Uniós források

Jóval több EU-pénzt kaphatnak a cégek infokommunikációs fejlesztésekre

Portfolio
Az eddigi 16,2 milliárdról 21,2 milliárd forintra emelték a vissza nem térítendő támogatás keretösszegét a "Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása" című, GINOP-3.2.2-8.2.4-16 kódszámú felhívásnál - derült ki a hivatalos oldalon ma megjelent közleményből. Az 5 milliárdos plusz forrást egy másik pályázat keretéből vették el, ugyanis 6,2 milliárd Ft-ról 1,2 milliárd Ft-ra csökkent a "Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása" című (GINOP-3.4.4-16 kódszámú) felhívás keretösszege.

Van még szabad keret

A fenti első közlemény visszautal arra, hogy a közelmúltban módosult a gazdaságfejlesztési uniós pályázatok éves menetrendje (a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési kerete).

A közlemény egyébként az uniós adatvédelmi rendeletből (GDPR) adódó többlet pályázói feladatokra is felhívja a figyelmet, azaz például arra, hogy a beszállítóktól, konzorciumi partnerektől be kell szerezni az írásos engedélyt arra, hogy a személyes adatokat közölhessék a pályázatok kiírói felé. Ezek a szabályok sok ezer korábbi pályázati nyertest is érintenek és részben emiatt a napokban sok más gazdaságfejlesztési pályázat szabályrendszere is módosult a keretösszegek mellett.

A fent jelzett GINOP-3.2.2-8.2.4-16 kódszámú felhívás kapcsán a hivatalos pályázati adatbázisban az látszik, hogy eddig összesen 1649 támogatási kérelmet nyújtottak be 15,8 milliárd forint igénnyel (ez csak a vissza nem térítendő "láb"), azaz a most 21,2 milliárdra emelt kerethez képest van még szabad keret. A benyújtott kérelmekből eddig 777-et támogattak összesen 7,5 milliárd forintos keretösszeggel. A leszerződött számok csaknem megegyeznek ezzel, de kifizetések még csak 489 projektben történtek összesen 2,2 milliárd forint összegben.

A pályázati kiírás szerint egyébként a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket 1 millió Ft - 24 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban, valamint 1,25 millió Ft - 37,5 millió Ft közötti visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatásként kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönben részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig, ami a mostani módosítással 48,2 milliárd forintra emelkedett. Ez úgy oszlik meg belülről, hogy ebből a vissza nem térítendő támogatás keretösszege: 21,2 milliárd Ft, a kölcsön keretösszege: 27 milliárd Ft.

Mi a pályázat célja?

"A Felhívás vissza nem térítendő támogatás és kölcsön együttes biztosítása révén a vállalkozások hatékonyságát és jövedelemtermelő képességének erősítését kívánja elősegíteni a belső vállalati folyamatok hatékonyságának, a vállalatok közötti üzleti kapcsolatok, a hálózatbiztonság és a szolgáltatások minőségének javításán, a hatékony tudásmenedzsment érdekében a különböző vállalatirányítási és egyéb üzleti (vezetői döntéstámogató és információs, elektronikus iratkezelési, ellátási és ügyfélkapcsolati, csoportmunka, távmunka stb.) rendszerek, megoldások bevezetésén és összehangolásán, a felhőalapú (IaaS, PaaS és SaaS) és egyéb online elérhető üzleti szolgáltatások bevezetésének és használatának ösztönzésén keresztül."

"A konstrukció segítségével támogatott komplex üzleti IKT rendszerek, alkalmazások on-premise (vagy in house) típusú bevezetése (helyben telepített saját szoftver bevezetése célterület), illetve a felhőalapú és egyéb online üzleti megoldások, szolgáltatások igénybevétele (felhőalapú szolgáltatások bevezetése célterület), melyeket saját erőből nem vagy csak nagy anyagi áldozatok árán lennének képesek megvalósítani, egyaránt hozzájárul a hazai kkv-k belső és külső vállalati működésének javulásához az informatikai beruházási költségek csökkentése és magasabb színvonalú IKT megoldások használata révén, ezáltal javítva a vállalkozás hatékonyságát, versenyképességét" - fogalmaz a kiírás.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Még az is lehet, hogy óriástőzsde születik
DBZOL20230523005
vakcina
volánbusz
sebességkorlát 30 km/h
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
repowereu, rrf, nextgeneration, eu, helyreállítási alap