Gáz és fék egyszerre: mekkora a baj a vállalati hitelezésben Magyarországon?

Gáz és fék egyszerre: mekkora a baj a vállalati hitelezésben Magyarországon?

Komoly csapást mértek a recessziós félelmek, a 20% körüli piaci kamatok és az egyes vállalatokat eltérően érintő inflációs hatások a cégek hitelfelvételére Magyarországon. E negatív hatások immár a vállalati hitelállomány növekedésének lassulásán is tetten érhetők, de vajon mi következik ezután? A fék vagy a gáz lesz erősebb? Mennyire tudják megfogni a piaci visszaesést az ösztönző jellegű állami hitelprogramok? Három banki szakembert kérdeztünk meg vállalati hitelpiaci várakozásaikról, a témáról pedig külön kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciájára, érdemes regisztrálni!

Jön a kkv-hitelezési kerekasztal a Portfolio konferenciáján: keresleti visszaesésre is felkészültek a Raiffeisennél

Jön a kkv-hitelezési kerekasztal a Portfolio konferenciáján: keresleti visszaesésre is felkészültek a Raiffeisennél

Május 17-én a magyar bankszektor és hitelpiac egyik legnagyobb éves találkozójára kerül sor a hibrid formában zajló Portfolio Hitelezés 2022 konferencián. Kementzey Ferencet, a kkv-hitelezési kerekasztal résztvevőjét kérdeztük előzetesen a kkv-hitelpiac alakulásáról. A Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: a beruházási hitelkereslet visszaesésével is számolnak idén.

Remekül van a magyar Raiffeisen

Remekül van a magyar Raiffeisen

Érthető az orosz-ukrán háború miatti felfokozott hangulat, de a Raiffeisen hazai leánybankját semmilyen értelemben nem érintik ennek közvetlen hatásai. A vállalati hitelpiac kilátásai mellett erről is beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Kementzey Ferenc, a bank vállalati vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint a kedvezményes hitelprogramokon túl az alacsonyabb kamatozású devizafinanszírozás és a meglévő forrásokból való növekedés is felértékelődik idén a vállalatoknál, amelyek számára a legnagyobb kockázatot most a megugró infláció és az energiaárak emelkedése fogja jelenteni.

Nagyon más bankot vettünk át, mint amilyen a mostani (Interjú)

Nagyon más bankot vettünk át, mint amilyen a mostani (Interjú)

Az NHP Hajrá kifutásával fokozatosan visszaáll a bankszektor a saját forrású hitelek nagy arányú kihelyezésére, hiszen bár a kamatkörnyezet is emelkedik, ennek mértéke még nem jelentős, a bankok pedig jelentős többletlikviditással rendelkeznek – mondja a Portfolio-nak adott interjújában Kementzey Ferenc, aki 10 éve vezeti a Raiffeisen Bank vállalati, pénzpiaci és befektetési banki üzletágát. Az átalakuló hitelprogramok és a szigorodó monetáris politika mellett a törlesztési moratóriumról, az ESG-ről és a home office-ról is kérdeztük a vezérigazgató-helyettest.

Elárulták a magyar bankok felsővezetői, milyen lépésekkel szállnak szembe a klímaváltozással

Elárulták a magyar bankok felsővezetői, milyen lépésekkel szállnak szembe a klímaváltozással

Szinte egyszerre kezdték el zöldíteni tevékenységüket a hazai nagybankok, egyre több helyen áll fell külön ezzel foglalkozó szervezeti egység, készülnek zöld stratégiák és indulnak új fenntarhatósági programok. Az MNB online konferenciáján banki felsővezetők beszélgettek a zöld célok megvalósításáról és a jegybank ma közzétett zöld ajánlásáról, amely felgyorsítja a várható hazai és nemzetközi zöld szabályokra való felkészülést.

Hiteltermékek sokaságával várják a bankok a második hullámban is a magyar cégeket

Hiteltermékek sokaságával várják a bankok a második hullámban is a magyar cégeket

Április után visszaesés következett be a magyar kkv-hitelezésben, a rendelkezésre álló jegybanki és állami hitelprogramok azonban szinte minden céges ügyféligényt kielégítenek – derült ki abból a panelbeszélgetésből, amelyet Fetter István, a CIB Kisvállalati Divíziójának vezetője moderált a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján. Termékfejlesztési javaslat is elhangzott azonban a beszélgetésben.

Elszállt a forint, közeledik a koronavírus - Mi vár a magyar bankokra?

Elszállt a forint, közeledik a koronavírus - Mi vár a magyar bankokra?

