Kiderítettük, kik a babaváró hitel és a falusi CSOK legnagyobb nyertesei
Ingatlan

Kiderítettük, kik a babaváró hitel és a falusi CSOK legnagyobb nyertesei

A júliusi indulás óta banki oldalról az OTP, az Erste és a K&H kötötte eddig a legtöbb babaváróhitel-szerződést, a falusi CSOK területén pedig az OTP és a Takarék Csoport számít igazán aktívnak – mutatja a Portfolio gyűjtése. Hét nagybank becslésünk szerint 29 ezer babaváró szerződést kötött szeptember végéig közel 280 milliárd forint összegben, a szerződések több mint a felét a legnagyobb magyar bank adja.

Inkább lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénczentrum kalkulátorát!

A héten Gulyás Gergely miniszter ismertette az országos adatokat a babaváró hitel első három hónapjáról. Az általa közölt számok összhangban vannak a Portfolio gyűjtésének eredményével:

  • több mint 40 ezer igénylés érkezett 285,5 milliárd forint értékben,
  • 30 ezer szerződést kötöttek meg ebből,
  • a szerződések 87%-a a maximális 10 millió forintos hitelre vonatkozik, 6%-a 8-10 millió forintról szól, 6%-át pedig 5-8 millió forintra kötötték.

A babaváró hitel oroszlánrészét a nekünk választ adó hét nagybanknál köthették az ügyfelek, ezt támasztja alá alábbi összesítésünk. Az OTP nem szerződéskötési, hanem igénylési és folyósítási adatok adott, így a hét bank összegére becslést adtunk.

A babaváró hitel első két hónapjáról az MNB is közölt adatokat. Ezek alapján a babaváró hitelek augusztus végén fennálló (vagyis már leszerződött) állománya már 166,0 milliárd forint volt, a hitelintézetek júliusban 65,1 milliárd forintnyi, augusztusban 109,6 milliárd forintnyi szerződést kötöttek. Alábbi ábránk arról árulkodik, hogy elsősorban a lakáshitelekre lehetett eddig kiszorító hatással a babaváró hitel, vagyis lakáshitel helyett választhatták sokan a 0%-os kamatozású lehetőséget.

A falusi CSOK-ról egyelőre a két legaktívabb bank, az OTP és a Takarék Csoport közölt csak adatokat:

  • az OTP-hez a bank tájékoztatása szerint közel 2600 falusi CSOK igénylés érkezett szeptember végéig összesen 14,5 milliárd forint értékben.
  • A Takarék Csoportnál  majdnem 400 igénylés befogadása történt meg 1,873 Mrd Ft értékben.Az OTP által közölt adatnak ellentmond, hogy Gulyás Gergely e heti tájékoztatása szerint országosan a falusi csokra 1450 igénylés érkezett átlagosan 7,8 millió forintos összegben.

A K&H és az UniCredit fiókjaiban egyelőre nem érhető el a falusi CSOK (utóbbi tervezi), a Budapest Bank pedig csak szeptember 1-jén indult el vele. Az Erste válasza alapján alacsony náluk az érdeklődés. 

Inkább lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénczentrum kalkulátorát!

Az alábbiakban a nagybankok nekünk küldött válaszait összesítjük (a CIB és a Raiffeisen ezúttal nem tudott válaszolni).

Budapest Bank

Babaváró hitelre a Budapest Bank júliusban 194, augusztusban 601, szeptemberben 342 darab szerződést kötött 1,9 milliárd, 5,9 milliárd, illetve 3,3 milliárd forint összegben. Összesen tehát szeptember végéig 1137 hitelszerződést kötöttek 11,1 milliárd forint összegben. A falusi CSOK szeptember 1-je óta érhető el a Budapest Banknál, adatokat egyelőre nem közöltek.

Erste

Babaváró hitelre júliusban közel 2300, augusztusban 1400, szeptemberben 1200 darab szerződéskötés történt az Ersténél rendre több mint 23 milliárd, 14 milliárd, illetve 11,3 milliárd forint összegben, így összesen eddig 4900 darab szerződést kötöttek több mint 48,3 milliárd forint összegben. A falusi CSOK korszerűsítési-bővítési célra elérhető náluk július 1-je óta, de alacsony az érdeklődés.

K&H Bank

Babaváró hitelre 2019. július, augusztus, szeptember hónapokban 3557 darab hitelkérelmet fogadtak be, összesen 34,3 milliárd forint értékben. Az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint. A falusi CSOK egyelőre nem elérhető a K&H-nál.

MKB Bank

Babaváró hitelre a banknál júliusban igénybefogadások érkeztek, augusztusban pedig már közel 500, szeptemberben 200 feletti szerződést kötöttek 3,5 feletti, illetve közel 3 milliárd forint értékben. Ami a falusi CSOK-ot illeti, „az MKB Bank a rendeleti elvárásoknak megfelelően biztosítja a támogatás elérését.”

OTP Bank

Babaváró hitelre 2019. július 1-től eddig több mint 20 ezer igénylést fogadott be az OTP Bank, és több mint 14 ezer házaspár már meg is kapta a kölcsönt, átlagosan 9,5 millió forint értékben. A gördülékeny és papírmentes ügyintézést segíti, hogy az ügyfelek a minden OTP fiókban megtalálható digitális aláírópadon írhatják alá a szerződésüket. Ha minden papír rendben van, akkor akár néhány munkanapon belül az ügyfél számláján lehet a babaváró kölcsön. Közel 2600 falusi CSOK igénylés érkezett az OTP Bankhoz szeptember végéig, összesen 14,5 milliárd forint értékben. A támogatás átlagos összege 5,5 millió forint, a hozzá igényelhető támogatott kölcsöné pedig 7 millió forint a hitelintézetnél. A legtöbb igénylés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érkezett a hitelintézethez.

Takarék Csoport

Babaváró hitelre júliusban 256, augusztusban 984, szeptemberben 899 családdal kötöttek szerződést, így a termék bevezetésétől szeptember végéig majdnem 2200 családdal kötött hitelszerződést a Takarék Csoport. Júliusban 2,482, augusztusban 9,471, szeptemberben pedig 8,631 milliárd forintnyi szerződés köttetett, így a termék bevezetése óta szeptember végéig 20,584 milliárd forintnyi babaváró hitel szerződést kötött a Takarék Csoport. A falusi CSOK esetében a Takarék Csoport országszerte 750 fiókban és 15 Takarék-buszban várja az érdeklődő ügyfeleket, a felhasználására kijelölt kistelepülések vonzáskörzetében is jelen vannak.  A falusi CSOK támogatást az ügyfelek 2019. júliusától igényelhetik a Takarék Csoportnál, a termék indulásától 2019. szeptember végéig majdnem 400 igénylés befogadása történt meg 1,873 Mrd Ft értékben. 

UniCredit

Babaváró hitel esetében a bank termék indulása óta mintegy 650 babaváróhitel-szerződést kötött ügyfeleivel 6,3 milliárd forint összegre. A falusi CSOK bevezetésén dolgoznak, várhatóan az ősz folyamán lesz elérhető fiókhálózatukban.

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
shutterstock garázs parkoló