Tarlós leállíttatta a Bálna eladását
Ingatlan

Tarlós leállíttatta a Bálna eladását

Portfolio
Tarlós István leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését - írja a Népszabadság. A főpolgármester több szempontból is gyanúsnak találta az ügyletet, így ahhoz sem járult hozzá, hogy a tender kiírására vonatkozó előterjesztést a jövő héten megtárgyalja a fővárosi közgyűlés.
Korábbi sajtóértesülések arról szóltak, hogy az adásvételi szerződés feltételeit már megtárgyalta a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vezette tárgyalócsapat a vevőként bejelentkező jegybank képviselőivel. Időközben azonban kiderült, a vételt a kormány sem támogatta különösebben, a főpolgármester pedig mindeddig keveset tudott a részletekről. Az előterjesztés megismerése után Tarlós már nem támogatta a javaslatot.

Két hete értesült arról a Népszabadság, hogy a Főváros pályázatot ír ki a Bálna eladására, ekkor még úgy volt, az előterjesztést a februári közgyűlés tárgyalja. A tenderhez szükséges értékbecslésre a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t kérték fel. Bagdy ekkor azt nyilatkozta, már november óta tárgyal a jegybank képviselőivel az eladásról, más komoly érdeklődőről nem is tud. A tervezett minimálárról annyit árult el, hogy a bekerülési költséget mindenképpen szeretnék megkapni.

A több mint 13 ezer négyzetméteres épületegyüttesre a beruházó Porto Investment Kft. 8,5 milliárdot költött, ebből 7,5 milliárd volt bankhitel. A főváros 6,5 millió eurót fizetett a beruházónak, valamint 2,7 millió eurót a generálkivitelezőnek (ez együtt nagyjából 2,8 milliárd forint). Utóbb további 1,32 milliárd forintot szavazott meg a befejezésre.

A Magyar Nemzeti Bank novemberben írásban jelezte vételi szándékát, oktatási és pénzügyi centrummá alakították volna a Bálnát. A tervek szerint ott működött volna a jegybank látogatóközpontja, egy pénztörténeti múzeum, a Corvinus egyetemmel közösen létrehozandó doktori iskola és az egyetem MNB-tanszéke.

A fővárosi önkormányzat azért szeretne megszabadulni a Bálnától, mert a bérleti díjból származó bevételei jelentős mértékben elmaradtak a várttól. Négy éve még évi 3 milliárd forinttal számolt a városvezetés, tavaly már a 400 milliós üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lett volna, az idén pedig 657 millióval tervez.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848