Bejelentették a kormány mentőövét a magyar turisztikai szektornak
Gazdaság

Bejelentették a kormány mentőövét a magyar turisztikai szektornak

Portfolio
Szombaton már bejelentették néhány részletét, a hétfői Magyar Közlönyben pedig meg is jelentek a jogszabályi keretei a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető nulla százalékos szabadfelhasználású hitelkonstrukciónak.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombaton már beszámolt róla, hogy a kormány döntése értelmében a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető. A hitelprogram 100 milliárd forintos keretösszegű lesz, cégenként legfeljebb 250 millió forintot lehet majd igényelni. A friss Közlönyből az is kiderült, hogy várhatóan 3 évig terjedhet az igénybe vett hitelek futamideje.

A vezérigazgató azt is jelezte a hétvégén, hogy a Széchenyi Turisztikai Kártya egy régóta várt termék, amely mögött szakmai konszenzus áll. Mint mondta, a magyar turizmus-vendéglátás dinamikusan fejlődő ágazat, amely tavaly a hazai össztermék (GDP) 13 százalékát adta. A 400 ezer embert foglalkoztató ágazat azonban a koronavírus-járvány hatására óriási bajba került - fűzte hozzá.

Ezután hétfő este a Magyar Közlöny legfrissebb számában meg is jelent az 1467/2020. (VIII. 3.) kormányhatározat a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról. Ennek néhány fontosabb részlete:

  • a kormány egyetért azzal, hogy a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése érdekében Széchenyi Turisztikai Kártya Programot indítson
  • a szombati bejelentéssel összhangban tényleg 0%-os lesz a  vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj, amely kapcsán az Európai Bizottság a készfizető kezességvállalás díjához évente 1%-os kezességi díjtámogatást biztosít;
  • felkérték az illetékes minisztereket, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a KAVOSZ Zrt. bevonásával dolgozzák ki a  Széchenyi Kártya Programon belül a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeit
  • a program állami támogatási finanszírozása érdekében a pénzügyminiszternek az idei büdzsében 1,48 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania a Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat jogcímcsoport javára, a jövő éviben pedig legfeljebb 4,68 milliárd forintot kell biztosítania a Gazdaságfejlesztési programok jogcím javára
  • emellett arra is felkérték a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a  Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelek támogatásának finanszírozásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról a 2022–2024. közötti időszakban, ami arra utal, hogy 3 éves futamidejű hitelek várhatók (idén második félévben indul a konstrukció és a visszafizetés eltarthat 2024-ig).
  • a fentiek a megjelenést követő napon, tehát ma, augusztus 4-én hatályba is léptek
  • a fentiekkel párhuzamosan a kormány összesen közel 31 milliárd forinttal megemelte a 2020. évben a Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2021–2031 közötti évekre vonatkozóan.

A Széchenyi Kártya Programban tavasszal nagy változások voltak a válságra tekintettel, ezekről és a friss eredményekről minapi cikkeink:

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
járműipar