Hozzájárul-e a helyi élelmiszervásárlás a hazai gazdaság fejlődéséhez?
KRTK blog

Hozzájárul-e a helyi élelmiszervásárlás a hazai gazdaság fejlődéséhez?

Fertő Imre, KRTK
|
Benedek Zsófia, KRTK
|
Szente Viktória, MATE
A helyi élelmiszerekkel kapcsolatosan számos pozitív vélekedés él a közvéleményben. Sokan úgy gondolják, hogy a helyi élelmiszerek frissebbek, egészségesebbek és alacsonyabb a környezet terhelésük. Mások szerint azért kell helyi élelmiszereket vásárolni, mert ez által segíthetjük a helyi termelőket és rajtuk keresztül a helyi gazdaságot is. Kutatásunkban azt a kérdést vizsgáltuk meg, hogy a rendelkezésünkre álló vizsgálatok mennyiben támasztják alá azt a népszerű vélekedést, hogy a helyi élelmiszerek vásárlása jótékony hatással van a helyi gazdaság növekedésére?
krtk blog

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

Nem meglepő, hogy koronavírus válság idején megnőtt a helyi élelmiszerek termelését és fogyasztását támogató kezdeményezések száma, mint egy olyan megoldás, amely segíti az ellenállóbb élelmiszerrendszerek kiépítését és az élelmezésbiztonság növelését. Ez az elképzelés magas szintű támogatást kapott, ideértve az EU mezőgazdasági biztosát, Janusz Wojciechowskit és Emmanuel Macron francia elnököt.

A helyi gazdaságra gyakorolt pozitívumokat elsősorban multiplikátor (tovagyűrűző) hatások alapján) képzelik el. A szakirodalom a helyi élelmiszerekkel kapcsolatosan a multiplikátorok négy típusát különbözteti meg.

  • A kibocsátási multiplikátor a helyi értékesítés (mint kibocsátás) változását méri egy pénzegységnek (például 1000 forintnak) megfelelő keresletnövekedés hatására.
  • A foglalkoztatási multiplikátor azt méri, hogy egységnyi pótlólagos keresletnövekedés hány új munkahelyet generál.
  • A jövedelem multiplikátor a helyi élelmiszertermelésben dolgozók jövedelmi változásait számszerűsíti a kereslet egységnyi növekedése esetén.
  • A hozzáadott érték multiplikátor pedig a hozzáadott érték alapján méri az ágazat teljesítményét a teljes kibocsátás helyett (az összes vállalkozás hozzáadott értéke egy államban egyenlő a bruttó nemzeti termékkel).

A kutatás során az angol nyelven publikált, referált, eredeti közleményeket gyűjtöttük össze, amelyek 2000. január 1-je és 2019. december 31-e között jelentek meg. A különböző keresőmotorok által talált közlemények száma első körben tízezer fölött volt. Az így kapott találatokat több körben alaposan átvizsgáltuk. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye az volt, hogy noha a lehetséges multiplikátor hatások tényét szinte készpénznek veszi a nemzetközi szakirodalom is, összesen csak 25 közleményt találtunk, amely megpróbálta számszerűsíteni a helyi élelmiszerek multiplikátor hatását.

A legtöbb tanulmány angol anyanyelvű térségből származik (23/25). 17 cikk az USA-ra koncentrál, egy további pedig egy kanadai-USA összehasonlítás. Egy közlemény ausztrál esetet mutat be, kettő Nagy-Britanniára, egy pedig Írországra vonatkozik. Találkozhatunk továbbá egy lengyel és brit összehasonlítással, egy cseh tanulmánnyal, valamint egy francia-kanadai kutatással.

A tanulmányok döntő többsége (17/25) alapján a helyi élelmiszerek vásárlása (a nem helyi élelmiszerekkel összevetésben) pozitívan hat a helyi gazdaságra, bár a kapcsolat erőssége nagyban függ a helytől és a multiplikátor típusától. Egyetlen tanulmány volt, ami egyik multiplikátor-típus esetében sem talált kimutatható hatást.

