Uniós források

Nincs tolongás az úttörő EU-pályázatnál, de máris elfogyott a keret

Portfolio
A benyújtott támogatási igények darabszáma alapján nincs tolongás az úttörő EU-s pályázatnál, de közben az is igaz, hogy 24 óra alatt már túligényelték a támogatási keretet – derül ki gyorsmérlegünkből.

Csütörtök reggel 9 órakor nyílt meg az egész Európában különlegesnek számító uniós pályázati konstrukció (GINOP-1.2.10-19, "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása"), a feltételesen visszatérítendő támogatást tartalmazó eszközbeszerzési felhívás. Ez a 2014-2020-as ciklus egyik pilot-projektje és ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor a 2021-2027-es források jelentősebb részét oszthatják el majd akár ezen formában.

Az első nap alapján felemásak a tapasztalatok, mert a támogatási adatbázis jelenlegi állása szerint mindössze 64 támogatási igény ment be a rendszerbe, noha az indulni jogosult szervezetek köre több ezres. Igaz azonban az is, hogy a kiíró a tegnapi közleményben úgy fogalmazott, hogy 50-nél valamivel több nyertessel kalkulál, azaz eleve nem számított tömegek jelentkezésére. A bő 50 nyertes akkor jönne össze, ha mindegyikük a maximális 40 millió forinthoz közeli hitelt venné igénybe, és így töltődne ki a 2 milliárdos támogatási keretet.

Jelenleg egyébként már 2,2 milliárd forint felett jár az együttes hiteligények volumene, azaz 24 órán belül túligényelték a keretet.

Ez arra utal, hogy a sokezres jogosulti körből csak egy szűkebb kör mozdult rá egyelőre az úttörő pályázatra, de ők a maximálishoz közeli hiteligényt nyújtottak be (34,8 millió forintosat átlagosan).

Amint tegnap is kifejtettük: a pályázat legnagyobb érdekessége, hogy ha a vállalt fejlesztéseket úgy tudja végrehajtani a nyertes cég, hogy a különböző céges mutatókon mérhető, előre meghatározott változásokat hoz, akkor a nyújtott hitel egy részét (akár 50-70%-át) nem kell visszafizetni, azaz támogatássá válik a pénz. Pályázati szakértők szerint azonban félő, hogy a legtöbb cég nem tudja megugrani ezeket a javulásokat a működésében a fejlesztéssel együtt sem, így a megpályázott forrás döntő része hitel marad, ez pedig sokakat egyelőre visszatarthatott attól, hogy egyáltalán elinduljanak.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014