GettyImages-1177718262
Uniós források

Kiderült, mi lesz abban a brüsszeli jelentésben, amin az EU-pénzeink múlnak

Portfolio
Az eddigi jelzésekkel ellentétben nem tavasszal, hanem az év második félévben, a német EU-elnökség alatt teszi közzé az Európai Bizottság a minden tagállamra kiterjedő új jogállamisági jelentését, ami ráadásul nem három, hanem négy témára fókuszál majd – írja a Bruxinfo egy szerdai szakértői vitán elhangzott információk alapján. A magyar kormány tart ettől a jelentéstől, mert annak tartalma kihathat a 2021-2027-es EU-pénzek kifizetésére is, igaz az illetékes uniós biztos azt mondta: nem biztos, hogy a két téma összekötéséből tényleg lesz valami, hiszen egyhangú döntés kell róla.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az összefoglaló legfontosabb információi saját kiegészítéseinkkel:

  • Vera Jourová, a jogállamiságért felelős bizottsági alelnök azt mondta, hogy nem tavasszal, hanem csak az év második felében várható az új jogállamisági jelentés, amely minden tagállamban egységes elvek mentén értékeli a helyzetet
  • A korábbi jelzésekkel ellentétben a jelentés négy kérdéskörre fókuszál majd. A három már eddig is ismert terület: az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni fellépés határozottsága és a sajtószabadság állapota. A Bizottság negyedikként a tagállamok alkotmányos garanciáiról is összehasonlító elemzést készít majd, jórészt megfelelve a magyar és lengyel részről gyakran felhozott kettős mérce vádjára.
  • Jourová azonban leszögezte: nem az a lényeg, hogy egy országban van-e alkotmánybíróság vagy sem (a magyar kormány tavaly azzal támadta a jogállamisági kérdésben határozottan fellépő finn soros EU-elnökséget, hogy ott nincs is alkotmánybíróság – a szerk), hanem az, hogy ahol nincs ilyen, ott is léteznek-e más ellensúlyok a rendszerben és a jelentés erre kíván fókuszálni majd. 
  • Emmanuel Crabit, az igazságügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóság jogállami ügyekben illetékes igazgatója azt mondta a lapnak: a külön-külön országjelentések helyett egyetlen, de valamennyi országot magába foglaló jogállami jelentés készül majd, és ezek minden ország esetében rávilágítanak majd a kiugró, „jelentős” fejleményekre.
  • Az igazgató hozzátette: miközben minden országot egyenlő mércével mérnek majd, az eljárás alá vont tagállamok esetében nincs kizárva, hogy alaposabb és terjedelmesebb értékelést tartalmaz majd a jelentés. Azt is jelezte: az éves jelentés a pozitív oldalakra is felhívja majd a figyelmet. 
  • Az Európai Bizottság és az Európai Parlament részéről az a várakozás, hogy az éves jogállamisági jelentés az elkészülte után a tagállamok elé kerül megvitatásra; ezt a magyar kormány határozottan ellenzi – jegyzi meg a lap. 
  • Az EU-pénzek kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötése kapcsán Vera Jourová emlékeztetett rá, hogy bár a jogállamisági rendeletről elvileg minősített többséggel dönthetnének a tagállamok (így a magyar és lengyel ellenkezés ellenére is átmehet – a szerk.), ám mivel a rendelet része a 2021-2027-es keretköltségvetésről szóló tárgyalásoknak, ezért a kormányfők egyhangú döntésétől függ, hogy lesz-e belőle valami. 
  • Emmanuel Crabit nem lát direkt összefüggést a jogállami feltételrendszer és a 7-ik cikk szerinti eljárás között, vagyis a kifizetések esetleges felfüggesztése vagy csökkentése nem lehet semmiképpen sem automatikus azon az alapon, hogy egy tagállammal szemben már folyik a 7-es cikk szerinti eljárás.

Ez tehát azt jelenti, hogy az EU-pénzek kifizetésének esetleges korlátozása csak az Európai Bizottság jogállamisági értékelésén múlna, illetve azon, hogy a 2021-2027-es költségvetésbe illeszkedő jogállamisági feltételrendszert egyhangúan elfogadják-e a tagállamok.

Vera Jourová szerint folytatni kell mind Magyarországgal, mind Lengyelországgal szemben a 7-ik cikk szerinti eljárást és szerinte nem igaz az, hogy ne lenne ezeknek hatása a kormányok magatartására, mert valószínű példaként hozta fel azt, hogy a magyar kormány visszavonta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Ezt emelte ki 

Az elmúlt napokban megszaporodtak a magyar jogállamiság témájáról szóló hírek, hiszen múlt héten az EP-ben volt egy szavazás róla, ami után Orbán Viktor elmondása szerint a Fidesz egy centire volt attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból. Azóta kiderült, hogy milyen feltételt kaphat a magyar kormánypárt azért, hogy visszaállítsák a tagságát a néppártban:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bull
koronavirus jarvany halaos aldozat
koronavirus_212
csehorszag kijarasi tilalom koronavirus
kína, shanghai,
nav 2
amy coney barrett 2
cimlapkep
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament