Így kerülheti el Európa, hogy panoptikummá váljon
Gazdaság

Így kerülheti el Európa, hogy panoptikummá váljon

Portfolio
Óriási változások mennek végbe a munkaerőpiacon, egyszerre szorongat a munkaerőhiány és van munkaerőpazarlás, egyre nagyobb szükség van a IT szakemberekere és mérnökökre, de kékgalléros fizikai munkást viszont már alig találni. Az AI és a robotika azonban gyökeresen meg fogja változtatni a foglalkoztatás mikéntjét, teljesen új típusú kompetenciákra lesz szüksége a munkavállaóknak. Van azonban egy jó hír: Portfolio – MAGE Járműipar 2024 konferencia 3. szekciójába összes szakembere egyetértett abban, hogy emberekere továbbra is szükség lesz, igaz teljesen más értelemben.

Reményi Zsuzsanna, a Prohuman nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a rendkívül feszített mukaerőpiaci helyzet számos változást felgyorsít. A robotizációval rengeteg betanított, monoton munka kiváltható, valamelyest csökkentve a munkaerőhiányt, de nem teljesen kiváltva az emberi tényezőt.

A korábban jellemző, fizikai munkásokat érintő munkáltatói elvárások is teljesen megváltoznak, a kreativitás, problémamegoldóképesség és kritikus gondolkodás sokkal fontosabb lesz, mint a monotóniatűrés vagy terhelhetőség. Nem lehet azonban mindent a munkavállalóktól elvárni, a munkáltatóknak is jól felfogott érdeke, hogy folyamatos oktatással, képességfejlesztéssel frissen tartsa a munkavállalóik kondícióját.

Egyértelmű, hogy új munkakörök is keletkeznek, amelyek döntő része a robotikához kapcsolódik. A felügyelő, beállító programozó, karbantartó tevékenységek továbbra is emberi kezek és agyak munkáját követelik meg.

járműipar

A megváltozott munkavállalói igényekről, foglalkoztatási gyakorlatokról, és a technológia bevonásáról szóló panelbeszélgetésben Fészki-Fehér Katalin, a Waberer's Csoport HR igazgatója szerint a legfiatalabb munkavállaók megtartása a legnehezebb, alapkövetelménynek számít a legmodernebb technika, lejobb kamionok, és az európai utazás ígérete a legfontosabb.

Stokker Veronika, személyügyi vezető, ZF Hungária Kft. szerint a fluktuációt úgy lehet a legalacsonyabban tartani, ha a home office továbbra is fennmarad, és nem terelik vissza a munkavállalókat feltétlenül az irodába. Teljesen új trend, hogy a kisgyermekes apák a gyermek 1-2 éves koráig részmunkaidőbe kérik magukat, mert a

nagyon felértékelődött a családdal töltött minőségi idő.

Varga-Papp Szilvia, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. KECT/L-HR HR Managere szerint nagyon komoly gondot okoz, hogy a magyar munkavállalók nem akarnak 3. műszakot vállalni. Ez a munka-magánélet szempontjából bizonyos szinten érthető, azonban a gyár versenyképesség érdekében elengedhetetlen lenne. Ez a folyamat Nyugat-Európában már évtizedekkel ezelőtt bekövetkezett, Németországban ezt török vendégmunkások alkalmazásával oldották meg.

A mesterséges intelligencia használat a nagyvállaltoknál még nem elterjedt, amelynek főként jogi, adatkezelési okai vannakp, de a legtöbb helyen már dolgoznak ezek áthidalásán mondta. - Dienes Kata Le Bélier Groupe Hungary HR vezetője. Rögtönzött bemutatóján rávilágított arra, hogy a Chat GPT egészen elképesztő dolgokra képes, és nem lehet majd kizárni a céges felhasználásból.

Drága fejlesztés a robotizáció, de közvetlen EU forrás is szerezhető a finanszírozáshoz

Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője
Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője

A különböző robotizációs, automatizációs beruházások rendkívül forrásigényesek, azonban ezek finanszírozására nem csak a klasszikus operatív Eu források állnak rendelkezésre, hanem közvetlenül is lehet forrásokat szerezni bizonyos projektekre – mondta el Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője. 377 milliárd euró áll rendelkezésre a jelenlegi 7 éves uniós költségvetési ciklusban az európai vállaltiok számára, hogy innovációs tevékenységet finanszírozzák.

Ezen források lehívásában azonban nagyon rosszul teljesít a régió, az egy főre jutó elnyert pályázati forrás csupán ötöde az uniós átlagnak.

Fontos lenne, hogy országokon átívelő, nemzetközi konzorciumokban induljanak a magyar vállalkozások, mert az EU a nemzetközi kooperációkat különösen díjazza, a célja az nem tagállami, hanem EU szintű fejlesztés. Több pozitívuma is van, ha egy vállalat elindul egy-egy pályázaton:

  • Forráshoz juthat
  • Szükséges auditot tartania, átnézni a folyamatait színvonalas bemutatkozó anyagokat gyártania stb.
  • Üzleti gondolkodásra nevel, vagyis nem engedi, hogy egy cégvezetőt elvakítson a saját ötlete iránt érzett szeretet
  • Ösztönzi a nemzetközi kapcsolatokat
  • Remek tanulási lehetőség, ahol nincs vesztenivaló

Maradt még lehetősége Európának, hogy ne veszítse el véglegesen a versenyképességét?

A termeléshatékonyság és robotizáció valamint AI kapcsolatát részletező panelbeszélgetésben a résztvevők komoly versenyképességi problémákra hívták fel a figyelmet, hiszen – véleményük szerint – az EU az AI nyújtotta lehetőségeket is rendkívüli módon túlszabályozza, pont azt a potenciált veszi el, amely igazán fontos lenne a termelés szempontjából.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke szerint végtére a robotizáció is elsősorban üzleti kérdés, azonban a dinamikusan emelkedő bérköltségek egyre inkább indokolttá teszik már Magyarországon is. Ugyanakkor, minél több folyamatot automatizál egy vállalat, annál inkább elveszíti a rugalmasságát, nehezebben reagál a gyors változásokra, ezért mindenképp meg kell találni az egyensúlyt.

A beszélgetés moderátora, Rigó Zoltán, Sheldon Industries Zrt. SUA Managere megjegyezte: jó lenne, ha Európa nem válna egy panoptikummá, vagyis egy bizonyos szinten túl nem hátráltatná a technológia kibontakozását.

Dr. Pata Ildikó, a Pata József Gépipari Kft. tulajdonos ügyvezetője kiemelte, hogy egy kis magyar KKV számára is eljött már a robotizáció kora, azonban a folyamatok egészét automatizálni még nem tudják.

Göntér Csaba, a Feintool System Parts Tokod Kft. Plant Managere a rendezvény többi szereplőjéhez hasonlóan a kínai autóm európai megjelenését tartotta igazi veszélynek, a technológia túlzott korlátozása mellet.

Címlapkép forrása: Portfolio - Stiller Ákos

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orka, gyilkosbálna