Duplázódhatnak a lakásárak a következő években - Mutatjuk, hogy miért
Ingatlan

Duplázódhatnak a lakásárak a következő években - Mutatjuk, hogy miért

Portfolio
Olvasóink körében nagy port kavart a legújabb KSH lakásstatisztika, ami szerint pl. Nyíregyházán mindössze 300 ezer forint volt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Több olvasónk is kifogásolta a kimondottan alacsony számot, mondván, ennyiből biztosan nem jön ki egy új építésű lakás, és csatolták is a jelenlegi kínálati árakat. Ezzel pedig mindenki tökéletesen egyetért, és utána is jártunk az okoknak. A kérdést megvizsgálva és a KSH véleményét is kikérve, az alábbi megállapításra jutottunk: Közel duplázódni fognak a statisztikában megjelenő új lakás árak a következő 2 évben, és hol van még a visszatérő 27%-os áfa.

Fontos! A cikk nem holmi riogatás. Szinte biztosan nem lesz 1,5-2 millió forint egy átlag magyar használt lakás négyzetméterára. Ez most kizárólag a hazai piac elmúlt 2 éve miatt tapasztalt átrendeződés statisztikai következménye az új építésű lakások esetében. Lentebb a magyarázat.
Az új építésű lakások a KSH statisztikáiba a használatbavételi engedély megszerzése után (beköltözhetővé válik az ingatlan), amikor kifizetik a végső számlát és a NAV rögzíti az adásvételt, kerülnek csak be, azonban a fejlesztők rendszerint már a tervezési szakaszban, az építési engedélyeket követően értékesíteni kezdik azokat, amelyeket akkor még rendre bevezető áron kezdenek el kínálni. Az építkezés előrehaladtával organikusan is (1-2 év alatt) akár 10-15 százalékkal is feljebb mehetnek az árak (ahogy készül, és egyre kézzelfoghatóbb a projekt, úgy drágul is), amire még extraként rájön a mostanában (elmúlt 2 év) kikerülhetetlen kivitelezési költségek brutális emelkedése, és a kivitelezési idő csúszása miatti extraköltségek, így a használatbavételi engedély megszerzésekor már egy teljesen új árszint jellemzi a piacot és az adott projektet.

Egy társasház felépítése, ha minden gördülékenyen halad, akkor is legalább másfél évig tart, ami alatt fontos piaci változások mehetnek végbe. Ilyen például a lakások árának az emelkedése, ami a kivitelezési költségek emelkedéséből is adódik. A mostani, munkaerőhiánnyal terhelt piaci környezetben azonban nem ritka, hogy egy lakás felépítése az engedélyek megszerzésétől kezdve a végső átadásig 2-2,5 évig is eltartson, extrém esetekben még tovább.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Németvölgyi Residence

Németvölgyi Residence

1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 29-33
41 db lakás
49 - 149 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q4
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Ha tehát 2019 nyarán a KSH közzéteszi a 2018-ban használatbavételi engedélyt kapott és hvatalosan is értékesített lakások árait, akkor az azt jelenti, hogy olyan projektek és árak is nagy számban szerepelnek benne, amelyeket 2016-ban szerződtek és előlegeztek le az akkor még csak tervasztalon szereplő lakásokért. Nem csoda tehát, hogy 3 évvel később rendkívül alacsonynak tűnhetnek az akkori átlagos négyzetméterárak, a módszertan azonban nem teszi lehetővé a rövidebb átmenetet.

Duplázódhatnak a lakásárak a következő években - Mutatjuk, hogy miért
A másik lehetőség az, hogy megnézzük az elmúlt negyedév kínálati árait, ebben az esetben azonban az a probléma, hogy nincs garancia arra, hogy az adott épület végül valóban el is készül és megkapja a használatbavételi engedélyt. Illetve érdekes kérdés, hogy valóban a kínálati árakon történik-e a végső adásvétel, főleg egy kisebb projekt, esetleg egy generálkivitelezős családi ház esetében, hiszen illetéket mindenképp fizetnünk kell a bevallott vételár után, ami pedig nem két fillér.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Emerald Residence

Emerald Residence

1052 Budapest, Szervita tér 6
86 db lakás
32 - 142 m2 alapterület
Átadás:
2019 H1
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Árrobbanás jön a statisztikákban

A fenti okok miatt tehát biztosan tudjuk azt, hogy a következő évek KSH statisztikáiban az új lakások ára fel fog robbanni, a mostani 300 ezer forintos árak helyett ugyanis a megyeszékhelyeken ma már sokkal inkább 500 ezer forint feletti árakkal találkozunk, Budapesten pedig a 600-700 ezer helyett mostanra 900 ezer körüli átlagok a jellemzők. Ezek azonban csak 2020-2021-ben fognak megjelenni a statisztikákban, így, ha naprakész információkat szeretnénk, muszáj az aktuális kínálati árakra hagyatkoznunk, de mint látjuk, ennek is vannak hátrányai.

A budapesti átlagárárak, az elemzésekben megjelenő, további drasztikus emelkedését ráadásul az is előrevetíti, hogy jelenleg több olyan luxustársasház is épül - Szervita téri projektek, Rózsadomb, Hegyvidék - ahol a várható négyzetméterárak jóval 1 vagy akár 2 millió feletti szinten realizálódnak, ami bőven átlag feletti, így szintén extrém módon felfelé húzza majd a statisztikai átlagot.
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
közösségi iroda