoznunk kell ezek hűtési, és üzemeltetési energiaigényével. "Mivel a levegő csak bizonyos mennyiségű hőt képes felvenni, ezért folyadékra van szükségünk az adatközpontok fenntartható hűtéséhez, innen ered a folyadékhűtési koncepciónk, ami többek között nagyon alacsony energiafelhasználású hűtőkre alapoz." - ismertette Pankaj Sharma.

A beszélgetés során Peter Herweck, vezérigazgató ismét kiemelte, hogy a világ energiaigénye nő, a hatékonyság iránti igény az iparban elképesztő mennyiségű adatot és szoftveres megoldást vár el. Az adatközpontok, ahol az AI fel fog nőni, szintén energiával működnek, de a lakossági szektorban is bőven lesznek új fogyasztási kihívások. Ennek a bonyolult egyenletnek a megoldása nem más, mint az innováció. Peter Herweck részletesen ismertette annak a 14 innovációnak az egyikét, amely a lakóépületek optimális energiafogyasztását szervezi meg. Az intelligens, szoftver alapú energiagazdálkodási panel ismeri a házban lévő energiafogyasztókat, ismeri a lakók áramfogyasztási preferenciáit, időjárás-előrejelzéssel kalkulál a napelemes energiatermelés és -felhasználás optimalizálása érdekében, és segít megfelelő, alacsony költségű időszakokat találni a nagyobb fogyasztók - például a vízmelegítés - üzemeltetésére. Mindezt egy applikáció segítségével követhetjük, személyre szabhatjuk.

Az országonként eltérő hálózati infrastruktúra persze nagy kihívást jelent egy ilyen eszköz működtetése során, beleértve az adatinfrastruktúrát, az üzemeltetők adatcserélési lehetőségeit, de az Egyesült Államokban már jó tapasztalatokat szerzett a Schneider Electric, így eljött az idő, hogy Európában is bevezessék ezt a technológiát országról országra haladva.

A beszélgetés Q&A szekcióval folytatódott, ahol többek között szó volt a hidraulikus meghajtásról, a szilícium-karbidról, mint új technológiai lehetőség, amelynek a magas költségei idővel a napelemekhez hasonlóan csökkenhetnek a tömeges felhasználásból fakadóan, a teljesítményelektronikáról, a különböző szoftverek egy platformra kapcsolásáról a megfelelő kommunikáció és adatátvitel érdekében, valamint az adatelemzés fontosságáról is.

A konferencián készült következő beszámolókban a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság kapcsolatáról, az új energiatérképről és a nettó zéró célok megvalósításáról lesz szó.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
liszt ferenc repülőtér