Az EU leadta az első csapást a Airbnb és társai ellen

Az EU leadta az első csapást a Airbnb és társai ellen

Az Európai Parlament a lakáshiánnyal és az idegenforgalmi kihívásokkal küzdő városok számára jelentős lépésként jóváhagyta a rövid távú szállásbérleti szolgáltatásokra vonatkozó adatmegosztásról szóló rendeletet. A jogszabály azon európai városok növekvő aggodalmára ad választ, amelyek a rövid távú szálláskiadás felfutása miatt a turizmusból származó bevételek és a helyiek lakhatási problémái közötti egyensúlyt próbálják megtalálni.

Miért ilyen magasak a budapesti lakásbérleti díjak?

Miért ilyen magasak a budapesti lakásbérleti díjak?

Számtalan gazdasági, politikai és társadalmi oka van annak, hogy ennyire elszálltak a magánbérleti piac árai. Több embernek lenne szüksége kiadó lakásra a városokban, mint amennyi elérhető lakóingatlan van, ami keresleti piachoz vezet, emellett a szabadpiaci körülmények és a szabályozatlanság is kedvez az árak elszabadulásának. A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadások is kivonnak pár ezer ingatlant a hosszú távú magánbérleti piacról - összegezte az ezzel kapcsolatos gondolatokat a Habitat for Humanity Magyarország tanulmánya.

Érdemes már lakást venni, vagy még mindig jobb az állampapír?

Érdemes már lakást venni, vagy még mindig jobb az állampapír?

Gyakran lehet hallani az utóbbi időben, hogy a lakásárak megtorpanása miatt eljött az ideje a lakásvásárlásnak, akár befektetési céllal is. Kétségtelen, hogy hosszú távra tervezve találhatunk jó vételeket a piacon, de mi van akkor, ha az előttünk álló egy-két évben is a maximumot szeretnénk kihozni a befektetésünkből? Hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz, a hozamokat összehasonlítva megnéztük, mit jelent ez a számok nyelvén: mi történik egy év múlva, ha most 50 millió forintért kiadási céllal vásárolunk egy lakást és mi, ha ugyanezt az összeget állampapírba fektetjük?

Itt kereshetsz a legtöbbet lakáskiadással - Mutatjuk a budapesti és az országos listát

Itt kereshetsz a legtöbbet lakáskiadással - Mutatjuk a budapesti és az országos listát

A 2023-ban megrendezett öt hazai világesemény jelentősen növelte a lakáshotelek kihasználtságát és forgalmát, ami közvetetten az lakáspiacra is hatást gyakorolt. A hosszú távra kiadó lakások hozamában is változást eredményezett a hónapok óta tartó lakáspiaci kettősség. A használt lakások átlagárának stagnálásával párhuzamosan és a fokozatosan emelkedő lakbérek miatt a lakáskiadással elérhető bruttó hozamok is emelkedni kezdtek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Fontos dologra figyelmezteti a NAV a lakáskiadókat

Fontos dologra figyelmezteti a NAV a lakáskiadókat

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó lakások, ezért nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait - hívta fel közösségi oldalán a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezeken a helyeken térül meg legrövidebb idő alatt a lakásvásárlás

Ezeken a helyeken térül meg legrövidebb idő alatt a lakásvásárlás

Jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a hazai lakáspiacon a tavalyi év első felében, azonban a második félévben, illetve idén év elején megállt az egyetemi városokban az ingatlanárak növekedése. Budapesten egyre jelentősebb különbségek figyelhetők meg az egyes városrészek között a lakásárakban, a vidéki városokat tekintve – az előző évekhez hasonlóan – Miskolc a legolcsóbb. Országszerte meglehetősen magasak a fedezeti időtávok, azonban vidéken továbbra is alacsonyabb számok figyelhetők meg, így ott rövidebb idő alatt megtérülhet az ingatlanbefektetés – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank által végzett elemzésből.

A földi paradicsom, ahonnan lassan mindenki eltűnik és csak turisták maradnak

A földi paradicsom, ahonnan lassan mindenki eltűnik és csak turisták maradnak

A lakhatási válság egyre komolyabb problémát jelent a fejlett gazdaságokban, de míg az ingatlanpiaci árak leginkább a befektetési célú lakáskiadók miatt ugrottak meg Európában, vagy Észak-Amerika nagyvárosaiban, addig Hawaii szigetein a turizmus és a belföldi bevándorlás tette megfizethetetlenné a helyiek számára a lakásbérlést és vásárlást. A helyzet már most válságos, igazán pedig kevés megoldás létezik a probléma orvoslására. Glenn Wakai állami szenátor a Portfolio-nak azt mondta, nem lehet és nem is érdemes korlátozni, hogy kik települnek be az Egyesült Államok más részeiről a turistaparadicsomba, de az új szociális lakásprogramok talán megoldhatják a helyzetet.

