Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése
Ingatlan

Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Portfolio
Bár a lakáspiacot érintő kormányzati intézkedések hatását vizsgáló különböző elemzések eltérő következtetésekre jutnak a lakásárak várható alakulásával kapcsolatban, abban mindenki egyetért, hogy egy jelentős fejlesztési boom küszöbén állunk. Arról kérdeztük magyarországi ingatlanfejlesztőket, milyen hatása lehet a CSOK kiterjesztésének és a lakásáfa-csökkentésnek a lakáspiaci folyamatokra, valamint megkértük őket, ismertessék, jelenleg milyen fejlesztési projekteken dolgoznak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Indulhat a lakásépítések felfutása

Mindkét intézkedés az élénkítés irányába hat - véli Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. A CSOK kiterjesztése a keresletet növeli, mivel a potenciális vevőket ösztönzi vásárlásra. A kiterjesztett CSOK hatása jelentős lehet, mivel a korábbiakkal ellentétben a megvásárolni kívánt új lakás vételárának nem csupán az 5-10%-ára nyújt fedezetet, hanem több - egyébként immár nem túlságosan leszűkítő - feltétel együttes teljesülése esetén, bizonyos lokációkban akár a vételár felére is. A CSOK bővítésének önmagában árfelhajtó hatása van azáltal, hogy a keresletet növeli. Fejlesztői oldalról természetesen olyan lakásokat éri meg most építeni, amelyek megfelelnek a vonatkozó jogszabályoknak, és igénybe vehető rá a CSOK.

Az új lakások értékesítését terhelő áfakulcs eközben a kínálati oldalt ösztönzi. A korábbi, regionális és globális szinten is rendkívül magas adóterhelés átalakítását követően nem csupán néhány kiemelt lokációban éri majd meg a fejlesztőknek üzleti alapon újlakást építeni. Országosan látványosan beindulhatnak a lakásépítések, a piac egy-két év alatt jelentősen elmozdulhat az évszázados mélypontjáról.

Az árak tekintetében az első egy-két évben, a talpra állás időszakában, amíg az intézkedésnek köszönhetően elindított első fejlesztések átadásra nem kerülnek, nem várjuk az árak csökkenését, ebben az időszakban a piacon lévő egyébként országos szinten is inkább néhány száz, de legfeljebb 1000-2000 db új lakás ára változatlan marad, nem kizárva egy-két egyedi akció lehetőségét. Ezt követően, ahogy az intézkedésnek köszönhetően elkezdett és 2017-2018-ban birtokba vehető lakások nagyobb számban kerülnek majd a piacra, a visszatérő verseny miatt a kiemelt lokációk, és a kurrens termékek kivételével az árak kissé lefelé korrigálhatnak majd. Ennek mértéke sok mindentől függhet, például attól, hogy az élénküléssel párhuzamosan mennyivel emelkednek a kivitelezési költségek, illetve az építőanyag árak, a kereslet milyen szinten stabilizálódik, hogyan alakul az országban és Európában a politikai és az adózási környezet, stb. - zárja gondolatait Ádány Tamás.

1000 lakás már engedélyezett A válság, valamint a rendkívül magas adószint által fémjelzett, a kiemelt lokációkra korlátozódott lakásépítés hosszú és az ingatlanfejlesztők számára "keserves" évei után az OTP Ingatlan Zrt. a piaci változásokhoz igazodóan jelentősen fokozza lakóingatlan-fejlesztési aktivitását. Már jelenleg is - 6-7 új fejlesztés keretében - közel 1000 db lakás megépítése van engedélyeztetés, vagy előkészítés alatt, ezeket 2016 folyamán - amint rendelkezésre áll a jogerős építési engedély - elindítjuk, és a terveink szerint a következő években is határozottan nyomni fogjuk a gázpedált, hacsak valami váratlan dolog nem történik, ami lassításra késztethet, de ilyet most nem látunk - árulta el Ádány Tamás.Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Csak hosszú távon csökkenhetnek az árak

Az áfacsökkentés az újlakás-piacon alapvetően az árak csökkenésének irányába mutat, ugyanakkor a CSOK kiterjesztése és a támogatási források jelentős emelkedése a kereslet növekedéséből adódóan rövid távon - amíg az intézkedésekből adódó nagyobb számú új lakás megjelenik a piacon - akár az árak emelkedésének irányába is mutathat, illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy az árak csökkenésével ellentétes irányba hathat. Ugyanakkor nagyjából egy éven belül (vagy akár rövidebb időn belül is) a piacra kerülő új lakásokból adódóan az árak mérséklődésére számítok, először az új lakások piacán, majd ez át fog gyűrűzni a használt lakások piacára is - foglalta össze várakozásait Angel Gábor, a BIF vezérigazgatója.

