ING-vezér: a kormányok nélkül nem fog működni a klímavédelem

ING-vezér: a kormányok nélkül nem fog működni a klímavédelem

A kormányoknak szigorúbb szabályokat kell alkotniuk az ingatlan- és más ágazatok szén-dioxid-mentesítésének elősegítése érdekében – hívta fel a figyelmet a holland ING Bank vezérigazgatója, arra figyelmeztetve, hogy a holland bank ezek nélkül nehezen fogja elérni az éghajlatvédelmi célkitűzéseket.

Nagyot fékezhet októberben az MNB a kamatvágás tempóján

Nagyot fékezhet októberben az MNB a kamatvágás tempóján

Októberben mindössze 25 bázisponttal mérsékelheti tovább az irányadó kamatot az MNB Monetáris Tanácsa azt követően, hogy szeptemberben az összeolvadt az alapkamattal – vélik az ING Bank elemzői. A pénzintézet friss értékelése szerint a harmadik negyedévben felcsillant a fény az alagút végén a magyar gazdaságban, azonban az uniós források tartós zárolása még tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Hamis biztonságérzetbe ringathatja Magyarországot a Moody's?

Hamis biztonságérzetbe ringathatja Magyarországot a Moody's?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsor első részében a Moody’s pénteki döntésével foglalkozunk, mely nemcsak, hogy nem változtatott Magyarország besorolásán, de még a kilátásokat sem rontotta le, sőt, meglehetősen pozitív képben láttatta a magyar makrogazdasági folyamatokat. A témáról Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük, aki egy elemzést írt befektetők számára a hitelminősítő döntését követően, és ebben az írásában több szempontból is vitatta a döntéshez csatolt indoklás érvrendszerét. Adásunk második részében arról volt szó, hogy kedden délután derült ki: a magyar kormány egy konzorcium részeként újabb ajánlatot tett a Budapest Airportra, így pedig a kabinet közelebb kerülhetett stratégiai céljához, nevezetesen, hogy újra magyar kézben legyen a fő hazai légikikötő. A témával, valamint általánosságban a légiközlekedési szektorral kapcsolatban Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője volt a vendégünk.

Mi vár a magyar gazdaságra és a forintra az év második felében?

Mi vár a magyar gazdaságra és a forintra az év második felében?

A mezőgazdaság várható erős teljesítménye akár már a második negyedévben kihúzhatja a magyar gazdaságot a technikai recesszióból – vélik friss elemzésükben az ING Bank szakemberei. Szerintük vannak ugyan kockázatok, de a forint a jelenlegi 368-378-as sávban maradhat az év végéig. A gazdasági növekedés viszont minimális lehet, és a költségvetésben is vannak olyan aknák, melyeket kezelni kell.

Lehet még ennél is erősebb a forint

Lehet még ennél is erősebb a forint

A magyar gazdaságról és annak kilátásairól kiadott elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza úgy vélekedik, hogy a recesszió jelenleg is tart idehaza, azonban az már nem lesz hosszú életű 2023-ban. Összességében Magyarország GDP-je idén 0,7%-kal bővülhet. Közben bemutatta a forint árfolyamára vonatkozó előrejelzését is.

A forint az új sztár

A forint az új sztár

A következő hónapokban a magyar gazdaság meghatározó témája az infláció alakulása és az EU-források körüli huzavona lesz továbbra is, azonban már lehet azonosítani a fényt az alagút végén - írta friss értékelésében Virovácz Péter, az ING Bank senior közgazdásza, aki külön kitér a forint teljesítményére is.

Kiengedték Magyarországot a satuból? Most akkor mi lesz a magyar EU-s pénzekkel?

Kiengedték Magyarországot a satuból? Most akkor mi lesz a magyar EU-s pénzekkel?