Lassuló, de intenzív növekedésre számít idén a vállalati hitelezés területén Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, akit az autóipar és az ingatlanszektor nehézségei mellett a Növekedési Kötvényprogram és az NHP fix hatásairól, sőt a kamatemelkedés és a forintgyengülés hatásairól is megkérdeztünk interjúnkban.

Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül

Elsősorban a vállalati hitelezésben vállalnak túlzott kockázatot a magyar bankok, különösen a projekthitelezésre kell odafigyelni, emellett a működési kihívások is jelentősek - értettek egyet a Porfolio mai Hitelezés 2019 konferenciáján a bankvezéri és vezérhelyettesi panelbeszélgetés résztvevői. A Budapest Bank vonzó (a panel visszatérő szóhasználatával élve "vadászati") célpont több magyar nagybank számára is, a Takarék, az Erste és a KBC mellett ma a Raiffeisen is az érdeklődők közé került. Egy közönségszavazás szerint 2 éven belül hármas Takarék-MKB-Budapest Bank fúzió jöhet.

Raiffeisen: A mi fánk még csak bokor magasságú

Banki nyereséget igazán csak az üzleti volumen bővítésével lehet javítani, amíg a kamatkörnyezet növekedésnek nem indul - mondja Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, akivel a vállalati hitelezés aktualitásairól beszélgettünk. A szakember tartósan évi 8-10%-os vállalati hitelállomány-növekedéssel, az NHP fix felfutásával és emelkedő BUBOR-ral számol. Kementzey Ferenc közelgő Hitelezés 2019 konferenciánkon is beszélni fog, érdemes lesz eljönni.

Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen

23 milliárd forintos nyereséggel zárta 2018-at a magyar Raiffeisen Bank, miközben bevételeit 6%-kal, hitelállományát pedig csaknem 20%-kal növelte - derült ki a társaság mai sajtótájékoztatóján. Elsősorban organikusan akarnak tovább növekedni, de akvizíció sem kizárt.

Gigahitelt ad a Samsungnak a Raiffeisen

Jelentős összegű hitelszerződést kötött a Raiffeisen Bank Zrt. a Samsung SDI Magyarország Zrt-vel, az elektromos autókba kerülő akkumulátorokat gyártó ipar egyik legfontosabb piaci szereplőjével. A tranzakció értéke 200 millió euró (közel 65 milliárd forint).

Elszálltak a bankhitelek, de az igazi durrantás még csak ezután jön

Bár évi közel 10%-kal nő a vállalatok hitelállománya, az EU-támogatásoknak jelenleg még inkább szűkítő hatása van a banki finanszírozásra. A kapacitásbővítő beruházások következtében azonban megugrik az üzleti volumen, és a növekvő forgóeszköz-szükséglet várhatóan további hitelkereslet formájában jelentkezik majd a bankoknál - mondja Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese, akivel szerdán a Portfolio Hitelezés 2018 konferenciáján találkozhatnak a résztvevők. A vállalati hitelezésről banki és kkv-vezetők részvételével külön szekciót rendezünk.

Soha nem látott nyereség a magyar Raiffeisennél

Történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben a magyar Raiffeisen - jelentették be a társaság mai sajtótájékoztatóján. A 28,5 milliárd forintos adózás utáni eredmény több mint a fele a céltartalék-visszaírásoknak köszönhető, de eközben a hitelezés is szépen bővül a banknál, ezen belül a korábbinál erősebben a lakossági növekedésre fókuszálnak a jövőben.

A bankok léphetnek az MNB helyébe

A Növekedési Hitelprogram kifutásával megnőhet a saját banki forrásból nyújtott fix kamatozású hitelek, illetve a kamatkockázatok fedezését célzó treasury szolgáltatások iránti igény a kkv-k körében - véli Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese, akivel a vállalati hitelezés aktualitásairól beszélgettünk.

Eltűnt Matolcsyék ingyenhitele, mi lesz a cégekkel?

Kis drágulást és futamidő-rövidülést hozhat a Növekedési Hitelprogram kivezetése a kkv-hitelek piacán, illetve felértékelődik a fix kamatozású hitelek és a garancia konstrukciók szerepe - hangzott el a vállalati és kkv-üzletágak vezetőinek mai panelbeszélgetésében a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján. Az EU-források inkább kiegészítik, mint kiszorítják a banki hitelezést, miközben a fintech világ fejlődésével felértékelődik a határon átnyúló követelésérvényesítés biztonsága.

Raiffeisen: tévhit, hogy nincs aktív hitelezés

Záporoztak a hírek az elmúlt hetekben a Raiffeisen háza tájáról. A vállalati üzletág néhány aktualitásáról Kementzey Ferencet, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.