Így vethetünk véget az energiafüggőségnek: az ingatlanoknak mini erőművekké kell változniuk

Így vethetünk véget az energiafüggőségnek: az ingatlanoknak mini erőművekké kell változniuk

Második alkalommal rendezte meg a HuGBC december 1-jén a Green Brunch üzleti reggelijét. A szakértők arról beszélgettek, hogy hogyan lehet az egyes szakmákat összefogva csökkenteni az épületek energiafüggőségét és kiszolgáltatottságát. Fel kell készülni, hogy az átalakuló energiamix-szel, például a földgázhasználat lenullázásával a villamosenergia-fogyasztás nagyon meg fog növekedni, így az ingatlanoknak decentralizált mini erőművekké kell válniuk és tárolókapacitásra lesz szükségük.

Kimondta az államtitkár: új építőipari korlátozást vezetnek be

Kimondta az államtitkár: új építőipari korlátozást vezetnek be

A Market Építő Zrt. új székházában megrendezett Nemzetközi Zöld Építés Hete nyitóünnepségén többek között beszédet tartott Lánszki Regő Balázs építészeti államtitkár és országos főépítész. A megnyitót követő épületbejáráson Báthory Balázs a Market innovációért felelős vezérigazgató-helyettese mutatta be a fenntarthatóság jegyében épült irodát.

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

Új lakás vagy a régi épületek felújítása? – Nehéz kérdés az ingatlanpiac fenntarthatósága

A Sustainable World 2022 konferencia építőpari és ingatlanpiaci blokkjában a fenntarthatóság mérhetőségéről és szerepéről, az új és használt ingatlanokban rejlő lehetőségekről, valamint az automatizáció és az edukáció kapcsolatáról beszélgettek a szakértők. Az egy előadás és két panelbeszélgetés során többek között szóba jött, az egységes fenntarthatósági szabályozások és az ember központú ingatlanok megalkotásának jelentősége.

Klímavészhelyzet és energetikai válság:

Klímavészhelyzet és energetikai válság: "Pedig mi időben szóltunk”

A jelenlegi válságok sokkja a társadalom széles rétegeiben hívja fel a figyelmet azokra a fontos témákra, amelyekről a szakemberek már hosszú évtizedek óta beszélnek – az elmúlt hetekben és hónapokban eszkalálódott krízisállapot jól látható előzményekkel alakult ki. A klíma- és energiavészhelyzet együttes jelenlétére csak rendszerszintű válaszokat adhatunk és konkrét lépéseket tartalmazó cselekvési tervet készíthetünk: a jelen helyzet égető kérdéseiről Barta Zsombor, a HuGBC elnöke nyilatkozott.

Új tananyag született a fenntartható tervezésről építészeknek

Fenntartható építészet címmel 11 videótananyagot tartalmazó haladó továbbképzést állított össze a Budapesti Építész Kamara (BÉK) a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) közösen. A tananyag bekerült a Magyar Építész Kamara ajánlott továbbképzései körébe.

Már közel 30 ezer épület minősítetten nettó nulla karbonkibocsátású a világon

A World Green Building Council (Zöldépítési Világtanács) 2019-ben elindított globális programja, az Advancing Net Zero (ANZ) az épített környezetünk karbonmentességét célozza 2050-ig. A program része egy, a nettó nulla karbonkibocsátású épületekre vonatkozó kötelezettségvállalás, melyhez kapcsolódóan jelenleg 135 vállalkozás, 28 város és 6 állam és régió közel 20 000 ingatlan dekarbonizációját vállalta, amelyek kibocsátása összesen 7,2 millió tonna szén-dioxid egyenértékes évente.

Nem is jöhet jobbkor az építőipar átalakulása, mint mikor ilyen eszeveszetten drágulnak a nyersanyagok

Nem is jöhet jobbkor az építőipar átalakulása, mint mikor ilyen eszeveszetten drágulnak a nyersanyagok

A világ nyersanyag-felhasználása abszolút értékben még mindig növekszik, annak ellenére is, hogy sokan intenzív, vagyis az erőforrásainak minél hatékonyabb kihasználásán alapuló növekedésere álltak át. Kína például 2011-2013 között több nyersanyagot használt fel, mint az USA az egész 20. században. Többek között ezen számok visszafogására lenne megoldás a körforgásos gazdaságra való áttérés - hangzott el a HuGBC legutóbbi Green Talk eseményén. A szakértők konkrét építészeti, kivitelezési példákat mutattak be arról, hogy miként lehet a körforgásosságot az építőiparban alkalmazni.

Ha nem marad más építési telek, jöhetnek a szennyezettek - De mennyibe kerül a terület kármentesítése?

Ha nem marad más építési telek, jöhetnek a szennyezettek - De mennyibe kerül a terület kármentesítése?

A rozsdaövezeti területek kijelöléséről, illetve a barnamezős fejlesztésekkel járó ügyintézési folyamatokról és pénzügyi terhekről volt szó a HuGBC korábbi Green Talk eseményén. Raska Gábor, környezetmérnök-közgazdász előadásából kiderült, hogy miként mérhető fel és kezelhető egy több évtizedes ipari múltra visszatekintő terület környezeti kockázata, és hogy hogyan határozható meg a telekvásárlás előtt a szennyezettségi vizsgálatból, hogy a környezeti kármentesítés költségei mellett is megtérülhet-e a beruházás.

Kiderültek a részletek: így lesz egy lepusztult barnamezős területből igazi aranybánya

Kiderültek a részletek: így lesz egy lepusztult barnamezős területből igazi aranybánya

Igazi aranybánya is lehet egy ingatlanfejlesztőnek egy olyan terület, ami némi (vagy éppen nagyon is sok) rendezést követően olyan lakópark helyszíne lehet, ahol a lakások után még az 5%-os áfát sem kell megfizetni. Ehhez azonban több vizsgálat után is zöld lámpát kell kapni a Rozsdaövezeti Bizottságtól, amelynek a döntési folyamatairól kevés részletet lehetett tudni. Ezidáig. A Bizottság működésének, és a vizsgálatok részleteiről tartott előadást Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a HuGBC Green Talk eseményén. Így többek között az is kiderült, hogy összesen 46 barnamezős területre érkezett kezdeményezés a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyből 16-nak az akcióterületté való minősítését támogatta a Bizottság, két terület pedig már jóváhagyási státuszba került.

Hogyan legyenek zöldebbek a városaink? - Íme egy jó megoldás

Hogyan legyenek zöldebbek a városaink? - Íme egy jó megoldás

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) november 9-én jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, mely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. Az eszköz felerősíti a nemzeti épület-felújítási stratégiák helyi hatékonyságát és végrehajtását.

Berobbannak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztések világába

Berobbannak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztések világába

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban - jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő. Barta Zsombor, a HuGBC elnöke szerint a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek, hiszen a környezettudatosságot segítő elemek meghatározók az épületek életciklusában is. Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője kiemelte: ebben az évben az építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseire fókuszálnak.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.