D_NOE20181016003
Uniós források

Fürjes: több százmilliárd forintnyi EU-forrásra számíthat Budapest

Portfolio
Nagy visszhangot váltott ki egy ma reggeli lapértesülés, amely azt vázolta, hogy az EU-források terén ki fogja véreztetni Budapestet a kormány, hiszen már délelőtt cáfolatot adott rá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mi is reagáltunk rá egy gyorselemzésben, hogy ez így miért nem igaz és milyen csatornákon számíthat igenis forrásokra a főváros. Aztán késő délután az illetékes államtitkár is külön nyilatkozatot adott ki.

Ebben Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy még nincs elfogadott kormánystratégia a 2021-2027-es EU-pénzek felhasználására, de már korábban születtek olyan, több százmilliárd forintot kitevő közlekedési és környezetvédelmi kormánydöntések, amelyek miatt igenis számíthat Budapest arra, hogy a következő uniós ciklusban is kap forrásokat.

Az MTI-n megjelent nyilatkozat néhány fontosabb üzenete:

  • nem igaz, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban
  • még nem született döntés a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem így az unióban még egyetlen kormány sem hozhatott döntést a saját nemzeti forráselosztásáról2010 és 2020 között az Orbán-kormány döntései nyomán nagyon komoly uniós források áramoltak Budapestre, elsősorban a fővárosi közlekedés javítására: az 1-es és a 3-as villamos felújítására és meghosszabbítására 55 milliárd forint, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére 16 milliárd, a Széll Kálmán tér felújítására, a 4-es metró megépítésére, valamint a 3-as metró felújítására és járműcseréjére összességében több százmilliárd forint állt rendelkezésre.
  • Már korábban születtek olyan kormányzati döntések, amelyek előzetesen leszögezték, hogy bizonyos budapesti projekteknek részesülniük kell majd a 2021-2027-es uniós ciklus forrásaiból. Ilyen például a teljes HÉV-hálózat több százmilliárd forintból megvalósuló felújítása, a HÉV-járműpark cseréje és a soroksári Duna-ág rekultivációja legalább 80 milliárdból.

A fentiek miatt Fürjes hangsúlyozta: eddig is elkötelezettek voltak és elkötelezettek is maradnak Budapest fejlesztése iránt. Ezt az elmúlt években tettekkel bizonyították, és az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül.

Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke

- fogalmazott az államtitkár.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
finn helsinki koronavírus
lukasenka fehérorosz
budapest magyarország
oltas vakcina covid
trader23

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
unios helyreallitasi terv klimavallalas rrf 210416