Megjelent a Portfolio Checklist december 13-i adása. A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig a hétfő este nyélbe ütött, a magyar EU-s pénzekről szóló megállapodás a kormány és az Európai Unió között. Arról, hogy pontosan miről is állapodott meg az EU és Magyarország, valamint hogy milyen kockázatok maradtak a pénzkifizetésekkel kapcsolatban, Weinhardt Attilát, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében is a magyar kormány és az unió között létrejött hétfői alkuval foglalkoztunk. Azzal kapcsolatban, hogy a döntés mit üzenhet a piacok és a befektetők számára, Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője volt a vendégünk.

Magyarország igazából már most recesszióban lehet

Magyarország igazából már most recesszióban lehet

Felülvizsgálta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a napokban az ING Bank. Virovácz Péter, a bank vezető közgazdásza ebben azt írja: Magyarország egyre közelebb kerül a recesszióhoz, miközben az infláció további emelkedésére kell felkészülni. A két legnagyobb, magyar gazdaságot övező kihívás pedig az EU-val kötendő megállapodás és az energiakrízis.

Ekkor lehet újra 360 forint az euró

Ekkor lehet újra 360 forint az euró

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének hétfői adása. A mai műsor első részében azzal az elemzéssel foglalkoztunk, melyet az ING Bank a napokban tett közzé a magyar gazdaság főbb folyamatairól, valamint a 2022-es és 2023-as kilátásokról. Az anyaggal kapcsolatban Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza volt a vendégünk, aki arról is beszélt a Checklistben, hogy milyen esetekben és mikor lehet még 360-370 forint az euró. Adásunk második részében arról volt szó, hogy hétvégén elesett Liszicsanszk, amivel fontos céljukhoz juthattak közelebb az oroszok Ukrajnában. Igaz, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök más területeken zajló ellentámadásokról beszélt, a fejlemények alapján könnyen úgy tűnhet, országa egyre nehezebb helyzetben van. A témával kapcsolatban Huszák Dániel, lapunk Globál rovatának vezető elemzője volt a Checklist vendége.

Bajban van a magyar költségvetés - De mégis mekkora a probléma?

Bajban van a magyar költségvetés - De mégis mekkora a probléma?

Az elmúlt három év áprilisi költségvetési adata fényében enyhe meglepetés a jelentős idei negyedik havi deficit a költségvetésben. Minden jel arra mutat, hogy szükség van kiigazításra az idei költségvetésben - értékelte a friss büdzséadatokat kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank szenior közgazdásza, aki arra is becslést adott, mekkorát kell lépnie az új kormánynak.

Megbírságolta az MNB az ING Bankot

Megbírságolta az MNB az ING Bankot

Az MNB 12 millió forint bírságot szabott ki az ING Bank fióktelepére a Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adatátadás kapcsán feltárt hiányosságok miatt. A jegybank határidők kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a fióktelepet a hiányosságok megszüntetése érdekében - közölte az MNB.

Azonnali lépésre kényszerítheti a forint tavasszal az MNB-t

Azonnali lépésre kényszerítheti a forint tavasszal az MNB-t

Magyarország lehet az első, mely a monetáris kondíciók szigorítására kényszerülhet idén tavasszal – írják friss elemzésükben az ING Bank szakemberei. Az elemzők szerint a várhatóan emelkedő infláció mellett újra lejtőre kerülhet a forint, így nem lesz más lehetősége az MNB-nek, mint azonnal kamatot emelni.

Súlyos menedzsmentproblémák Európa legnagyobb bankjainál

Súlyos menedzsmentproblémák Európa legnagyobb bankjainál

Minden szem a bankvezérekre fog szegeződni a következő hetekben, amikor is Európa legnagyobb bankjai sorra fogják közzétenni gyorsjelentésüket. Számos nagybank küzd menedzsmentproblémákkal, pedig a részvényesek a koronavírus-járványhoz igazított stratégiák sikeres megvalósítását szeretnék inkább látni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyat tett a magyar lakosság, amit senki más Európában: itt a friss államadósság-lista
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.