Tarlós leállíttatta a Bálna eladását
Ingatlan

Tarlós leállíttatta a Bálna eladását

Portfolio
Tarlós István leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését - írja a Népszabadság. A főpolgármester több szempontból is gyanúsnak találta az ügyletet, így ahhoz sem járult hozzá, hogy a tender kiírására vonatkozó előterjesztést a jövő héten megtárgyalja a fővárosi közgyűlés.
Korábbi sajtóértesülések arról szóltak, hogy az adásvételi szerződés feltételeit már megtárgyalta a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vezette tárgyalócsapat a vevőként bejelentkező jegybank képviselőivel. Időközben azonban kiderült, a vételt a kormány sem támogatta különösebben, a főpolgármester pedig mindeddig keveset tudott a részletekről. Az előterjesztés megismerése után Tarlós már nem támogatta a javaslatot.

Két hete értesült arról a Népszabadság, hogy a Főváros pályázatot ír ki a Bálna eladására, ekkor még úgy volt, az előterjesztést a februári közgyűlés tárgyalja. A tenderhez szükséges értékbecslésre a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t kérték fel. Bagdy ekkor azt nyilatkozta, már november óta tárgyal a jegybank képviselőivel az eladásról, más komoly érdeklődőről nem is tud. A tervezett minimálárról annyit árult el, hogy a bekerülési költséget mindenképpen szeretnék megkapni.

A több mint 13 ezer négyzetméteres épületegyüttesre a beruházó Porto Investment Kft. 8,5 milliárdot költött, ebből 7,5 milliárd volt bankhitel. A főváros 6,5 millió eurót fizetett a beruházónak, valamint 2,7 millió eurót a generálkivitelezőnek (ez együtt nagyjából 2,8 milliárd forint). Utóbb további 1,32 milliárd forintot szavazott meg a befejezésre.

A Magyar Nemzeti Bank novemberben írásban jelezte vételi szándékát, oktatási és pénzügyi centrummá alakították volna a Bálnát. A tervek szerint ott működött volna a jegybank látogatóközpontja, egy pénztörténeti múzeum, a Corvinus egyetemmel közösen létrehozandó doktori iskola és az egyetem MNB-tanszéke.

A fővárosi önkormányzat azért szeretne megszabadulni a Bálnától, mert a bérleti díjból származó bevételei jelentős mértékben elmaradtak a várttól. Négy éve még évi 3 milliárd forinttal számolt a városvezetés, tavaly már a 400 milliós üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lett volna, az idén pedig 657 millióval tervez.
bull
kongresszus szenátus usa capitol hill amerika
koronavírus maszk
Elismerte Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosának
irán atomlétesítmény
koronavirus szennyviz
wirecard
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
bulinegyed