Zöld átállás - Csak úgy záporoznak a fenntarthatósági fejlesztések az üzleti világból
Üzlet

Zöld átállás - Csak úgy záporoznak a fenntarthatósági fejlesztések az üzleti világból

Portfolio
Újabb és újabb zöld fejlesztésekről, beruházásokról, vagy a zöld átállást segítő partneri kapcsolatokról adnak hírt a vállalatok, egyesületek. A legfrissebb, pozitív vállalati eredményeket tartalmazó összefoglalónkban, május vége és június közepe között bejelentett eredményekből válogattunk néhányat: van köztük műanyag csomagolóanyagok kiváltása, karbonmenesítési ütemterv, illetve környezettudatos tanúsítványok is. A fenntarthatósági üzleti tervekkel és megvalósításukkal a Portfolio is foglalkozik a szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferencián.

A DS Smith 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot vált ki

A DS Smith több mint 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot cserélt le – a 2025-ös céldátumhoz képest 16 hónappal korábban -, együttműködve a világ különböző FMCG márkáival. A vállalat műanyagkiváltási- és -csökkentési programja a teljes működési területükre, Európa és Észak-Amerika összesen 27 országára terjed ki. Csak Magyarországon több mint 34 millió darab műanyagot váltottak ki rostalapú alternatívákkal a hazai kezdeményezéseknek köszönhetően.

A szupermarketek polcain olyan mindennapi műanyag csomagolási cikkeket cseréltek le, mint a zöldség-gyümölcs kistálcák, az üdítős palackok esetében gyakran használt zsugorfólia és műanyag tasakok. Az 1 milliárdos cél elérése mögött komoly tervezési folyamatok álltak, a vállalat mind a 800 designerét képezték a Körforgásos Tervezés Alapelvei szerinti tervezésre, akik a vevőkkel együttműködésben értékelni tudják a csomagolás fenntarthatósági teljesítményét többek között az újrahasznosított tartalom, az újrahasznosíthatóság, az indikatív becsült CO2-kibocsátás, a felesleges hulladék szintje és az ellátási lánc paraméterei mentén.

Szeptember 4-én újra jön a nagy fenntarthatósági üzleti találkozó, a Sustainable World 2024 konferencia. Részletek a linken.

A HuGBC elindította Building Life projektjét

Building Life célja az építőipari és ingatlan szektor 2050-ig történő dekarbonizációja. A HuGBC a Green Policy Centerrel együttműködésben egy minimális és maximális eredmény modellre építkezve, széleskörű stakeholder csoportok bevonásával készíti el a nemzeti dekarbonizációs ütemtervet. A terv az épületek teljes életciklusára vonatkozó üvegházgáz-kibocsátást figyelembe veszi, beleértve az épületekben felhasznált áram és távhő előállítással, illetve az építkezési-bontási-felújítási műveletek során és az építőanyagok gyártása, szállítása során történő emissziót is. A végleges ütemterv előkészítés alatt áll, amit 2024 szeptemberében publikálnak.

Környezetbarát minősítést kapott a Corvin Innovation Campus

A teljes fejlesztési- és kivitelezési folyamat vizsgálatát követően is megkapta a BREEAM Excellent minősítést a józsefvárosi Corvin Innovation Campus irodaház első üteme. A komplexum korábban már elérte az egyik legmagasabb, AA+ energetikai szintet. A 16 650 négyzetméteres fejlesztésben teljesen általános a gépészeti és elektromos rendszerek optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszer, valamint az alacsony széndioxid kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek. A komplexumban alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszert alakítottak ki, a parkolók 10 százalékát elektromos töltőkkel szerelték fel. Az irodaház tetejére fotovoltaikus napelemrendszer került, ami a becslések szerint a garázs világításának a 40 százalékát fedezi.

Green_awards
Pályázz a Zöld Díjaink egyikére! Zöld kkv, nagyvállalat, beruházás, innováció, jó ügy vagy az Év Példaképe kategóriákban várjuk a jelentkezéseket a linken.

'A' szintű energetikai tanúsítványt kapott az RTL új belvárosi bázisa

'A' besorolású energetikai tanúsítványt, valamint a CO2 kibocsátás-hatékonysági kategóriában 'A+' besorolást kapott a Liget Center Auditorium, a WING által felújított több, mint 70 éves, műemléki oltalom alatt álló épület. A Liget Center Auditorium épületébe – a műemléki adottságok és az RTL Magyarország speciális technológiai igényeinek és az ESG- szempontok figyelembevétele mellett – a lehető leghatékonyabb energiafelhasználású rendszereket építették be, a rekonstrukciók után a ház egy közel nulla energiafelhasználású épületként született újjá.

A teljes fűtés-hűtés rendszer hőszivattyú berendezésekkel valósult meg, az épület nyílászáróit 3 rétegű üvegezéssel és hőszigetelt szerkezetekkel látták el, illetve mind a tető és a homlokzatok is utólagos hőszigetelő réteget kaptak, illetve a világításhoz is a legmodernebb LED fényforrásokat alkalmazták.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elemzo tozsde reszveny