Jönnek a felvételi ponthatárok - Béreljünk vagy vásároljunk lakást egyetemista gyerekünknek?

Jönnek a felvételi ponthatárok - Béreljünk vagy vásároljunk lakást egyetemista gyerekünknek?

Több tízezer felsőoktatásba készülő diák várja izgatottan a szerda estét, amikor kiderül, hogy az előzetesen megjelöltek közül ki, melyik intézménybe jut be. Legalább ilyen izgalmas viszont az is, hogy a más városba költözők hol, és hogyan oldják meg a lakhatásukat. A kollégium vagy a lakásbérlés a jobb megoldás? Vagy, aki megteheti vásároljon inkább lakást? A mostani piacon kevésbé egyértelmű a kérdés mint korábban, így megnéztük, mi lehet a legjobb választás.

Nem éri meg idén lakást venni, de lehet, hogy a következő években sem

Nem éri meg idén lakást venni, de lehet, hogy a következő években sem

A mostani környezetben rövid távon egyértelműen rossz befektetés a lakásvásárlás - osztotta meg gondolatait Balásy Zsolt, a HOLD After Hours portfóliókezelője. Az elemző szerint a következő 3 évben befektetési szempontból magasabb hozam lesz elérhető állampapírral, mint lakáskiadással és egyelőre a hitellel történő vásárlás sem jelent jó megoldást.

Eladjam vagy kiadjam az örökölt lakást?

Eladjam vagy kiadjam az örökölt lakást?

Kiadni vagy eladni? - merülhet fel a kérdés sokakban, akik örökölnek egy lakást. A szakértők szerint a legtöbb örökös olyan helyzetben van, hogy a kérdés nem jelent számára valódi dilemmát, persze, aki hosszabb időtávban gondolkodik és nincs kényszerhelyzetben, annak érdemes megfontolni a döntést - hívták fel a figyelmet a Balla Ingatlan szakértői.

Airbnb: itt a szigorítás, Magyarországon sajátságos a helyzet

Airbnb: itt a szigorítás, Magyarországon sajátságos a helyzet

A portugál kormány úgy döntött, hogy betiltja a rövid távú lakáskiadást a lakhatási válságra reagálva. Egyre több helyen szigorítják az Airbnb és más közvetítők tevékenységét. Magyarországon egy faramuci szabályozást vezettek be, amelyet nem is alkalmaznak. A korlátozás viszont nem várt hatásokkal járhat a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint.

Tovább kúsznak felfelé a lakásbérleti-díjak

Tovább kúsznak felfelé a lakásbérleti-díjak

Tovább nőttek a lakbérek februárban: országosan 1,8, a fővárosban 1,4%-kal lettek magasabbak egy hónap alatt, Budapest valamennyi kerületcsoportjában emelkedés történt. A nominális lakbérek növekedési üteme éves összevetésben még mindig alacsonyabb volt az inflációnál, emiatt reálértékük néhány százalékkal csökkent egy év alatt. Az előző hónaphoz mérten azonban a lakbérek jobban nőttek a fogyasztói áraknál, így reálértéken számítva januárhoz képest kismértékű emelkedést mutattak - derül ki a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből.

Megálltak az árak - Itt érdemes lakást venned, ha igazán jól akarsz járni

Megálltak az árak - Itt érdemes lakást venned, ha igazán jól akarsz járni

Nagy átalakulásokat hozott az ingatlanpiacon is az orosz-ukrán háború. Szerencsére Magyarországon a közvetlen hatások kevésbé voltak erősek, legfeljebb az ukrán nemzetiségűek bérleti - és egyes esetekben vásárlói - oldalon történő megjelenésén keresztül voltak láthatók. Közvetett hatás azonban annál több volt. Leginkább a gazdasági bizonytalanságok, az emelkedő energiaárak, a forint gyengülése és az ezekkel összefüggésben megugrott infláció, valamint kamatemelések befolyásolták a lakások iránti keresletet, ami miatt egyre több helyen a lakásárak stagnálását, vagy enyhe visszaesését látjuk. A bizonytalanság ugyanakkor mindig lehetőség is egyben, különösen, ha valaki befektetési céllal vásárolna. Éppen ezért megnéztük, hogy a jelenlegi lakáspiacon hol, milyen hozamok érhetők el és ez alapján érdemes-e, és ha igen, hol érdemes ingatlant vásárolni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiszámolta a ChatGPT-vel egy magyar közgazdász, mekkora eséllyel jutunk tovább a foci-Eb-n
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.