Bank

Lakások és lakáshitelek: nincs sok hátra, hamarosan itt a csúcs

Portfolio
Idén 20-30 százalékkal nőhet a lakáshitelek új kihelyezése Magyarországon, a tetőzés pedig 2-3 év múlva jöhet - prognosztizálták a lakossági hitelszakértők Hitelezés 2018 konferenciánkon. A digitalizált jelzáloghitelezésről, az automatikus értékbecslésről és a fix kamatok elterjesztéséről is véleményt mondtak a résztvevők.
A jelzáloghitelezésről szóló szekciót Felfalusi Péter moderálta. Az Intrum Zrt. vezérigazgatója felvezetőjében elmondta: cégük lakossági fedezetlen és fedezetes követeléseket is vásárol. Egy spanyolországi tanulmányúton érdekes tapasztalatokra tettek szert az értékbecslés ottani feltételeiről: a hirdetésekben fent van a pontos cím (míg Magyarországon csak az utcanév), pontosan kiderül belőlük, hogy magánszemély vagy valamilyen intézményi szereplő az eladó, rengeteg adat elérhető akár egy 500 méteres körzeten belül is, ráadásul a spanyol ingatlanpiac az egyes területeken sokkal homogénebb a magyarnál. E különbségek jelentős előnyt jelentenek az egyébként fejlődő magyar értékbecslési gyakorlathoz képest.

Milyen volument várhatunk a lakáshitelpiacon?

Ralf Cymanek (Raiffeisen) idén 30%-os bővülést vár a lakáshitelek új kihelyezéseiben, a következő években valahol 900-950 milliárd forint körül tetőzhetnek az új kihelyezések, a következő években igen magas aktivitás mellett. Rajna Gábor (K&H) szerint 20%-kal emelkedhetnek (750-800 milliárdra) az új szerződéskötések, évi mintegy 50 milliárddal kisebb folyósítás mellett. Szerinte nem kizárt, hogy teljesül az MNB friss jövőképe a lakáshitelezésben, ehhez azonban 4%-os gazdasági növekedés kell. Florova Anna (OTP) szerint idén mintegy 800 milliárdos lesz az új lakáshitelek piaca, változatlan gazdasági körülmények mellett 2-3 évig nőhetnek még a volumenek. Bánfalvi László (OCHC) elmondta: 15-20%-os idei növekedést számoltak év elején a hazai lakáshitelek új kihelyezéseiben, és nagyjából három évig még növekedhet a piac. A válság előtt főleg azok vettek fel hitelt, akik rá voltak szorulva a hitelfelvételre, most viszont már egy szélesebb réteg teszi ezt. A 40 millió fölötti ingatlanok esetében a vevők közel 90%-a készpénzes, és az Otthon Centrumnál is mindössze 20% körül van a hitellel vásárolt ingatlanok aránya.

Mit lehet tenni a kamatkockázatok enyhítése érdekében?

Rajna Gábor (K&H) szerint van egy ügyfélkör, amely csak azért választja a rövid kamatperiódust, mert a magasabb törlesztőrészletet már nem tudná vállalni, itt van a legnagyobb veszély. A negatív meglepetéseket teljesen csak a futamidő egészére fixált hitelekkel lehet elkerülni. Ralf Cymanek (Raiffeisen) szerint más az ügyfelek tudatossága, amikor bemennek a bankfiókba, és más, amikor kijönnek onnan. A 10 éven túli kamatperiódusú hitelek drágák lennének a tőkepiacok jellemzői miatt. Florova Anna (OTP) szerint viszont a viszonylag olcsó fix kamatozású, 10-20 éves kamatperiódusú hitelek bevezetésével tesznek a kamatkockázatok kivédése érdekében. Bánfalvi László (OCHC) szerint minden ügyfél más, ezért személyre szabott információt kell nekik adni erről is. A panelbeszélgetés résztvevői és a közönség 69%-a szerint egyébként megfelelő a jelenlegi adósságfék szabályozás, nincs szükség le lazításra, se szigorításra. Az ügyfelek döntő többsége nem használja ki a jelenlegi maximum kereteket. A hitelközvetítők 2%-os jutalékkorlátja Rajna Gábor (K&H) szerint differenciálható lehetne (pl. kockázatok alapján), Florova Anna (OTP) szerint azonban megfelelő a jelenlegi szabályozás. Bánfalvi László (OCHC) szerint az ügyfelek jelentős része inkább veszít, mint nyer a merev jutalékkorláttal.

Mi kell az end-to-end digitalizációhoz a jelzáloghitelezésben?

Rajna Gábor (K&H) nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi automatizálható. Szerinte többek között a NAV- és tb-adatbázisba való banki hozzáférés és a videóhívás mint távoli azonosítási feltételtől (ami más országokban nem jellemző) való eltekintés nagy előrelépést jelentene. Ralf Cymanek (Raiffeisen) szerint az emberek egy része visszariad a nagy automatizáltságtól, és a személyes kapcsolatokat preferálja. Florova Anna (OTP) szerint az ügyfelek nagyon szeretik end-to-end személyi kölcsön rendszüket, ugyanakkor ez egy az egyben nem ültethető át a jelzáloghitelezésbe. Bánfalvi László (OCHC) szerint is szükségük van az ügyfeleknek szamárvezetőkre.

Statisztikai alapon automatizálható az értékbecslés?

"Mikor lesz értékbecslő automata a lakáspiaci adatözönből?" címmel tartotta előadását Horváth Áron, az Eltinga kutatóközpont vezetője. 2013 vége óta közel 60%-ot drágultak átlagosan a lakások Magyarországon, de a különböző elemzési eszközök alapján a reálgazdaságilag indokolt egyensúlyi szinthez képest országosan még nem túlfűtött a lakáspiac, csak Budapesten emelkedett az egyensúlyi szint fölé. Nagyjából hétéves ciklusok érvényesek a lakáspiacon, ennek a vége felé közelítünk, ez alapján 1-2 év van már csak hátra a tetőzésig. Nagy a divergencia: ahol eleve magasak az árak, ott jobban növekednek, ahol viszont alacsonyak, ott alig. A sok lakáspiaci adat az üzleti innovációknak is megnyitotta az utat, az árverseny mellett a szolgáltatási innovációban is egyre erősebb lesz a verseny. Hogy mennyire automatizálható statisztikai alapon az értékbecslés, azzal kapcsolatban kissé szkeptikusak voltak a hitelszakértők: minél homogénebb egy helyi lakáspiac, és minél kevesebb a tranzakciószám, annál nagyobb nehézségekbe ütközik ez.

Lakások és lakáshitelek: nincs sok hátra, hamarosan itt a csúcs
Fotó: Stiller Ákos
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ubs getty stock