Kamatkedvezmény segíthet a rossz állapotú ingatlanok felújításában
Bank

Kamatkedvezmény segíthet a rossz állapotú ingatlanok felújításában

A vállalati hitelezéshez hasonlóan a lakossági jelzáloghitelezési gyakorlatban is egyre hangsúlyosabban jelennek meg a fenntarthatósági szempontok, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával párhuzamosan zöld, kedvezményes konstrukciójú lakáshitelek is elérhetők a piacon. A hiteligényléshez kapcsolódó energetikai feltételek azonban november 1-től szigorodnak, de a felújítási hitelcél továbbra is megmarad, amelynek keretében elég a meglévő ingatan primer energiafelhasználását 30 százalékkal csökkenteni. A lehetőség széles kör számára teszi elérhetővé az OTP Zöld Lakáshitel kamatkedvezményét. Az energetikai korszerűsítés egyik leghatékonyabb eszköze a szigetelés és nyílászárócsere mellett a napelemes beruházások megvalósítása, amit az elmúlt időszakban sok bizonytalanság övezett, azonban szeptember végén pont került a találgatások végére. Újra lehet csatlakozni a hálózathoz, a szeptember 7. előtt beadott kérelmek esetén 10 évig marad az éves szaldóelszámolás, ráadásul 75 milliárd forintos pályázati forrás is nyílik energiatároló eszközök telepítésére.

A tavalyi évben kibontakozó energiaválság mindenki számára rávilágított, hogy a korábbi energiapazarló ipari- és lakossági megoldások a továbbiakban nem fenntarthatók. A jogalkotó ugyanakkor már jó előre – egy EU-s rendelet átültetésével, 2014-ben - felismerte az energiahatékonyság fontosságát, ezért elvileg 2021-óta már csak olyan lakóingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla, vagy annál jobb energiabesorolással rendelkezik. Ennek határidejét több alkalommal is meghosszabbították, a végleges időpont jelenleg: 2024. június 30. Míg nagy általánosságban a lakáshitelezési gyakorlat nem követte le egy ideig a fenntarthatósági törekvések jelentőségének növekedését – nem privilegizálta az energiahatékonyabb ingatlanokat – addig mára ez is megkerülhetetlen szemponttá vált.

A kedvezőtlen gazdasági környezet ugyanakkor jelentősen visszavetette az ingatlantranzakciók számát, de a meglévő állományt érintő energetikai felújításokban még óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak. A finanszírozás nem szabhat gátat a célok elérésének, az OTP például kedvezőbb konstrukciójú Zöld Lakáshitelt nyújt azoknak, akik kiemelkedően jó energiaigényű új építésű lakást vásárolnának vagy építkezésbe fognának, de a kölcsön felújításra is felhasználható.

Az MNB lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programja – amely irányadó a kereskedelmi bankok hitelkonstrukcióiban – 2023. november 1-től azonban változik, és a korábbi energetikai feltételeknél is szigorúbbakat ír elő: építések és vásárlások esetén a primer energiaigény legfeljebb évi 68 kWh/m² lehet a korábbi 80 helyett, az energetikai besorolás pedig el kell érje legalább az „A+” minősítést a korábbi „BB” helyett. Az Nemzeti Bank új előirányzatához igazodva, az OTP Bank Zöld Lakáshitelének energetikai feltételei november elsejétől hasonlóképpen módosulnak.

Rossz állapotban a hazai lakásállomány, kevés az új építésű ingatlan

A hazai lakásállomány átlagos energiabesorolása FF, vagyis összesített energiaigénye 201-250 kWh/m²/év, ami akár több mint ötszöröse (!) az új építésű ingatlanvásárláshoz vagy építkezéshez kötött hitelfeltételeknek. Az említett A+ vagy annál jobb tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok – amelyek vélhetően szinte kizárólag az új építésű lakások - a teljes ingatlanállomány 1-2 százalékát teszik ki csupán, ráadásul az ingatlanpiaci forgalomból sem veszik ki jelentősen a részüket, a BB és annál jobb besorolású lakások a teljes piac 7,1 százalékát jelentik.

A kiadott építési engedélyek száma is sokéves mélypontra zuhant, az idei első félévben 7353 új lakás épült, 19%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39%-kal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. A tízezer főre jutó építkezések száma alapján ez az EU harmadik legalacsonyabb adata. Kereslet pedig van az új ingatlanokra: az áremelkedés ugyan alacsonyabb dinamikával, de tovább folytatódott, a fővárosi új építésű ingatlanok átlagára idén harmadik negyedévben elérte a négyzetméterenként 1,46 millió forintot. A teljes budapesti ingatlanállomány átlaga pedig közel 900 ezer forintra nőtt, így elmondható, hogy egy új lakás négyzetmétere akár 50-60 százalékkal is magasabb lehet, mint a használté.