Kertvárosi folytatás A Harsánylejtő kertváros projektünk második ütemének előkészítése gőzerővel folyik, az első ütemünk területén pedig magas igényszintű, a kertvárosias beépítésbe illeszkedő társasházi projektet is indítunk az idei évben. Ezen kívül vizsgáljuk a portfoliónk más fejlesztési telkeinek lakás célú beépítési lehetőségeit is - részletezte Angel Gábor a BIF terveit.Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Lakáspiaci boom következik

Az áfatartalom csökkentése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az új lakások versenyképessé váljanak a használt lakásokkal szemben. Ez végre megtörtént és ez egy fantasztikusan nagy dolog a lakáspiac számára. Azt gondolom, hogy ez az intézkedés lakáspiaci boomot fog eredményezni Magyarországon, elindulhatnak a sok-sok éve elmaradt fejlesztések, melyek feltétlenül szükségesek a lakásállomány fenntartásához - nyilatkozta a Portfolio-nak Futó Gábor, a Futureal alapítója.

Ma a fejlesztési piac leggyengébb láncszeme az építőipari munkaerő. A munkaerőpiacon kialakuló hiány hatására könnyen elképzelhető, hogy 15-25 százalékkal is emelkedni fognak a kivitelezési költségek, ami komoly részben elnyelheti azt az árcsökkentő hatást, amit az áfacsökkentés a lakáspiacra gyakorolhatna. Az áfacsökkentés legnagyobb nyertesei a fizikai munkások és az építőipari szakmunkások lesznek, akiknek a bére emelkedni fog. Az építőipari költségek komoly emelkedése várható, ami hosszabb távon negatív hatással lesz az irodaház- és az egyéb, nem lakás jellegű fejlesztésekre.

Fejlesztések városszerte A Cordia nagyon komoly lakásportfólióval készül jövőre a piacra lépni. A Corvin sétányon épül a következő ütem, amiben már az összes lakás elkelt papíron és akkora az érdeklődés, hogy lehet hirdetés nélkül fogjuk értékesíteni a következő ütem 250 lakását. A Corvinon kívül a múlt hónapban elindítottuk a XI. kerület zöldövezeti Cordia Terrace Residence projektet a Madárhegyen, ennek most kezdődött el az értékesítése. Zuglóban újraindítjuk a Cordia Thermál Zugló projektet, aminek az első ütemét már megépítettük, a következő öt épület következik most, termálvízzel a lakásokban. A II. kerületi Kapás utcában, a belvárosi bulinegyedben és a XIII. kerületben is indítunk új projektet a jövő év során. Folyamatosan keressük az új projekteket, azonnali cash vevők vagyunk a jó telkekre. Szeretnénk a Cordia piacvezető pozícióját a következő években is fenntartani - mondta el Futó Gábor.Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Nem tudni, milyen drága lesz a kivitelezés

A Biggeorge Property Zrt. várakozása szerint az áfacsökkentés csak átmenetileg teszi lehetővé a fejlesztők számára az ár csökkentését, mivel a CSOK révén jelentkező jelentős kereslet a fejlesztői oldalon jelentős kínálatot fog indukálni, de egyelőre bizonytalan, hogy 1-2 év múlva milyen kivitelezési költségekkel kell számolni, és ezt a bizonytalanságot a fejlesztők kénytelenek lesznek beépíteni az árakba. Ezen kívül a telekárak növekedésével is számolunk. A jelentős kínálat csak korlátozott mértékben jelent majd árversenyt a fejlesztők között, mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a CSOK révén több tízezer lakásra lesz igény - mondta el Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Holding vezérigazgatója.

Több ütemes építkezés A Biggeorge Property Zrt. egyik legfőbb fővárosi projektje a XI. kerületi Beregszász utcában lévő Sasad Liget. A 214 lakásos harmadik ütem 90%-os előértékesítettséggel rendelkezik, a 280 lakásos negyedik ütem értékesítése rövidesen indul, a Sasad Liget City elnevezésű projekt 280 lakással 2016 negyedik negyedévében indulhat, a 200 lakásos ötödik ütem pedig 2017-ben. A VII. kerületi, 56 lakásos Broadway Residence 90% előértékesítettséggel rendelkezik, a szintén VII. kerület Elisabeth Residence elnevezésű projekt értékesítése pedig rövidesen indul. A fentieken túl kb. 150 000 négyzetméternyi fejlesztésére alkalmas, jó adottságú budapesti telekkel rendelkezik társaságunk, amelyet a következő négy évben szeretne megfejleszteni - tette hozzá Nagygyörgy Tibor.

Olyan ingatlant keresel, amire igénybe vehető az állami támogatás?
Nézelődj az Otthontérképen!


Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
email számítógép shutter