Portfolio signature

Új pénzügyi modellre áll át Magyarország, így állunk a többi országhoz képest

A magyar bankszektor 32 százalékos GDP-arányos hitelállománya továbbra is jelentősen elmarad az európai országok és a régió átlagától is, és ez érdemi tartalékot jelent a hitelezés további prudens bővülése szempontjából – állapította meg a jegybank e héten közzétett Versenyképességi jelentése. A kiadvány „Új pénzügyi modell” fejezete részletesen bemutatja, mennyire fejlett a magyar bankszektor, illetve a hitel- és a tőkepiac nemzetközi összevetésben, illetve hogy állunk a digitalizáció kihasználásában. Ennek lényeget foglaljuk össze az alábbiakban.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni a rendezvényre!

Magyarország a pénzügyi versenyképesség különféle szempontjai alapján megképzett mutató, az „Új pénzügyi modell” területén 45,6 ponttal a 23. helyezést érte el a 27 uniós tagállamból 2023-ban. 2022-höz képest 2,1 ponttal csökkent hazánk eredménye, amely így továbbra is alacsonyabb az Észak TOP5 (59,7 pont), az EU (53,2 pont) és a V3 (52,7 pont) országok átlagánál is – hívta fel a figyelmet a jegybank, hozzátéve: a magyar pontszám csökkenésében főként a bankok sajáttőke-arányos jövedelmezőségének a romlása, illetve a vállalatikötvény-állomány mérséklődése játszott szerepet.

A koronavírus-járvány idején bevezetett jegybanki és állami programoknak köszönhetően tovább bővült a magánszektor hitelállománya 2020-2021-ben, a jelentős nominális GDP-növekedés miatt azonban ismét csökkenésnek indult a GDP-arányos hitelállomány, és megközelítette a historikusan alacsony 30 százalékos szintet. 2022 végén a hazai szektor 32 százalékos értéke továbbra is jelentősen elmaradt mind a régió, mind pedig az eurozóna átlagától, és jelentős tartalékot jelent a hitelezés prudens bővülése számára.

Bár lassult, nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas és széles bázisú növekedési ütem jellemzi a hazai vállalati hitelállományt, melyhez az állami hitel- és garanciaprogramok is hozzájárultak. A magyarországi vállalatok a leírtak ellenére is magas, 13 százalékos arányban ütköztek 2021-ben finanszírozási korlátba az EIB beruházási felmérése alapján, különösen az építőiparban volt ez magas. Az MNB vállalati konjunktúrafelmérése szerint az elmúlt két évben a válaszadók átlagosan 21 százaléka jelölte meg a finanszírozási problémát tevékenysége nehezítő tényezőjeként, e tényezőt felmérésükben a vállalatok jellemzően csak a 6. hely körül említik.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés