Bank

Krisán: így lehet mentőöv a gyenge forint a kkv-nak

Portfolio
A gyenge forint a mikro- és a kisvállalkozásokat érinti rosszabbul, a közepesek könnyebben küzdenek meg a problémával, az exportképes nagyobb vállalkozások számára pedig nyilván már előnyt jelent ez az árfolyamszint - fejtette ki véleményét a Portfolio-nak a minapi újabb forintesési hullám kapcsán Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának eddigi kedvező tapasztalatai alapján a hitelkiváltási feltételek bővítése egy potenciális továbblépési lehetőség lehet a kkv -szektor devizahiteles problémáinak megoldására. Krisán szerint az, hogy gyengébb a forint, az euróban érkező uniós források itthon pályázat formájában elkölthető keretét is növeli, és éppen ez lehet az egyik legfontosabb segítség a kkv-k számára.

Az elmúlt hetekben kialakult gyenge forintnak a hazai kkv-szektor vállalkozásainak helyzetére gyakorolt hatása mérettől, a pénzügyi stabilitástól, illetve attól függően, hogy válság mennyire gyötörte meg a céget, jelentősen eltérő - mondja Krisán. Meglátása szerint értelemszerűen a mikro- és a kisvállalkozásokat érinti rosszabbul, a közepesek könnyebben küzdenek meg a problémával, az exportképes nagyobb vállalkozások számára pedig nyilván már előnyt jelent az árfolyamszint. Hozzáteszi: utóbbi persze számukra is csak akkor igaz, ha nem magas az import igénye a tevékenységnek, hiszen ez még az export eredményességét is csökkenti. Szintén befolyásolja a vállalkozások helyzetét a vállalati tudás, menedzsment és piacismeretek szintje, a vállalkozói merészség és kedv is - jegyezte meg. Sok csatornán hat a gyenge forint, de egy csatornán biztosan segít Amennyiben a gyenge forintot a külkereskedelmi tevékenység szempontjából nézzük a kkv-kra gyakorolt hatásait, akkor Krisán szerint elmondható, hogy a devizaalapú export-import kitettség szempontjából nem feltétlenül érdemes konkrét ágazatokat kiemelni. Ő úgy látja, hogy az autó- és gépipari export esetében nyilván most magasabb bevételt jelent a gyenge forint, de ez gyakorlatilag a nagy autógyárakra koncentrálódik, amelyek a teljes elszámolásukat devizában bonyolítják. A fogyasztási importtermékek esetében várható akár rövid távon áremelkedés, de ez gyakorlatilag deflációs időszakban nemzetgazdasági szinten nem okoz gondot - emelte ki. Krisán a gyenge forint kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy van ennek a helyzetnek egy nemzetgazdasági szinten is érezhető kedvező következménye, mégpedig az uniós források elszámolása. Rámutatott: mivel Magyarország euróban kapta és kapja az uniós forrásokat, már az előző ciklus elszámolásánál is jelentős "árfolyamnyereséget" sikerült realizálni. Emlékeztetett arra, hogy a várhatóan a napokban bejelentésre kerülő új Operatív Programok esetében is jelenleg 304 forintos árfolyamon tarják nyilván a lehívható keretet, de ez félévente aktualizálódik. Így a 320 körüli árfolyam a következő időszaki elszámolási egységben már önmagában 5% körüli forrásnövekedést jelent, ami rendkívül fontos akkor, amikor a vállalkozások megmentőként számítanak az uniós támogatásokra a tervezett beruházások megvalósításához - hangsúlyozta a KAVOSZ vezérigazgatója.

Krisán: így lehet mentőöv a gyenge forint a kkv-nak

"Ez a probléma megoldásért kiált" Arra a kérdésre, hogy a kkv-k a devizaalapú eladósodottságból mennyire tudtak "visszajönni" az elmúlt években részben a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának első, illetve második szakasza segítségével, Krisán úgy fogalmazott, hogy a kisvállalati kör számára legalább akkora problémát jelentenek devizahitelek, mint a lakosság számára, “és az árfolyam elszabadulása éppen ezért nagyon komoly gondokat okoz számukra". Emlékeztetett arra, hogy “hosszú évek óta szajkózza mind az MKIK, mind pedig a KAVOSZ is, hogy ez a probléma feltétlenül megoldásért kiált, és gondolkodni kell a mielőbbi megoldásán." Krisán hozzátette, hogy hazai sajátosság, hogy - főleg a mikro- és kis méretnél - jelentősen összemosódik a magán- és a cégvagyon, sok esetben nehezen mérhető, hogy valójában a cég vagy tulajdonosának a hiteléről beszélünk. Ő úgy látja, hogy az NHP I. szakasza főként középvállalati méretben segített, mikro- és kisvállalati szinten nem volt jellemző a hitelkiváltás, a II. szakaszban pedig már eleve alig van. "De az NHP pozitív hatásai miatt a hitelkiváltás egy potenciális továbblépési lehetőség lehet a kkv szektor devizahiteles problémáinak megoldásaként" - mutatott rá a lehetséges kkv-segítség irányába Krisán.

Krisán: így lehet mentőöv a gyenge forint a kkv-nak

Általános felkészülés nem volt Azt is megkérdeztük Krisán Lászlótól, hogy megítélése szerint mennyire voltak felkészülve a kkv-k (tőkehelyzettel, tudással) arra, hogy a forint 2013 végéről 2014 végére bekövetkezett jelentős gyengülése miatt, a számviteli szabályok értelmében, nem-realizált árfolyamveszteséget szenvedtek el a cégek a fennálló devizaalapú tartozásokon; ez pedig így rontja a 2014-es eredményüket, illetve tőkehelyzetüket és pótbefizetést is szükségessé tehet. A KAVOSZ vezérigazgatója szerint nem volt kiszámítható, hogy ilyen jelentős árfolyammozgás következik be, bár az benne volt a folyamatokban, hogy gyengébb forintra kell számítani, és tartósan lefelé mozgó jegybanki alapkamat és az azt lekövető inflációcsökkenés lesz. "Azt mondhatjuk tehát, hogy általános felkészülés erre nem volt a kkv szektorban" - emelte ki. Meglátása szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama hit kérdése is, azaz ha a kkv-k hisznek a forintban, akkor hisznek a fejlődésben is, így hozzátette: "ha romlik a forint annak súlyos pszichés hatása is lehet, ha ennek okaira nem kapnak megfelelő magyarázatot". Véleménye szerint, ha egy hét éves válság alatt folyamatosan azt hallja a lakosság és a vállalkozói kör, hogy egyre romlik az árfolyam, az nem jó, mert beépül a gondolkodásba és bizonytalanságot okoz. Krisán szerint a kiút a vállalkozói szektor pénzügyi edukálása lehet, azaz az, hogy abban az esetben, ha tartósan gyenge árfolyam mellett kell létezniük, megtanulhassanak - a megfelelő eszközök alkalmazásával - felkészülni a pénzügyi kiszámíthatatlanság magabiztos kezelésére.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok