Váratlan nehézségbe ütközhet a kormány, átíródhatnak a tervek

Váratlan nehézségbe ütközhet a kormány, átíródhatnak a tervek

Pletser Tamás az Indexnek adott interjúja során többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben kiszélesedik a konfliktus a Szuezi-csatornánál és újabb közel-keleti válság alakul ki, az egekbe szökő olajárnak számos tovagyűrűző következménye lehet. Például akár az amerikai elnökválasztást is befolyásolhatja, de a magyar fogyasztók is megéreznék a 100 dolláros olajár hatását.

Itt egy izgalmas befektetési lehetőség 2024-re

Itt egy izgalmas befektetési lehetőség 2024-re

2023-ban alapvetően csökkenést tapasztalhattunk a nyersanyagpiacokon, elsősorban az amerikai kamatemelések és geopolitikai események befolyásolták az árakat - közölte a G7 Pletser Tamásnak, az Erste energiaipari elemzőjének az írását. A szakember elmondta várakozásait az idei évvel kapcsolatban.

Mi lesz az energiaárakkal 2024-ben?

Mi lesz az energiaárakkal 2024-ben?

Mi történt 2023-ban az olaj- és gáz- és üzemanyagpiacon és mi vár ránk 2024-ben? Mennyivel romlott Magyarország ellátásbiztonsága, és le tudunk-e egyáltalán válni az orosz energiahordozókról? Milyen jövője van itthon a hidrogénnek és mik a korlátai a napenergia használatának? A Portfolio Checklist január 3-i adásában Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipar elemzőjével beszélgettünk.

Putyin az olajfegyverrel vág vissza Bidennek?

Putyin az olajfegyverrel vág vissza Bidennek?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy kell-e tartani egy, az 1973-ashoz hasonló olajválságtól, mivel a geopolitikai folyamatok több szempontból is hasonlóak. A témával kapcsolatban Pletser Tamás, az Erste olaj és gázpiaci elemzője volt a vendégünk. A műsor második részében Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk, akit arról kérdeztünk: mire kell igazán figyelnie a magyar gazdaságpolitikának, ha egyszerre akar növekedést, alacsony inflációt és stabil forintot.

Szétverte a kormány az üzemanyagpiacot - nem látszik, hol lesz a pofonok vége

Szétverte a kormány az üzemanyagpiacot - nem látszik, hol lesz a pofonok vége

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy megváltozott a magyar üzemanyagok költségszerkezete, az árstop olyan nyomot hagyott ezen a piacon, amely nagyon nem kedvez az autósoknak. Ez a hatósági ár extra kockázatot jelent a szereplőknek, akik magasabb hozamot szeretnének. Erre tesz majd rá egy lapáttal a 2024-es jövedékiadó-emelés, amelyet ráadásul 2022-es bázison állapított meg a kormány. Vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A második blokkban Volodimir Zelenszkij vasárnapi döntéséről volt szó, az ukrán elnök ugyanis megvált a védelmi miniszterétől, nagy valószínűséggel azért mert korrupciós ügyek árnyékolták be a tárcát. Hogy számíthatunk-e további átalakításokra az ukrán kormányban arról Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.

Pletser Tamás: Még nincs tér a gázárcsökkentésre

Pletser Tamás: Még nincs tér a gázárcsökkentésre

Remélem, hogy az uniós döntéshozók felmérik ennek a következményeit, ha a Mol csoportnak vissza kell vennie február 5. után a pozsonyi finomító kapacitáskihasználtságát – mondta Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője beszélt az az orosz kőolajtermékek embargója után várható helyzetről, az orosz eladások alakulásáról, a gázfogyasztás csökkenéséről és a 2023-ra várható árakról is.

Tényleg visszatérhet idén a teljes rezsicsökkentés?

Tényleg visszatérhet idén a teljes rezsicsökkentés?

Bár a gázár jelenleg rég nem látott alacsony tartományban mozog, a tavalyi őrült árak még itt kísértenek, s egyáltalán nem biztos, hogy teljesen megnyugodhatunk. De tartósan alacsony árak mellett visszatérhet-e a rezsicsökkentés? S meddig zsarolhatja még Putyin Európát a gázzal? Gyere el ingyenes online klubrendezvényünkre, tájékozódj és tedd fel kérdéseidet a terület legelismertebb hazai szakértőinek.

Pletser Tamás: „teljes őrület” az uniós olajszankció egyik pontja, finomhangolás jöhet benne

Pletser Tamás: „teljes őrület” az uniós olajszankció egyik pontja, finomhangolás jöhet benne

Az, hogy február 5-től nem exportálhat a Mol szlovák leánycége, a Slovnaft, orosz nyersolajból finomított termékeket a többi uniós országba, „ami teljes őrület, szembemegy az Európai Unió alapelvével”, és az egész régióban kihívásokat okozhat, ezért „arra számítok, hogy lesznek még finomhangolások” a szabályban – fogalmazta meg várakozását a Forbes-nak adott interjúban Pletser Tamás. Az Erste olaj- és gázpiaci elemzője összességében úgy látja, hogy „2-3 éves távon a szankcióknak nagyon drasztikus hatása lesz az orosz költségvetésre, gazdaságra – és a katonai képességekre is”, de addig „ha valahol az olajembargó feszültséget okoz, az EU szép csendben vissza fog lépegetni”. Pletser Tamás lesz az egyik vendége a Portfolio január 31-i Signature klub rendezvényének, amelyen az idei év főbb energetikai kihívásait járjuk körbe, további részletek itt.

Pletser Tamás: a hónap végére újra 100 euró felett lehet a gázár

Pletser Tamás: a hónap végére újra 100 euró felett lehet a gázár

Már nem Oroszország volt 2022-ben Európa legnagyobb földgázszállítója, Norvégia átvette az elsőséget, emellett pedig jelentős volt a cseppfolyós import is – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Infó Rádiónak. Kegyelmi állapotnak nevezte azt, hogy tavaly év végén csökkent a földgáz ára, de szerinte ez nem lesz fenntartható hosszabb távon.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.