A tartós árstabilitás alapozza meg a gazdasági növekedést és a piaci hitelezést

A tartós árstabilitás alapozza meg a gazdasági növekedést és a piaci hitelezést

A Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és önállóságát alaptalanul támadó kritikák cikkek ellentétesek közös érdekünkkel, az árstabilitás megteremtésével. Ezek a megnyilvánulások éppen azt a jegybanki hitelességet próbálják aláásni, amely nélkülözhetetlen az inflációs várakozások horgonyzásához, így az árstabilitás gyorsabb eléréséhez. A kontraproduktív megszólalások nem segítik az árstabilitás elérését és ezzel a növekedés beindulását, hanem az árfolyam gyengítésén, illetve a közbizalom és a gazdaságpolitika hitelességének rombolásán keresztül éppen gátolják azokat.

Vissza 1995-be: az időgép megmondhatja, mi fog most történni a piacokon!

Vissza 1995-be: az időgép megmondhatja, mi fog most történni a piacokon!

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspant a „halhatatlanok”, de legalábbis a „legendák”  közé emelte. Az akkori és a mai helyzet között több hasonlóság is látszik, így érdemes - persze kitérve a különbségekre is – párhuzamot vonni és megvizsgálni, hogy az egyes eszközosztályok akkor hogyan teljesítettek, és mi lehet ebből releváns a jelenre nézve is.

Megtalálták devizacélpontjukat a spekulánsok

Megtalálták devizacélpontjukat a spekulánsok

A globális pénzügyi feszültség enyhülése felerősítette a jenből finanszírozott carry trade-ek vonzerejét, növelve a japán valuta további leértékelődésének kockázatát, ami miatt a Bank of Japan végül beavatkozásra szánhatja el magát – írja a Bloomberg.

Emberek milliói bízzák rájuk a pénzüket, és most változás érlelődik a levegőben

Emberek milliói bízzák rájuk a pénzüket, és most változás érlelődik a levegőben

Jelentősen visszaesett az amerikai vagyonkezelők által kezelt ügyfélvagyon 2022-ben, és bár 2023 ebben változást hozott, a makrogazdasági bizonytalanságok és a piac átalakulása továbbra is nagy kihívást jelent. A McKinsey friss tanulmánya szerint nehezebb idők jönnek, és a vagyonkezelők elsősorban hat területen tudnak felkészülni erre.

Még idén kamatot vághat a Fed

Még idén kamatot vághat a Fed

John Williams, a New York-i Fed elnöke úgy látja, hogy az amerikai jegybank "még az idén" kamatcsökkentésre készül, annak ellenére, hogy a vártnál erősebbek voltak a januári inflációs és munkaerő-piaci adatok - derül ki az Axios által pénteken közzétett interjúból.

Hogy lesz ebből földet érés  az Egyesült Államokban?

Hogy lesz ebből földet érés az Egyesült Államokban?

A tőkepiacokon gyakran fordul elő, hogy amire a legtöbben számítanak, az végül nem következik be. 2023-ban szinte mindenki úgy gondolta, hogy a jelentős fejlett piaci kamatemelések recesszióba döntik a gazdaságot, majd nagy meglepetésre ez egyelőre nem következett be. Az elemzők folyamatosan egyre távolabbi időpontra tolták a recessziós előrejelzéseik kezdetét. Az eurozóna ugyan közel került a gazdasági zsugorodáshoz, de az USA-ban nyoma sem volt a lassulásnak, sőt, 2022 első felét követően, nem várt módon gyorsult a gazdaság. A nagy elemzőházak az év vége felé egymás után dobták be a törülközőt, és a piaci várakozásokból teljesen eltűnt a recessziós forgatókönyv.

Elárulta Nagy Márton, mi fenyegeti a 2024-es növekedést

Elárulta Nagy Márton, mi fenyegeti a 2024-es növekedést

A szigorú monetáris kondíciók miatt jelentős 6 százalék körüli mértéket ér el a reálkamat, amely negatívan befolyásolja a gazdasági növekedést. Az infláció ellen hatékony intézkedéseket hozott a kormány, 2024-ben már a növekedés helyreállítása a cél – mondta el előadásában Nagy Márton a Gazdasági Versenyhivatal által szervezett Magyar Compliance Akadémia rendezvényén a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint.

Máris megtette a hatását az ijesztő amerikai inflációs adat

Máris megtette a hatását az ijesztő amerikai inflációs adat

A piac máris felébredt az amerikai inflációs adat hatására, már nem várnak olyan gyors kamatcsökkentést, mint az adatközlés előtt. Ennek legnyilvánvalóbb jele az amerikai dollár jelentős erősödése, és a kötvényhozamok emelkedése.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.