Új tipusú migráció? - Váratlan jelenség ütötte fel a fejét vidéken

Új tipusú migráció? - Váratlan jelenség ütötte fel a fejét vidéken

Úgy tűnik, hogy a legtöbb családi házat építő, vagy új lakást vásárló a vidéki városokat és községeket vette célba: jóval több új építési engedélyt adtak ki az ilyen településtípusoknál 2021 első három negyedévében, mint Budapesten. Az építési engedélyekből azonban még nem látszódik egyértelműen, hogy más nagyvárosokból érkező migráció, vagy inkább a már ottani, helyi lakosok építési kedve eredményezi a házépítési hullámot a kisebb településeken. Az elmúlt időszak változásait tekintve azonban érezhető a nagyvárosok agglomerációinak az "újra felfedezése". A Takarék Index adatai arra is rávilágítanak, hogy a legtöbb társasházi új lakás viszont a Balaton közelsége miatt Somogy megyében épül, második helyen Pest megye áll, de nem sokkal marad le Győr-Moson-Sopron megye sem.

A zárt kertekért, és a közös társalgókért is odavannak most az új lakást vásárlók

A zárt kertekért, és a közös társalgókért is odavannak most az új lakást vásárlók

Alaposan átírta a lakásvásárlók igényeit a pandémiával együtt járó kényszerű bezártság: azok számára, akik új otthonba költöznének, már nem elég, ha a kiszemelt lakópark közösségi szolgáltatásait csupán egy egyszerű játszótér, vagy a közös kertben elhelyezett néhány pad jelenti. Az új lakást vásárlók körében végzett felmérést a Cordia.

Új városnegyedet épít Pesten a legnagyobb magyar lakásfejlesztő

Új városnegyedet épít Pesten a legnagyobb magyar lakásfejlesztő

Alig fejeződött be a Corvin Sétány és környékének több évtizedet felölelő városrehabilitációs projektje, máris egy teljesen új városnegyed építésébe kezd a Futurealhoz tartozó Cordia lakásfejlesztő. A sétány utolsó, jelenleg szerkezetkész lakóépületében a négyzetméterárak mellett, a tulajdonosi összetételt, az értékesítettségi szintet, valamint a szomszédos épületek lakásainak a bérleti díját tudtuk meg egy bejárás során, míg az új gigaprojekt kapcsán, a korábbi hírekre és telekvásárlásra támaszkodva, egy új "Marina Sétány" bejelentésére számíthatunk.

Aláfűtöttek a budapesti újlakás-piacnak: a vásárlóknál és a fejlesztőknél is hatalmas a pörgés

Aláfűtöttek a budapesti újlakás-piacnak: a vásárlóknál és a fejlesztőknél is hatalmas a pörgés

Már 2021 elején is eseménydús újlakás-piacról számoltunk be, azóta csak még nagyobb lett az aktivitás, mind a fejlesztők, mind a vásárlók részéről. Százasával jelentenek be új lakásépítéseket, a nagyobb és sok projektnek köszönhetően pedig van miből válogatni a vásárlóknak is. Az elmúlt 5 évben csupán két olyan 2018-as negyedév volt, amikor több új lakást adtak el a fejlesztők, mint 2021 tavaszán. A korábbi időszakokból már megszokhattuk, hogy ha új lakásról van szó, akkor a XIII. kerület jeleskedik. Bár a végső értékesítési számokban ez az állítás továbbra is megállja a helyét, a XI. kerület ebben a negyedévben duplázott: közel kétszer annyi értékesítés ment végbe itt mint a korábbi hónapokban. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján mutatjuk be, hogy hol, mennyi új lakásra csaptak le a vásárlók 2021 második negyedévében.

Úgy vesszük az új lakásokat, mintha nem lenne holnap - Lehengerlő adatok jöttek

Úgy vesszük az új lakásokat, mintha nem lenne holnap - Lehengerlő adatok jöttek

Ismét megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport, ami az elmúlt 3 hónap adatai alapján vizsgálja meg a fővárosi új lakások árait. Ez alapján Budapesten átlagosan 988 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új lakásokat eladásra, ami a korábbi negyedévhez képest 1,6 százalékos drágulásnak felel meg. Jó hír azonban, hogy a kínálat is bővült, és a vevők is aktívak: fél év alatt több lakást vásároltak, mint amennyit tavaly egész évben. Nézzük, mennyit kell fizetni az egyes kerületekben!

Új ökobarát lakópark épül Angyalföldön

Új ökobarát lakópark épül Angyalföldön

Újabb lakóparkfejlesztést indít a LIVING, a WING lakófejlesztő ernyőmárkája. A XIII. kerületben, a Rákos patak partján megvalósuló Le Jardin lakópark két ütemben, összesen 360 új lakást jelent a környék számára.

Tolonganak a vásárlók, igazi piaci hangulat uralkodik az új lakásoknál

Tolonganak a vásárlók, igazi piaci hangulat uralkodik az új lakásoknál

A használt és az új lakások piaca is kezd egyre eseménydúsabbá válni, 2021 elején elindultak a vásárlások, aminek eredményeként 2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ez közel fele a tavalyi egész éves új otthonokra számolt tranzakciószámnak. Ilyen ütemmel, akár meg is duplázódhat az idei szerződéskötések száma. A korábbi időszakokból már megszokhattuk, hogy ha új lakásról van szó, akkor a XIII. kerület jeleskedik, de a belső-pesti kerületek is szép számmal vonzzák az új tulajdonosokat. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján mutatjuk be, hogy hol, mennyi új lakásra csaptak le idén év elején.

Hatalmas finanszírozást kap az OTP-től a Duna-part közeli új lakópark

Hatalmas finanszírozást kap az OTP-től a Duna-part közeli új lakópark

Az eddigi legnagyobb projektfinanszírozási hitellel támogatja az OTP Bank a Duna Terasz Grande társasház beruházást, a napokban aláírt finanszírozási megállapodás értelmében az OTP 23 milliárd forintos hitelt biztosít a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport legújabb fejlesztéséhez. A 790 lakásos projekt a XIII. kerület legnagyobb vízpart közeli lakásberuházása, mely 2023-ban kerül átadásra.

Csendben elfogadták az új szabályt, ami csúnyán megdobhatja az új lakások árait

Csendben elfogadták az új szabályt, ami csúnyán megdobhatja az új lakások árait

Módosították az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) azon pontját, ami kimondja, hogy egy új építésű lakópark esetében lakásonként mennyi parkolóhelyet köteles a beruházó építeni. A fejlesztői oldalon egy plusz költségtényező a több beállóhely, ráadásul a sor végén a vásárlónak sem túl jó hír, hiszen a drágább kivitelezés a lakás árában is lecsapódik, attól függetlenül, hogy vesz valaki beállót, vagy sem. Megkérdeztük a piaci szereplőket, a fejlesztői érdeképviseletet és a döntéshozáshoz közel álló szakértőkkel is egyeztettünk. Kiderült, hogy különböző értelmezések, információk keringenek a kérdésben, és nem egyértelmű, hogy a szabályozás milyen jogokat, kiskapukat, vagy kötelezettségeket róhat az önkormányzatokra, vagy éppen egy fejlesztésre.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.