Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?
Ingatlan

Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?

Portfolio
Sokan nem is tudják, mennyi pénzt és energiát megtudnának spórolni azzal, ha csak egy kicsit is racionalizálnák a tevékenységeiket – igaz ez emberre és vállalatra egyaránt. Az energia megtakarítása ráadásul nemcsak a cégeknek jelent költségcsökkentést, hanem környezetvédelmi szempontból bolygónk káros anyag kibocsátását is mérsékelhetjük. Az ingatlanszakmában ezek a kérdések elsősorban az épületüzemeltetés kapcsán merülnek fel, ahol sok esetben egy egyszerű szemléletváltás is elég lehet ahhoz, hogy valaki évente akár 30 millió forintot is megspóroljon. És hogy ezt hogyan is lehet egész pontosan elérni, arról Sipos András, a Re-Energy Kft. értékesítési vezetője tartott előadást a Property Investment Forum 2021 konferencián.

"Vajon szükség van-e még arra, hogy bárkit is meggyőzzünk a környezetvédelem és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságáról? Ma már mindenki környezetvédőnek vallja magát, a kérdés csak az, hogy ez a hitvallás mennyire képezi részét a hétköznapi döntéseinknek – ez a felvetés nemcsak az emberekre, de a cégekre is egyaránt vonatkozik" – kezdte előadását Sipos András. Cégek esetében ilyen döntés például, hogy lehetőségük birtokában optimalizálják-e az energetikai folyamataikat, ezzel rengeteg energiát és pénzt megspórolva, amit az Óbuda Gate esete is jól példáz – mondta az előadó.

"Az irodaháznak komoly problémái voltak a hűtési berendezések terén, amik a nyári esős időben mindig leálltak. Amikor a 18-19 éves berendezés végül végleg leállt, sokáig úgy tűnt, nem lesz más megoldás, mint kibontani a tetőt és ott beemelni az új hűtőgépet, de akkor már a másikat is cserélni kellett volna. Ez a beruházás a hatalmas költségek mellett az épület bérlőit is érintette volna" – folytatta Sipos András.

A megoldás ennél végül sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb lett egy egyszerű szemléletváltásnak köszönhetően: a gépek lecserélése helyett sokkal kézenfekvőbb megoldás volt egy teljesen új energetikai konstrukció bevezetése.

Mi nem csak egy-egy berendezést akarunk cserélni, hanem a rendszerelemek közötti kapcsolatot szeretnénk racionalizálni

- mondta a Re-Energy Kft. értékesítési vezetője. Az átalakítás olyan megoldásokban nyilvánult meg, mint új működési struktúra bevezetése, módosított gépészeti kapcsolások, vagy hatékonyabban működő alrendszerek implementálása.

Az előadó ezután a beruházás eredményeit ismertette:

Úgy takarítottunk meg 47% villanyáramot, hogy közben a 2020 tavaszán elkezdődött és szeptemberben befejezett munkálatok során nem kellett kibontani a tetőt, és egy percre sem állt le az épületüzemeltetés

- emelte ki Sipos András, hozzátéve, hogy 26%-nyi távhő és 400 tonna CO2-t is megtakarítottak az eredeti átalakítási tervekhez képest, valamint 60%-kal csökkent az épületüzemeltetés élőmunka-igénye.

ENNYI ENERGIAMEGTAKARÍTÁS TAVALYI ÁRON 30 MILLIÓ FORINTOS MEGTAKARÍTÁST JELENT ÉVENTE, A BERUHÁZÁS PEDIG ÍGY 3,5 ÉV ALATT TELJESEN MEGTÉRÜL.

Mindeközben az épület értéke is megnőtt, mivel most egy ideig nem kell hozzányúlni az épület rendszereihez.

Címlapkép: Berecz Valter / Portfolio

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

Kiszámoló

Uniós országok adósbesorolása

A hitelminősítők félévente elmondják a véleményüket egy-egy országról, ezzel segítve a befektetőket, hogy kinek milyen kamat mellett, milyen kockázati felárral adjanak kölcsön. A három na

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
D_MTZ20201223030