DEBRE20191213002
Uniós források

400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály

Portfolio
„Kormánytámogatással épült óvoda Pesthidegkúton” címmel adott ki ma közleményt a Pénzügyminisztérium, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 400 millió forintnyi EU-támogatást nyert el Budapest II. kerülete, ahol Varga Mihály tárcavezető az országgyűlési képviselő.

A konkrét fejlesztésről röviden

A zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új óvodaépületet tudtak felépíteni, amellyel az eddigi 77 férőhelyes régi épületet 100 új férőhelyes intézménnyel tudták kiváltani. A 400 millió forint uniós támogatás a II. kerületi önkormányzat a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében nyerte el.

Az átadó ünnepségen Varga Mihály többek között azt emelte ki, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan növeli azokat a költségvetési forrásokat, amelyek a családok megerősítését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják, így ma már Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya.  

A gyermeknevelést segítő intézményekről szólva a miniszter elmondta, hogy az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben – mintegy tízezerrel – nőtt az óvodai férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan jóval több óvodapedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, mint korábban. A kormány jelentős összeget fordított óvodafejlesztésekre és a gyermekétkeztetési feltételek javítására is.

Az elmúlt években szintén jelentősen nőtt, illetve 2022-ig tovább fog nőni a bölcsődei férőhelyek száma is, szintén jelentős részben EU-támogatásokból, hiszen az egyik ilyen uniós pályázat keretét még tavaly nyárom kilencszeresére emelte és összességében több mint 100 milliárdos keret szolgálja a férőhelyek 48 ezerről 60 ezerre emelkedjen. A cél az, hogy a 3 év alatti gyermekek szülei, elsősorban  az anyák mielőbb vissza tudjanak menni dolgozni, ha szeretnének, mert gyermeküket napközben biztonságosan el tudják helyezni megfelelő színvonalú intézményben.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztések különböző projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címen, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

9,4 milliárdos EU-s fejlesztés történt Budapesten és Pest megyében

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Budapest Főváros II. kerülete a VEKOP-6.1.1-15-BP1 - Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése című uniós pályázaton nyert el kereken 400 millió forintnyi forrást 2018. december elején „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című projektjére. A támogatás aránya 100%, a 400 millió forint fele jön az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, másik fele pedig a magyar költségvetésből, hiszen a VEKOP-ban a projektek kötelező társfinanszírozási aránya 50%. A támogatási adatbázis szerint egyébként a projekt megvalósítása már 2017.12.22-én elindult és 2019.08.31-én kellett volna befejeződnie. Az utolsó kifizetés dátuma 2019.10.24. volt.

Ebben a konstrukcióban egyébként az adatbázis szerint összesen 13 uniós projekt nyert 2,523 milliárd forintot. A hasonló című VEKOP-6.1.1-15-PT1 kódszámú pályázatban további 34 projekt nyert 5,83 milliárd forintot, köztük két budakeszi projekt is, amelyekről itt írtunk, illetve a VEKOP-6.1.1-15-RD1 és VEKOP-6.1.1-15-RD2 kódszámú konstrukciókban rendre 2, illetve 3 projekt nyert kell összesen 400-400 millió forintot.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban a VEKOP-ból bölcsőde- és óvodafejlesztésekre összesen 9,4 milliárd forint jut, amelyből csaknem 50 projekt kap támogatást.

Ezt egészíti ki a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló, az uniós forrásszűke miatt létrehozott 80 milliárdos magyar költségvetési forrású alap, amelyből szintén több tucatnyi önkormányzat hasonló projektjét támogatták már.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt, kép forrása: PM

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás