STA_28800
Ingatlan

Kendőzetlen beszélgetés két nagy magyar ingatlanpiaci versenytárssal

Portfolio
A 15. Property Investment Forum konferencia egyik kiemelt programpontja volt Futó Gábor és Jellinek Dániel beszélgetése a közönség előtt. Lássuk, miről vitáztak, vagy éppen értettek egyet a Futureal és az Indotek cégcsoportok vezetői.

Az Indotek Csoport legutóbb megvásárolta a Sofitelt, előtte számos vidéki pláza, illetve a Corvin pláza is a tulajdonukba került, csak úgy mint a Gellért Hotel. Lesz még idén meglepetés? - tette fel az első kérdést Ditróy Gergely (Portfolio) a beszélgetés moderátora. 

Jellinek Dániel (Indotek) a konferencián elmondta, hogy még van terveben vásárlás ebben az évben az Indotek részéről. 

Nemrég jelentette be a Futureal, hogy megvásároltak egy Skóciában egy irodaházat? Hogy kerül az asztalra egy glasglow-i irodaház?

Futó Gábor (Futureal) elmondta, hogy ez is része a diverzifikációjuknak. A hazai kamatkörnyezet kapcsán hozzátette, hogy véleménye szerint nem azért fognak felmenni a kamatok, mert elindul az infláció: 

Mindegy mit csinálunk, nem változik az infláció. Innentől kezdve az a változás, hogy ebben a negatív kamatkörnyezetben tönkremennek a bankok, nem működik a rendszer. A hosszú távú kamatokat elképzelhető, hogy felengedik, míg a rövid távúakat alacsonyan tartják. Magyarországon lehetne alacsonyabb a hozam, ha megnézzük a környező országokat, akikhez képest Magyarországot még mindig egy negatív politikai kockázati háló fedi, a külföldi befektetők szemében, ami bármikor eltűnhet.

Mi a legjelentősebb kockázat a hazai piacon?

A közönség számára is feltett kérdésre, vagyishogy mi a legnagyobb kockázat, a konferencia résztvevői közel azonos arányban a magyar politikai szabályozást, illetve a globális gazdasági helyzetet szavazta meg. 

Futó Gábor elmondta, hogy szerinte most a legmagasabb az alkalmazott munkaerő aránya, a mesterséges intelligencia ugyanis sok változást hoz erre a szegmensre, és nagy mennyiségű humán erőforrást válthat ki. 

A változások a legtöbb ingatlanpiaci szegmenst érintik, köztük a bevásárlóközpontokat

Jellinek Dániel szerint nem teljesen egyértelmű, hogy egy-egy újítás mit fog eredményezni a következő évekre nézve. Az e-kereskedelem természetesen megváltoztatja a plázákat, az üzletek méretét, vagy az üzleti mixet:

Amikor 2014-ben vásároltuk a legelső plázánkat azt nézegettük, hogy mikor kell bezárni a mozit a Netflix és más online lehetőségek miatt. Ehhez képest elképesztő forgalma van most a moziknak. De említhetném a könyvesboltokat is hasonló példának.

Mennyivel drágább az Etele Plaza építési költsége most, mintha 5 évvel korábban építették volna? - hangzott el a kérdés.

80%-kal magasabbak az építési költségek - válaszolta Futó Gábor. 

A lakásárakkal kapcsolatban mire lehet számítani?

Nem jönnek ki a számok az új lakásfejlesztéseknél. Meg fog halni a piac, a 27%-os áfakulccsal. Esélytelen, hogy csökkenjenek a lakásárak, ha csak nem jön egy válság. Kevesebb lakás készül el, ami szintén a növekedés felé hajtja az árakat - válaszolta Futó Gábor. 

Jellinek Dániel elmondta, hogy nem fenntartható a 27%-os áfa, le fognak állni a fejlesztések és a fekete gazdaság is felerősödhet. "Szerintem - ha nem is 5% - de lesz valamilyen köztes megoldás. Hibás azt gondolni, hogy a lakáspiac szívta el a kivitelezési kapacitásokat."

Venni kell, vagy eladni?

Jó ingatlanokat kell vásárolni, jó áron. Ha találunk 10-11 százalékos hozamok mellett Romániában egy jó ingatlant, akkor megvesszük - válaszolta Jellinek Dániel.

utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus
németország gyár erőmű

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
frankfurt_getty_stock