Nem csak a gazdagok kiváltsága

A számok tudatában kijelenthető, hogy az OTP Zöld Lakáshitele ingatlanvásárlási vagy építkezési céllal csak egy rendkívül szűk piaci szegmens, tehetősebb vásárlóit érinti kedvezően, azonban a bank annak érdekében, hogy a szélesebb kör energiahatékonysági és otthonteremtési törekvéseit is segítse, a terméket korszerűsítési célra is elérhetővé teszi. Az MNB irányadásának megfelelően ez esetben is szigorodnak a feltételek, de jelentősen kisebb arányban, a korábbi 80 kWh/m2/év és BB besorolás helyett 76 kWh/m2/év és A+ energetikai besorolást vár el. Továbbra is igényelhető a hitel, ha a korábbi besorolástól függetlenül a finanszírozott felújítás legalább 30 százalékos energiaigény javulást eredményez. Utóbbi kivitelezésére a tulajdonosnak a folyósítás után 24 hónapig van lehetősége, de külön kérésre ez meghosszabbítható.

„Látható, hogy nagyon kevés az új építésű ingatlan a piacon, ezért inkább a 30 százalékos energiaigény-javítás lehet igazán érdekes a hiteligénylők széles körének számára. A felújításhoz kapcsolódó energetikai követelményt teljesíteni korántsem lehetetlen, sőt: bár egy korszerűsítés során a minél nagyobb javulás elérése lehet az egyetlen cél, de például egy átlagos FF besorolású, legfeljebb 250 kWh/m2/év primer energiaigényű, ingatlan 30 százalékos energetikai fejlesztése már DD, a korszerűt megközelítő besorolásba „repíti” a lakást, amely jelentős értéknövekedést is előirányoz a piacon. Úgy gondoljuk, hogy a kamatkedvezmény sokak számára valós segítséget jelent, hogy hosszú távon is fenntartható otthonban élhessenek” – mondta a Portfolionak Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője. 

Hogyan érdemes belefogni?

Minden korszerűsítés, fejlesztés alapját a jó és komplex tervezés kell, hogy megelőzze. Meg kell ismerni a meglévő ingatlan aktuális energetikai állapotát, ki kell tűzni, hogy milyen célt szeretne a tulajdonos elérni, és ezután lehet a megvalósítás eszközeit és finanszírozását meghatározni.

„Az energetikai korszerűsítések első lépése a hiteles, mindent átfogó energetikai tanúsítvány készíttetése. Nem elég a korábbi rezsiszámlákból kiindulni, hiszen a fogyasztási szokások vizsgálata önmagában nem elegendő például annak felderítéséhez, hogy az épület mely elemei szorulnak leginkább felújításra. Energetikai szakember bevonásával kitűzhető egy olyan reális cél, amely a tulajdonos számára is elfogadható, és jellemzően a felújítás kategóriájába, nem pedig az újjáépítésébe tartozik. A kiindulópont és a kitűzött cél közötti folyamatot, a korszerűsítésre, cserére szánt elemeket és ezek finanszírozását így már pontosabban meg lehet határozni. Jellemzően a szigetelés és nyílászárócsere, majd a gépészeti beavatkozások a legnépszerűbbek, de ezeket is csak szakember bevonásával érdemes elvégezni, mert olyan hibákat is el lehet követni, amelyek például azt eredményezhetik, hogy az épület nem képes szellőzni, és folyamatos lesz a páraképződés, ami egészségtelen penészesedéshez vezet” – mondta Vései Eszter okleveles építészmérnök, épületenergetikus, ingatlanvagyon értékelő a Portfolionak.

A megtérülés kiszámolása korántsem standardizálható feladat, hiszen nagyon sok múlik a beavatkozás mértékén. Egyszerű példa lehet, ha a háztartás a földgáz alapú fűtésről elektromosra tér át – ha nem is lesz nominálisan kevesebb az energiafogyasztása – a rezsiszámlákon a két energiaforrás árának különbözete látványosan meg fog jelenni. A tető- vagy padlásszigetelés és nyílászárócsere esetén is látványos javulás várható. „Általánosságban kijelenthető, hogy egy energetikai korszerűsítés 3-10 év alatt térül meg” – tette hozzá a szakember.

Érdemes most napelemet telepíteni?

Számos bizonytalanság lengte körbe az elmúlt évben a háztartási méretű naperőművek telepítését, szinte hónapról-hónapra változtak a jogszabályok, a csatlakozási kérelmek elbírálása, illetve az elszámolás feltételei sem voltak tisztázottak. Szeptember végén azonban pont került a találgatások végére: 2023. január 1-től újra lehet napelemeket telepíteni és rácsatlakozni az országos energiahálózatra, ráadásul 2023. szeptember 7-ig beadott kérelmek esetén az éves szaldóelszámolás a telepítéstől számított 10 évig fennmarad. A kormány további 75 milliárd forintos pályázatot hirdetett a napkollektorok mellé telepítendő energiatározók – jellemzően akkumulátorok – beszerzésére is, arra ösztönözve a háztartásokat, hogy a helyben termelt energiát, helyben is használják fel. A napelemes beruházások – párhuzamosan az épület fűtésének és melegvízhálózatán elektrifikációjával - kategóriákkal alacsonyabb rezsiszámlát eredményeznek.

Az OTP Banknál a Zöld Lakáshitel teljes hiteldíjmutatójának mértéke THM 8,2%. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock