Újabb hatalmas összegű napelemes pályázat a láthatáron!
Uniós források

Újabb hatalmas összegű napelemes pályázat a láthatáron!

Portfolio
|
MTI
A január közepén túligénylés miatt bezárt 20 milliárdos pályázat után a közeljövőben 32 milliárd forintos kerettel fog megnyílni egy újabb napelemes, pontosabban megújuló energiás uniós pályázat a kis- és közepes vállalkozásoknak – hangzott el a köztévé ma reggeli adásában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Kaderják Péter péntek reggel az M1 aktuális csatornán azt jelezte, hogy a megújuló energiás, azaz például hőszivattyús és napelem telepítéses uniós pályázatban a kkv-k kaphatnak majd támogatást, 32 milliárd forintos lesz a keretösszeg és a közeljövőben meghirdetik a pályázatot.

A tárca január közepén azt jelentette be, hogy mivel hatalmas volt az érdeklődés a cégek megújuló energiahasználatát, illetve épületeik energiahatékonyságának növelését célzó fejlesztéseket támogató uniós pályázat iránt (ez a a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázat volt, ahol a 20 milliárdos keretet 4,8 milliárddal túligényelték a január 15-i zárásig), ezért újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

Ezt erősítette meg most a műsorban Kaderják Péter és már keretösszeget is mondott a pályázathoz.

Az államtitkár a műsorban kitért arra is, jelenleg 1200-1300 megawattnyi áramkapacitás áll rendelkezésre Magyarországon, amely részben a háztetőkön elhelyezett napelemekből, részben pedig napelemes áramtermelő erőművekből származik. A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van; ennek egy részét az úgynevezett biomassza tüzelésű erőművekben állítják elő - mondta, hozzátéve 2030-ra ezt az arányt 20-25 százalékra szeretnék bővíteni.

A napelemes rendszer rendkívül környezetbarát és egyre olcsóbb villamos energiát biztosít, ezért a felhasználás minden szegmensében támogatják, hogy elterjedjen Magyarországon

- hangsúlyozta.

Jelenleg egyébként még nyitva van a kkv-k kisebb napelemes fejlesztéseit támogatni hivatott uniós pályázat (GINOP-4.1.3-19, amely 1-3 millió forint közötti támogatást kínál), hiszen a minap még az ötödét sem kötötték le a keretnek, noha már bő fél éve nyitva van a pályázat. Ezért február közepén több ponton lényegesen könnyítettek a felhasználás szabályrendszerén. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713