A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Uniós források

Ezermilliárdos uniós pénzesőt kaphat év végéig a magyar gazdaság

Portfolio
Az első nyolchavi tény és az év egészére vonatkozó terv alapján az adódik, hogy a szeptember-decemberi időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást kellene kifizetnie a magyar hatóságoknak a nyertesek számára, ami duplája lenne a tavalyi utolsó négyhavi adatnak.

A Pénzügyminisztérium hétfőn tette közzé az első nyolchavi részletes államháztartási adatokat, és ebben többek között az van benne, hogy az év első nyolc hónapjában 952,5 milliárd forint uniós kiadást teljesített a nyertesek felé és ezzel párhuzamosan Brüsszelből 467,3 milliárd forint bevétel érkezett a büdzsébe.

A 952,5 milliárdos kiadás túlnyomó részét a 2014-2020-as programozási időszak kohéziós operatív programjai adták, összesen 731,5 milliárd forint értékben. Ebből az év első nyolc hónapjában a legjobban teljesítő operatív programok az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 218,3 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Program 176,7 milliárd forint, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt 114,1 milliárd forint kifizetéssel.

Az első nyolchavi összes uniós kifizetés (952,5 milliárd forint) az éves előirányzat 48,7%-os teljesítését jelenti, azaz még több mint kétszer ennyi pénzt kellene kifizetni az év hátralévő részében. A Népszava mai cikkében rámutat, hogy a költségvetési törvény azzal számol: az év egészében 1955 milliárd forintnyi támogatást fizetnek ki, azaz az utolsó négy hónapra összesen 1000 milliárdos kifizetés van előirányozva. Tavaly az első nyolc hónapban 1388 milliárdos volt a kifizetés, az év végéig pedig összesen 1955 milliárdos, tehát tavaly az utolsó 4 hónapban csak 498 milliárd forint volt, idénre pedig ennek duplája a terv.

Bár a lap arra utal, hogy ennyire gyors idei utolsó négyhavi kifizetés mellett „a következő hónapokban elszállhat a hiány”, a Portfolio teljesen másként látja. Amint a Portfolio a saját információi alapján a minap megírta: augusztus elejétől szeptember közepéig összesen mintegy 510 milliárd forintnyi uniós támogatás zúdult be a magyar költségvetésbe Brüsszelből (azóta pár milliárd még jött) és ha ezt bekönyveli majd a PM, akkor az október elején megjelenő, szeptember végi költségvetési egyenleg akár nulla közelébe is billenhet, hiszen az első nyolchavi deficit 511 milliárd forint volt.

Mivel a nyári nagy brüsszeli alku (a kormány hatalmas büntetéseket vállalt be) nyomán a következő hónapokban további jelentős brüsszeli átutalások várhatók, így a fent vázolt akár 1000 milliárd forintnyi itthoni uniós támogatás kifizetésre igenis van fedezet és nem fog elszállni a költségvetési hiány sem.

Inkább az a nagy kérdés, hogy itthon tudnak-e úgy haladni a projektgazdák, hogy az előlegek helyett immár inkább számlaalapú kifizetéseket tudjanak kérni (kellő mennyiségű számlát tudnak generálni a fejlesztések előrehaladásával) és így tényleg ki tudnak fizetni idehaza a hatóságok 4 hónap alatt összesen 1000 milliárd forintnyi támogatást.

Címlapkép forrása: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
termeloi piac unios tamogatas200125