Uniós források

Kiszivárgott: maradhat a Fidesz a Néppártban, de kemény feltételt kap

Portfolio
Bár titoktartásban egyezett meg a magyar jogállamiságot és a Fideszt vizsgáló „három bölcs” az Európai Néppárt elnökével folytatott hétfői egyeztetésén, amikor átadták a vizsgálati jelentésüket Donald Tusknak, mégis szivárognak a részletek pártkörökben arról, hogy mi vár a Fideszre a következő hetekben, ez pedig salamoni döntést jelent – írja a német Franfurter Allgemeine Zeitung.

A várható salamoni döntés és háttere

A lap úgy tudja, hogy a „három bölcs” között valóban nem volt konszenzus az elkészített jelentés alapján (ahogy azt a Bloomberg megírta), de végül az lesz a feltétel, hogy

nem zárják ki a Fideszt, de mindaddig fel lesz függesztve a tagsága, amíg nyilvánosan nem változtat az irányvonalán.

Addig, amíg ez nem történik meg, addig nem tölthetnek be fideszesek vezető tisztségeket az Európai Néppártban, Orbán Viktor Fidesz pártelnök-miniszterelnököt sem hívják meg az uniós csúcstalálkozókat megelőző néppárti egyeztetésekre, de közben a Fidesz továbbra is szavazhat az Európai Parlamentben a néppárti frakció tagjaként az aktuális kérdésekben.

Az FAZ cikkének további lényeges információi:

  • A „három bölcs” közül a korábbi osztrák kancellár Wolfgang Schüssel amellett kardoskodik, hogy a Fideszt bent kell tartani az Európai Néppártban, miközben az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman von Rompuy amellett, hogy zárják ki. Hans-Gert Pöttering, az Adenauer Alapítvány vezetője a mérleg nyelve, aki a köztes álláspontot képviselte. Így tehát Donald Tusk néppárti elnök mindhárom irányvonalra megkapta az érvrendszert és neki kell végül ezek alapján egy javaslatot kidolgozni a kialakult helyzetre a február 3-4-i néppárti politikai gyűlésre. A lap megjegyezte, hogy Tusk Orbán Viktor egyik legerősebb kritikusának számít.
  • A „három bölcs” közötti megosztottság egyébként visszatükrözi azt a megosztottságot, ami az egész Néppárton belül is megfigyelhető volt már a Fidesz tagságának tavaly márciusi felfüggesztésekor és a múlt héten, amikor az Európai Parlamentben a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás felgyorsításáról döntöttek. Utóbbi esetben az Európai Néppártból 89 képviselő szavazta meg a Magyarországot is elítélő állásfoglalást (romló jogállamiság, lépések kellenek a Tanácsban, stb.), 35-en ellenezték azt és 21-en tartózkodtak, köztük a német CDU-CSU pártcsoport 9 képviselője is. A spanyol, olasz és francia tagpártok közül viszont többen kiálltak a Fidesz mellett és erre hivatkozva mondta azt Orbán Viktor múlt pénteken egy rádióműsorban, hogy egy centin múlt a Fidesz néppárti kilépése, de mivel láthatóan vannak támogatói, így meg kell próbálni a néppártot iránymódosításra bírni.
  • A lap tehát azt vetíti előre, hogy a három bölcs közötti megosztottság, eltérő javaslatok alapján salamoni döntés jöhet az Európai Néppárt február 3-4-i politikai gyűlésén, és ez az lehet, hogy a Fidesz adja világos jelét az általa képviselt irányvonal megváltoztatásának. Az, hogy mi lehet ez az irányváltás, nem világos a cikk alapján, de utalnak rá, hogy Orbán Viktor eddig nem adott erre egyértelmű jeleket a közigazgatási bíróságok létrehozásának tavaly őszi hirtelen lefújásán kívül.
  • Utal rá a cikk, hogy a „három bölcs” jelentése elsősorban a részben Bécsbe üldözött CEU kapcsán várna változtatást a magyar kormánypárt részéről, noha elismeri a cikk azt is, hogy Orbán Viktor kormányfő többször is jelezte: az egyetem és az alapítója, Soros György elleni fellépés számára ideológiai kérdés, így nem változtat azokon.
  • Különösen érdekesnek mondja a cikk azt, amit Daniel Caspary, a CDU-CSU pártszövetség EP-beli delegációvezetője kedden mondott a német DPA-nak: azt javasolja, hogy "mindkét fél együtt folytassa az utazást", azaz ne zárják ki a Fideszt, hanem maradjon meg a felfüggesztett státusza. A lap szerint ezen a kijelentésen még a pártszövetség berkein belül is meglepődtek néhányan, hiszen múlt héten az EP-beli szavazáson még maga Caspary javasolta azt a képviselőknek, hogy szavazzák meg a Magyarországot is elítélő állásfoglalást.

