400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály
Uniós források

400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály

Portfolio
„Kormánytámogatással épült óvoda Pesthidegkúton” címmel adott ki ma közleményt a Pénzügyminisztérium, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 400 millió forintnyi EU-támogatást nyert el Budapest II. kerülete, ahol Varga Mihály tárcavezető az országgyűlési képviselő.

A konkrét fejlesztésről röviden

A zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új óvodaépületet tudtak felépíteni, amellyel az eddigi 77 férőhelyes régi épületet 100 új férőhelyes intézménnyel tudták kiváltani. A 400 millió forint uniós támogatás a II. kerületi önkormányzat a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében nyerte el.

Az átadó ünnepségen Varga Mihály többek között azt emelte ki, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan növeli azokat a költségvetési forrásokat, amelyek a családok megerősítését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják, így ma már Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya.  

A gyermeknevelést segítő intézményekről szólva a miniszter elmondta, hogy az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben – mintegy tízezerrel – nőtt az óvodai férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan jóval több óvodapedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, mint korábban. A kormány jelentős összeget fordított óvodafejlesztésekre és a gyermekétkeztetési feltételek javítására is.

Az elmúlt években szintén jelentősen nőtt, illetve 2022-ig tovább fog nőni a bölcsődei férőhelyek száma is, szintén jelentős részben EU-támogatásokból, hiszen az egyik ilyen uniós pályázat keretét még tavaly nyárom kilencszeresére emelte és összességében több mint 100 milliárdos keret szolgálja a férőhelyek 48 ezerről 60 ezerre emelkedjen. A cél az, hogy a 3 év alatti gyermekek szülei, elsősorban  az anyák mielőbb vissza tudjanak menni dolgozni, ha szeretnének, mert gyermeküket napközben biztonságosan el tudják helyezni megfelelő színvonalú intézményben.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztések különböző projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címen, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

9,4 milliárdos EU-s fejlesztés történt Budapesten és Pest megyében

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Budapest Főváros II. kerülete a VEKOP-6.1.1-15-BP1 - Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése című uniós pályázaton nyert el kereken 400 millió forintnyi forrást 2018. december elején „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című projektjére. A támogatás aránya 100%, a 400 millió forint fele jön az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, másik fele pedig a magyar költségvetésből, hiszen a VEKOP-ban a projektek kötelező társfinanszírozási aránya 50%. A támogatási adatbázis szerint egyébként a projekt megvalósítása már 2017.12.22-én elindult és 2019.08.31-én kellett volna befejeződnie. Az utolsó kifizetés dátuma 2019.10.24. volt.

Ebben a konstrukcióban egyébként az adatbázis szerint összesen 13 uniós projekt nyert 2,523 milliárd forintot. A hasonló című VEKOP-6.1.1-15-PT1 kódszámú pályázatban további 34 projekt nyert 5,83 milliárd forintot, köztük két budakeszi projekt is, amelyekről itt írtunk, illetve a VEKOP-6.1.1-15-RD1 és VEKOP-6.1.1-15-RD2 kódszámú konstrukciókban rendre 2, illetve 3 projekt nyert kell összesen 400-400 millió forintot.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban a VEKOP-ból bölcsőde- és óvodafejlesztésekre összesen 9,4 milliárd forint jut, amelyből csaknem 50 projekt kap támogatást.

Ezt egészíti ki a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló, az uniós forrásszűke miatt létrehozott 80 milliárdos magyar költségvetési forrású alap, amelyből szintén több tucatnyi önkormányzat hasonló projektjét támogatták már.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt, kép forrása: PM

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa