Rakossy Balazs unios forrasok penzugyminiszterium allamtitkar
Uniós források

Különleges támogatást vezetett be a kormány, itt vannak az első nyertesek

MTI
Portfolio
Megszülettek az első támogatói döntések a 2 milliárd forint keretösszegű, új, feltételesen visszatérítendő finanszírozási formát alkalmazó, technológiai modernizációt támogató pályázat keretében - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára (képünkön). Hozzátette: az újszerű finanszírozási formát alkalmazó program az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ez idáig csak Portugáliában alkalmaztak hasonló konstrukciót a vállalatok támogatására.

Milyen pályázatról van szó?

Első alkalommal 6 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 230 millió forint értékű kormányzati fejlesztési forrást a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" című felhívás keretében. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent újszerű, feltételesen visszatérítendő finanszírozási formát alkalmazó pályázati felhívás teljes keretösszege 2 milliárd forint - mondta.

A nyertes vállalkozások új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológiai fejlesztésekre fordíthatják a támogatást.

A szóban forgó uniós pályázat a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása” címet viseli, GINOP-1.2.10-19 a kódszáma és a támogatási adatbázis szerint már 166 támogatási kérelem érkezett be a rendszerbe 5,4 milliárd forintos támogatási igénnyel, azaz a 2 milliárdos keretet már csaknem háromszorosan túligényelték.

Ki az első 6 nyertes?

Az adatbázis szerint valóban van már 6 nyertes, akik 231 millió forintnyi forrást kaptak. A nyertes cégek adatai itt érhetők el,  ők az alábbiak:

  • A "KISKUTYA" Kft., amely „Technológiai modernizáció a Kiskutya Kft-nél” című projektjére nyert el csaknem 40 millió forintot
  • Az ABRAZIV Kft. amely „Technológiai modernizáció támogatása az ABRAZIV Kft-nél” című projektjére nyert el 38,4 millió forintot
  • A CNC HUNGARIA Kft., amely „Technológiai modernizáció a CNC HUNGARIA Kft.-nél” című projektjére nyert el kerek 40 millió forintot
  • Az Eurovid Trading Kft., amely „Technológiai modernizáció az Eurovid Trading Kft-nél” című projektjére 40 millió forintot nyert el
  • A Gáz-Grill Kft., amely „Kapacitásbővítés a Gáz-Grill Kft.-nél” című projektjére szintén kerek 40 millió forintot nyert
  • A Savaria Ipartechnika Kft., amely „Technológiai modernizáció a Savaria Ipartechnika Kft-nél” című projektjére 33,2 millió forintot nyert el.

Mi a konstrukció különlegessége?

A program keretében a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal. Ezen összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól - mondta Rákossy Balázs.

A különleges pályázati konstrukció előzményei, lényege:

Az államtitkár kiemelte, hogy a várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a projektek hatékony végrehajtására. A cél, hogy olyan fejlesztéseket támogasson a kormány a program keretében, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el.

A pályázat továbbra is elérhető, a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, és amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, akkor a jövőben várhatóak majd hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is - jegyezte meg Rákossy Balázs.

Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirusclk
bojár gábor
koronaviruscoronavirus
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Már bent lenne a rettegetett vírus a sertéstelepeken?! - Ez az igazság