Parlament előtt a magyar építészetről szóló törvény

Parlament előtt a magyar építészetről szóló törvény

A ConTech, vagyis az építőipar digitalizációja, modernizációja, új megoldásai nem maga a cél, hanem csak az eszköz egy sokkal fontosabb dologhoz. A fennmaradáshoz. Hol tart ebben a világ és hol tartunk most ebben Magyarországon? Egyáltalán mit jelent a mesterséges intelligencia és a legújabb technológiák az építőipar működése számára? A Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferencia első szekciójában ezekről beszéltek a szakértők, amellett, hogy a magyar építészeti törvény aktualitásai is előkerültek.

Elkészült Magyarország legújabb gyorsforgalmi útja

Elkészült Magyarország legújabb gyorsforgalmi útja

Lényegében elkészült az M83-as 2x2 sávos gyorsforgalmi út Győr és Pápa között - írja az Infostart.hu. A fejlesztés eredményeként 20 perccel rövidül a menetidő Győr és Pápa között és a 83-as főút északi vonala mellett található települések forgalma is enyhül.

Súlyos közpénz milliárdokat spórol az állam ezzel a modern és szigorú új törvénnyel

Súlyos közpénz milliárdokat spórol az állam ezzel a modern és szigorú új törvénnyel

Technológiai korszakváltást hozott el az új építési törvény az építőiparban: a szabályozás lefektette azokat a támpontokat, amelyek a BIM hazai alkalmazásának a felgyorsítását teszik lehetővé, ezáltal teret engedve az iparág digitalizációjának. Amint ez a folyamat beérik, egy észszerűbb építőipar, gyorsabb kivitelezői piac, tudatosabb anyagfelhasználás, és összességében egy környezetkímélőbb építési ágazat alakulhat ki Magyarországon is. De vajon mi a következő lépés? Mikor csap le a digitalizációs hullám a fő-, és alvállalkozói szegmensre? Milyen akadályokat kell még leküzdeni a hatékonyabb magyar építőipar megvalósulása érdekében? Mikor lesznek látható eredményei a korszakváltásnak? Mit jelent mindez a munkaerőpiacon, a munkáltatói elvárásokban és a mostantól szükséges új képességeket, tudást illetően? Többek között ezekről kérdeztük Reicher Pétert, a Graphisoft SE ország igazgatóját. Az építőipar és a technológia egymásra találása a gazdaságunk jövőjére is komoly kihatással van, ennek megfelelően egy külön esemény keretében foglalkozunk a témával október 18-án, a Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferencián.

Így alakíthatja át a Balaton-partot az új építészeti törvény

Így alakíthatja át a Balaton-partot az új építészeti törvény

Célegyenesben az új építészeti törvény elfogadása. Bár a köztársasági elnök korábban visszaküldte azt az Alkotmánybíróságnak, ami a jogszabály átdolgozását kérte a minisztériumtól, mostanra ez megtörtént és csütörtökön a társadalmi egyeztetés is lezárul - írja a Népszava. Ha a parlament az őszi ülésszakban elfogadja, akkor több lépcsőben 2024. és 2027. július 1. között lép hatályba a törvény, ami a Balatonnal is kiemelten foglalkozik.

Így változhatnak 2024-ben az építőanyagárak

Így változhatnak 2024-ben az építőanyagárak

A környező országok építési piaca relációs sajátosságokat mutat. Ami az egész térségre azonban egyaránt jellemző, és ebbe a magyarországi helyzet is belesimul, az a szakmunkás és mérnökhiány. Jellemző az építőipari szakmunkások áramlása az EU nyugati országaiba, azzal együtt, hogy ott továbbra is munkaerőhiány mutatkozik. A nyugat-európai építési piac munkaerőelszívó tartós hatásaira hívja fel a figyelmet Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A kárpátmedencei építési nagytérségre jellemző, hogy a kereslet-kínálat ingadozása mellett a 2024. évtől nem várható az építési alapanyagok és termékek árainak csökkenése, a legtöbb terméknél enyhe áremelkedés van a várakozások középpontjában.

Megjelent a 2023. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíj

Megjelent a 2023. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíj

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javaslatára – melynek tagja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – az építési és közlekedési miniszter rendeletében kihirdette a 2023. évi ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat. A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2022. évi minimális értékeket veszi alapul.

Jön! Jön! Jön! Építőipar 2.0 - Fókuszban a mindent leuraló változások!

Jön! Jön! Jön! Építőipar 2.0 - Fókuszban a mindent leuraló változások!

FinTech, PropTech, InsurTech, RegTech,... egyre ismerősebben csengő rövidítések az adott iparágakon belül. Azonban itt van nekünk a ConTech, ami nem más, mint az építőipar, ennek a csodálatos és teremtő iparágnak a következő szintje, egy költséghatékonyabb, pontosabb, zöldebb, élhetőbb minősége. A technológia az eszköz azokra a törekvésekre, amiket az igazi építők, az építőipar szerelmesei el kívánnak érni. A magasabb minőséget elérhetőbb áron és határidőn belül. Ebben keresik a legfontosabb hazai szereplők egymást, mint partnerek. A Graphisoft-Portfolio Construction Technology & Innovation szakmai és business konferenciánk legfontosabb idei üzenete az edukálás! Mutassuk meg együtt a fenntartható és hatékony utat a jövőbe, a hazai építőipar minden szereplője számára! Ne maradj le, legyél ott az építőipar legfontosabb őszi csúcstalálkozóján!

