Birsalma projekt és mesekönyv is célba ért a Brancson

Extra adással jelentkezik a Portfolio Heti podcastje, amiben a Magyarországon is egyre népszerűbb közösségi finanszírozás volt a témánk. Egyebek mellett arról volt szó, hogy miképpen rövidülhetnek le az ellátási láncok, ha valaki ezt az utat választja egy projekt finanszírozására. A műsor vendége volt Kövesdi Gábor, a magyar Kickstarternek is becézett Brancs közösség alapítója, és itt volt velünk két olyan projektgazda is, Matus Dóra és Lakatos István, akik a Brancs felületén sikerrel jutottak finanszírozáshoz.

Még nem késő beszállni az ingyenpénzes magyar fintech startupba

Még nem késő beszállni az ingyenpénzes magyar fintech startupba

2022 februárjától crowdfunding keretében bárki tulajdonosi részesedést szerezhet az egyik ismert hazai számlainformációs szolgáltató társaságban, a Recashben. A kampány 34 nappal a forrásbevonási kör vége előtt előtt jól áll: a befektetési igény több mint 80 százalékát elérték már. 

Startupok játszóteréből a kisvállalkozások megmentője? – Átalakulóban a közösségi finanszírozás

Startupok játszóteréből a kisvállalkozások megmentője? – Átalakulóban a közösségi finanszírozás

A crowdfundingról vagy közösségi finanszírozásról legtöbbeknek világmegváltást ígérő, a megvalósíthatóság határát súroló tech kütyük vagy éppen megkérdőjelezhető hasznosságú fejlesztések jutnak eszébe, és persze a két legnagyobb platform, az Indiegogo és a Kickstarter. Azonban a mikrohitelezés ezen formája akár a nehezen forráshoz jutó kisebb cégek finanszírozására is megoldást nyújthat – mondta az új EU-s szabályozás kapcsán dr. Magyar Csaba a nemzetközi adózással és vagyontervezéssel foglalkozó Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója. Az új szabályozás akár egy európai hátterű platform felemelkedését hozhatja magával, amely a jól ismert amerikai oldalakkal is versenyre kelhet.

Hogyan kaphatnának a hazai kkv-k új forrásokat?

Hogyan kaphatnának a hazai kkv-k új forrásokat?

Világszerte egyre elterjedtebb az alternatív online finanszírozási formák - köztük a közösségi finanszírozás (crowdfunding) - használata. Ausztriában például már 2015-ben elfogadtak egy közösségi finanszírozást szabályozó törvényt, és ennek köszönhetően néhány év alatt több tíz millió eurónyi, addicionális forrást tudtak bevonni az osztrák kkv-k ezeken a platformokon. Bár ezen a területen is készül EU-szintű jogszabály, annak hatályba lépése leghamarabb 2021-2022 körül várható és elősorban a határon átnyúló szolgáltatásokra fókuszál. Így a közösségi finanszírozásra vonatkozó hazai szabályozás mihamarabbi, a jövőre való felkészülés jegyében akár idei kialakítása komoly lehetőséget hordozna a banki forrásokhoz sokszor nehezebben hozzáférő kkv-k finanszírozásában.

Elsöprő háború közelít Magyarország felé - Jönnek az új Uberek?

Miközben az Ubert szerte a világ nagyvárosaiban - Budapestet is beleértve - megpróbálják tűzzel-vassal kiszorítani az emberek hétköznapjaiból, azért az Uber köszöni szépen, jól van: a világ legértékesebb "startupja" lett a maga 62,5 milliárd dolláros értékeltségével. De az Uber nincs egyedül, a sharing economy cégek komplett iparágakat rombolnak porig, és építenek fel újra az alapoktól. Munkahelyeket tesznek tönkre, és új munkahelyeket teremtenek. Adót "optimalizálnak" és pörgetik a gazdaságokat. Nemcsak kis "jófej startupok", hanem kőkemény üzleti érdekek működtette multik is vannak közöttük szép számmal. Az Uber, az Airbnb vagy a Lending Club csak egy-egy kirívóan sikeres főszereplője ennek az új modellnek. De jó ez nekünk, vagy sem? Hogyan lehet őket kordában tartani, vagy kell-e egyáltalán?

Ezzel a magyar appal a bankok is beszállhatnak a közösségi hitelezésbe

Egy magyar startup izgalmas appot fejlesztett, amely a banki hitelezést a közösségi hitelezéssel (crowdfundinggal) ötvözi. Az ügyfél egy csúszkán adhatja meg annak az arányát, hogy mennyi hitelt szeretne és mennyi pénzt kalapozna össze egy közösségtől például egy utazásra vagy egy vállalkozás beindítására. Az alkalmazás ugyanakkor csak egy technológiai keret, az üzleti modell részleteit már a banknak kell mögé tenni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.