400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály
Uniós források

400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály

Portfolio
„Kormánytámogatással épült óvoda Pesthidegkúton” címmel adott ki ma közleményt a Pénzügyminisztérium, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 400 millió forintnyi EU-támogatást nyert el Budapest II. kerülete, ahol Varga Mihály tárcavezető az országgyűlési képviselő.

A konkrét fejlesztésről röviden

A zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új óvodaépületet tudtak felépíteni, amellyel az eddigi 77 férőhelyes régi épületet 100 új férőhelyes intézménnyel tudták kiváltani. A 400 millió forint uniós támogatás a II. kerületi önkormányzat a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében nyerte el.

Az átadó ünnepségen Varga Mihály többek között azt emelte ki, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan növeli azokat a költségvetési forrásokat, amelyek a családok megerősítését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják, így ma már Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya.  

A gyermeknevelést segítő intézményekről szólva a miniszter elmondta, hogy az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben – mintegy tízezerrel – nőtt az óvodai férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan jóval több óvodapedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, mint korábban. A kormány jelentős összeget fordított óvodafejlesztésekre és a gyermekétkeztetési feltételek javítására is.

Az elmúlt években szintén jelentősen nőtt, illetve 2022-ig tovább fog nőni a bölcsődei férőhelyek száma is, szintén jelentős részben EU-támogatásokból, hiszen az egyik ilyen uniós pályázat keretét még tavaly nyárom kilencszeresére emelte és összességében több mint 100 milliárdos keret szolgálja a férőhelyek 48 ezerről 60 ezerre emelkedjen. A cél az, hogy a 3 év alatti gyermekek szülei, elsősorban  az anyák mielőbb vissza tudjanak menni dolgozni, ha szeretnének, mert gyermeküket napközben biztonságosan el tudják helyezni megfelelő színvonalú intézményben.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztések különböző projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címen, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

9,4 milliárdos EU-s fejlesztés történt Budapesten és Pest megyében

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Budapest Főváros II. kerülete a VEKOP-6.1.1-15-BP1 - Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése című uniós pályázaton nyert el kereken 400 millió forintnyi forrást 2018. december elején „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című projektjére. A támogatás aránya 100%, a 400 millió forint fele jön az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, másik fele pedig a magyar költségvetésből, hiszen a VEKOP-ban a projektek kötelező társfinanszírozási aránya 50%. A támogatási adatbázis szerint egyébként a projekt megvalósítása már 2017.12.22-én elindult és 2019.08.31-én kellett volna befejeződnie. Az utolsó kifizetés dátuma 2019.10.24. volt.

Ebben a konstrukcióban egyébként az adatbázis szerint összesen 13 uniós projekt nyert 2,523 milliárd forintot. A hasonló című VEKOP-6.1.1-15-PT1 kódszámú pályázatban további 34 projekt nyert 5,83 milliárd forintot, köztük két budakeszi projekt is, amelyekről itt írtunk, illetve a VEKOP-6.1.1-15-RD1 és VEKOP-6.1.1-15-RD2 kódszámú konstrukciókban rendre 2, illetve 3 projekt nyert kell összesen 400-400 millió forintot.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban a VEKOP-ból bölcsőde- és óvodafejlesztésekre összesen 9,4 milliárd forint jut, amelyből csaknem 50 projekt kap támogatást.

Ezt egészíti ki a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló, az uniós forrásszűke miatt létrehozott 80 milliárdos magyar költségvetési forrású alap, amelyből szintén több tucatnyi önkormányzat hasonló projektjét támogatták már.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt, kép forrása: PM

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ursula von der leyen