Így élünk 2023-ban Magyarországon - Tíz látványos ábra a hazai lakásállományról

Így élünk 2023-ban Magyarországon - Tíz látványos ábra a hazai lakásállományról

A legutóbbi népszámlálás szerint a tavalyi év végére Magyarország lakásállománya megközelítette a 4,6 milliót, amit az idei évben feltehetően át is lépett. A KSH ezzel összefüggésben egy látványos gyűjteménnyel állt elő, ami térképeken és ábrákon mutatja meg a lakásállomány tulajdonságait és területi különbségeit, valamint a lakásépítések legérdekesebb statisztikáit. Az alábbiakban ezekből szemezgettünk, tíz ábrán mutatva be a hazai lakáspiaci folyamatokat.

Mire számíthat az előttünk álló évben a hazai építőipar?

Mire számíthat az előttünk álló évben a hazai építőipar?

Az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások jelentős része a rendelések mennyiségének további csökkenésével számol mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon. A szűkülés a válaszadók több mint kétharmadát olyan intézkedések megtételére sarkallja, amely versenyképességüket javítja. A megrendelői oldal pedig kivár. Az ÉVOSZ felmérést készített az épületépítéssel, magasépítéssel foglalkozó vállalkozások körében, melyben piaci helyzetértékelésüket és várakozásaikat helyezték górcső alá. A felmérésben túlnyomórészt nagyobb létszámmal rendelkező cégek vettek részt.

Az internet megjelenésénél is nagyobb változásokat tartogat az építőipar számára a mesterséges intelligencia

Az internet megjelenésénél is nagyobb változásokat tartogat az építőipar számára a mesterséges intelligencia

Évek óta követjük az építőipar és az ingatlanfejlesztések technológiai újításait, melyek egyik legfontosabb eleme az épület információs modellezés (Building Information Modeling – BIM) fejlődése. A BIM a tervezési és építési folyamatok digitális szimulálása mellett egyre több területen képes növelni a hatékonyságot és csökkenteni a költségeket. De hol tartunk most ebben? Hogy mi történt az elmúlt évek során, és merre tart a technológia, arról a Property Investment Forum 2023 konferencián beszéltek a szakértők.

Elkészült az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont első épülete

Elkészült az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont első épülete

Szeptember 29-én átadták az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztés első épületét. A kiállítás- és rendezvénycsarnok közel 1100 négyzetméteren képes helyszínt biztosítani különböző ágazati eseményeknek, mint például kiállítások, szakmai konferenciák, rendezvények, oktatások.

Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

A világ számtalan iparágában zajlik folyamatosan a digitális forradalom és nincs ez másként az építőiparban sem. A világ egyes részein azonban kilométerekkel járnak előttünk, így az egyetlen esély, hogy rohamlépésekkel zárkózunk fel, különben sokan kereshetnek új hivatást maguknak. A kulcs azonban nem a digitalizáció és az innováció, az csupán az eszköz! A cél az egyre nagyobb nyomást jelentő zöld kritériumok teljesítése, a nehezedő finanszírozási környezetben a költségek csökkentése és racionalizálása, valamint az építőipar humán erőforrásának újrastrukturálása. A törvény erejével forgatják fel az egész szektort, amint életbe lépnek a legújabb állami szabályok! Ne maradjon le Ön se az építőipar legfontosabb őszi csúcstalálkozójáról!

Elbontják a balatonfüredi görög falut - Ez épülhet a helyén

Elbontják a balatonfüredi görög falut - Ez épülhet a helyén

Megszünteti a balatonfüredi önkormányzat az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat, miután a város részben adásvétel, részben kisajátítás útján, több éves tárgyalásokat követően megszerezte a közel négyhektáros terület összes tulajdonrészét, így annak egyedüli tulajdonosává vált - írja a Balatonfüred.hu. A görög faluként ismert városrész helyén a tervek szerint közpark és lakóépületek épülnek.

Ezzel az egyszerű megoldással jelentősen növelhető az ingatlanok eladhatósága

Ezzel az egyszerű megoldással jelentősen növelhető az ingatlanok eladhatósága

Bár az áremelkedések hatására 2023 elején jelentősen visszaesett a kereslet az építőipar és az építési termékek iránt, Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint az energiahatékonyság növelése egyre fontosabb szempont a magyaroknak is. A beépített tetőterek jelentősen emelhetik az ingatlanok értékét és eladhatóságát, a sokakat visszatartó tévhitekre pedig a modern építészeti megoldások már rácáfoltak – derül ki a VELUX Cégcsoport által közzétett Tetőtéri Panorámából.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.