Tényfeltáró delegáció érkezik

Közben az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) kedden azt szavazta meg a Népszava tudósítása szerint, hogy többpárti tényfeltáró delegációt küld Magyarországra a jogállam helyzetének feltárására. A misszió kiküldését az EP zöldpárti frakciója kezdeményezte, amelynek egyik alelnöke, a francia Gwendoline Delbos-Corfield a holland Judith Sargentinitől vette át a magyar dossziét, aki anno a 7-es cikk megindításához vezető ún. Sargentini-jelentést készítette el az EP számára. A tényfeltáró delegáció látogatásának még nincs ideje, a célja viszont az, hogy az új képviselőtestület tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal.

A Sargentini-jelentés vitájában egyébként Orbán Viktor azt kritizálta, hogy nem járt ilyen tényfeltáró misszió az országban, miközben ennek kijelölését az EP szakbizottságának a Fidesz egyik vezetője, Gál Kinga élesen kritizálta és így meg is akadályozta.

Most — ha úgy tetszik: miniszterelnöki kérésre — a parlament pótolja az akkori mulasztást

– fogalmaz a lap.

Készül a jogállamisági jelentés

A lap azt is jelezte: az Európai Bizottság napokon belül megkezdi a minden tagállamot felölelő új éves jogállamisági jelentés elkészítését és ezt előreláthatólag az év második felében, a július 1-jén hivatalba lépő német EU-elnökség első hónapjaiban fogja majd közzétenni. Az anyag arról szól, hogy az egyes tagállamokban hogyan érvényesülnek a jogállam elvei, összefoglalja a tagországokban tapasztalható fejleményeket, azonosítja a problémákat és szükség esetén ajánlásokat fogalmaz meg.

Didier Reynders igazságügyekért felelős biztos arról is beszámolt a LIBE ülésén, hogy a jelentés előreláthatólag a bíróságok függetlenségét, a korrupciós helyzetet és a média sokszínűségét fogja górcső alá venni a 27 tagországban. Mint elmondta, a későbbiekben kibővíthetik a vizsgált területek körét.

A lap emlékeztet rá: Reynders többször aláhúzta, hogy az éves jogállamisági jelentés nem fogja helyettesíteni az Európai Bizottság és a többi uniós intézmény rendelkezésére álló egyéb, a jogállam érvényesülését kikényszeríteni hivatott eszközöket, mint amilyen a 7. cikkelyes eljárás vagy a kötelezettségszegési eljárások.

Az éves értékelés ugyanakkor kiindulópontja lehet szankciós folyamatok elindításának vagy a 2021-2027-es uniós támogatások felfüggesztésével járó intézkedéseknek.

Lecsúszott Lengyelország

A fentiek mellett szintén friss fejlemény, hogy az Economist Intelligence Unit most hozta nyilvánosságra immár 12. éves demokrácia-index felmérését (a teljes anyagot lásd itt), amelyről a Politico hírösszefoglalója azt emelte ki, hogy először előzte meg Magyarország Lengyelországot a demokrácia-indexben, miközben a nyugat-európai országok közül elsőként Málta esett vissza a teljes demokrácia státuszból a „problémás” státuszba.

A teljes anyag szerint Magyarország az 55. helyen áll Ghánával együtt a "problémás" státuszú demokráciák között, mivel a 10 pontos skálán 6,63 pontot tudott megszerezni, Lengyelország pedig az 57. helyen áll.

Utánunk a régiós országok között található Horvátország az 59. helyen, Románia a 63. helyen, Szerbia a 66. helyen. Előttünk jár viszont Bulgária viszont a rangsorban a 47. helyen, Szlovákia a 42., Szlovénia a 36., Csehország pedig a 32. helyen. A magyar helyezést leginkább a politikai részvételi kategória húzta le (5 pont a 10-ből), míg a legjobb a választási folyamat és pluralizmus kategória teljesített (8,75 pont a 10-ből).

Címlapkép forrása: European Council / Handout /Anadolu Agency/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gazdatüntetés