Rakossy Balazs unios forrasok penzugyminiszterium allamtitkar
Uniós források

Különleges támogatást vezetett be a kormány, itt vannak az első nyertesek

MTI
|
Portfolio
Megszülettek az első támogatói döntések a 2 milliárd forint keretösszegű, új, feltételesen visszatérítendő finanszírozási formát alkalmazó, technológiai modernizációt támogató pályázat keretében - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára (képünkön). Hozzátette: az újszerű finanszírozási formát alkalmazó program az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ez idáig csak Portugáliában alkalmaztak hasonló konstrukciót a vállalatok támogatására.

Milyen pályázatról van szó?

Első alkalommal 6 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 230 millió forint értékű kormányzati fejlesztési forrást a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" című felhívás keretében. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent újszerű, feltételesen visszatérítendő finanszírozási formát alkalmazó pályázati felhívás teljes keretösszege 2 milliárd forint - mondta.

A nyertes vállalkozások új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológiai fejlesztésekre fordíthatják a támogatást.

A szóban forgó uniós pályázat a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása” címet viseli, GINOP-1.2.10-19 a kódszáma és a támogatási adatbázis szerint már 166 támogatási kérelem érkezett be a rendszerbe 5,4 milliárd forintos támogatási igénnyel, azaz a 2 milliárdos keretet már csaknem háromszorosan túligényelték.

Ki az első 6 nyertes?

Az adatbázis szerint valóban van már 6 nyertes, akik 231 millió forintnyi forrást kaptak. A nyertes cégek adatai itt érhetők el,  ők az alábbiak:

  • A "KISKUTYA" Kft., amely „Technológiai modernizáció a Kiskutya Kft-nél” című projektjére nyert el csaknem 40 millió forintot
  • Az ABRAZIV Kft. amely „Technológiai modernizáció támogatása az ABRAZIV Kft-nél” című projektjére nyert el 38,4 millió forintot
  • A CNC HUNGARIA Kft., amely „Technológiai modernizáció a CNC HUNGARIA Kft.-nél” című projektjére nyert el kerek 40 millió forintot
  • Az Eurovid Trading Kft., amely „Technológiai modernizáció az Eurovid Trading Kft-nél” című projektjére 40 millió forintot nyert el
  • A Gáz-Grill Kft., amely „Kapacitásbővítés a Gáz-Grill Kft.-nél” című projektjére szintén kerek 40 millió forintot nyert
  • A Savaria Ipartechnika Kft., amely „Technológiai modernizáció a Savaria Ipartechnika Kft-nél” című projektjére 33,2 millió forintot nyert el.

Mi a konstrukció különlegessége?

A program keretében a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal. Ezen összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól - mondta Rákossy Balázs.

A különleges pályázati konstrukció előzményei, lényege:

Az államtitkár kiemelte, hogy a várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a projektek hatékony végrehajtására. A cél, hogy olyan fejlesztéseket támogasson a kormány a program keretében, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el.

A pályázat továbbra is elérhető, a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, és amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, akkor a jövőben várhatóak majd hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is - jegyezte meg Rákossy Balázs.

Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
grafikon statisztika
lezárt gyár bezár
otp bankfiók belső és külső képek, logó

Holdblog Fed: fő az óvatosság

Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság_getty_stock