A kibocsátási multiplikátorral 18 közleményben foglalkoznak, és az eredmények nagyon széles skálán mozognak. A cseh termelői piacok esetén nem igazoltak kapcsolatot más kutatások eredményei alapján pedig a globálisan értékesített termékek esetén a mutató kedvezőbb, mint a helyi értékesítésnél. Más kutatások felhívták a figyelemre arra, hogy a helyi gazdaságok kiadásainak jelentős része nem helyi beszállítókhoz kerül, ezért a kibocsátási multiplikátor nem kimutatható.

Foglalkoztatási multiplikátort 11 esetben találtak, míg két kutatásban nem tudtak kimutatni pozitív hatást.

A hozzáadott-érték multiplikátor megítélése is vegyes. Hat kutatás egyértelműen pozitív eredményről számol be hangsúlyozva a helyzetfüggőség jelentőségét, míg négy tanulmány nem talált összefüggést.

Hét cikk vegyes tapasztalatokról számol be. Vagy ugyanaz a típus egyik helyszínen kimutatható, máshol ellenben a hatás negatív, vagyis kisebb, mint a globálisan értékesített termékek esetében, vagy pedig egy adott helyszínen egy adott típus megfigyelhető egy másik típus azonban nem. Bár a mintánk kicsi, úgy tűnik, hogy az eredmények és megközelítés módszere között nincs összefüggés.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a helyi élelmiszerek legalább egy típusú multiplikátort valószínűsítenek. Leggyakrabban a kibocsátásra és a foglalkoztatásra gyakorolnak kedvező hatást, de sok esetben a jövedelmek alakulására is hatnak. A hozzáadott érték multiplikátor megjelenése a leginkább helyzetfüggő, ezért kérdésként merül fel, hogy a helyi értékesítés vagy munkaerő szintjének pozitív változása valóban a helyi gazdaság hozzáadott értékének növekedéséhez vezet-e.

A foglalkoztatási multiplikátorral összefüggésben több cikk is említi a helyi élelmiszer előállításban jelentkező idényszerű munkalehetőségeket, vagy hogy a helyi termék előállítók közül (szemben a globális piacra termelőkkel) sokan rendelkeznek más forrásból származó jövedelemmel is. Tekintve, hogy az említett foglalkoztatásokat sokszor nem veszik figyelembe, a vizsgálatok gyakran becsülnek a valóstól eltérő foglalkoztatási hatást. Ugyanígy a különböző helyi rendszerekben jellemzően magas az önkéntesség aránya, ami további torzítást eredményez. Többen hangsúlyozzák ugyan a helyi élelmiszer rendszerek társadalmi kohéziós szerepét, ennek pénzügyi mérhetősége azonban rendkívül bonyolult.

Kérdéseket vet fel a lokalitás értelmezése is. Legtöbb esetben földrajzi szempontból tárgyalják, de a kutatások felhívják a figyelmet gazdasági megközelítés jelentőségére: egy termék akkor tekinthető helyinek, ha az inputok legalább felét helyben szerzik be. A globalizációs folyamatok miatt ez azonban ritkán valósul meg, vagyis a kereslet növekedése csak korlátozottan realizálódik a helyi beszállítóknál. Mivel a kutatásokban ritkán kérdeznek rá az inputok forrására, ezért valószínűsíthető, hogy a multiplikátor hatás felül becsült – különösen a kibocsátási és a hozzáadott multiplikátorok esetében.

Problémás lehet az oksági kapcsolat iránya is. Egyes szerzők a helyi élelmiszerek gazdasági hatását megkérdőjelezik, és e rendszereket sokkal inkább a területi fejlettség következményének tartják.

A döntéshozók számára fő következtetésünk, hogy a helyi élelmiszer-rendszerek sokkal inkább a társadalmi kohézió előmozdítói lehetnek, semmint a vidékfejlesztés hajtóerői. E rendszereknek kétségtelenül fontos szerepe van a helyi térségek életminőségének javításában közvetlen és nem piacosítható előnyeik révén.

A bejegyzés alapjául szolgáló kutatás a következő cikkben jelent meg:

Benedek, Z., Fertő, I., & Szente, V. (2020). The Multiplier Effects of Food Relocalization: A Systematic Review. Sustainability, 12(9), 3524.

Fertő Imre és Benedek Zsófia a KRTK Közgazdaság-tudomány Intézetének kutatói, Szente Viktória a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem oktatója.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tanuló iskolaelhagyó magányos magány egyedül