Soha nem gyógyultak még ennyien magánkórházakban Magyarországon

Soha nem gyógyultak még ennyien magánkórházakban Magyarországon

Robbanásszerűen nő a magánellátó intézmények száma, senki nem látja, hol van ennek a mennyiségi gyarapodásnak a vége. Ezt a folyamatot elsősorban az állami ellátásból kiszoruló, egyre nagyobb kereslet generálja. De vajon van-e akkora fizetőképes kereslet, hogy az egyre dráguló magánklinikákat eltartsa?  Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak arról beszélt, mindenki meg akar gyógyulni, ha valaki nem kapja meg a kezelést a közellátásban, szükség esetén akár elkezd spórolni, hogy privát szolgáltatóhoz tudjon fordulni. Egyre nő azon páciensek száma is, akik a műtéti beavatkozásokat is inkább magánintézményekben szeretnék lebonyolítani. A szakember kitért arra is, amióta érvényben van a jogállási törvény, és amikor éppen nincs felmondási tilalom, a korábbinál sokkal több szakdolgozó jelentkezik hozzájuk, ugyanakkor nem könnyű igazán jó szakembereket találni.

Itt az újabb bizonyíték, hogy nagy átalakulásban van a magyar egészségügy

Itt az újabb bizonyíték, hogy nagy átalakulásban van a magyar egészségügy

Megváltozott az egészségügy Magyarországon, a hálapénz kivezetésének és az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésének köszönhetően. A szereplők alkalmazkodnak, így a betegek is, és még többen keresik fel a magánklinikákat - hangzott el a Dr. Rose pénteki sajtóbeszélgetésén. A Budapest belvárosában működő intézmény 30%-os növekedést tud felmutatni idén és teljes kapacitáson pörögnek.

Lesújtó állapotban a magyarok egészségi állapota – Komoly problémákat okoz a túlsúly

Lesújtó állapotban a magyarok egészségi állapota – Komoly problémákat okoz a túlsúly

Világszerte egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent az elhízás. Az Eurostat adataiból kiderül, 2019-ben az Európai Unió lakosságának fele küzdött túlsúllyal, Magyarországon pedig a helyzet ennél is rosszabb: a magyarok közel 60%-a számít elhízottnak a testtömeg-index alapján. A túlsúly komoly egészségügyi problémákat okoz, többszörösére emelheti a súlyos krónikus betegségek – például magas vérnyomás, cukorbetegség, különböző daganatos betegségek – kialakulásának kockázatát. Számtalan lehetőség áll azok előtt, akik fogyni szeretnének, ezek közül az egyik a gyomorballon terápia, amelyet Dr. Fuszek Péter, a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusának elmondása szerint leginkább a 40 év körüliek vesznek igénybe.

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott beavatkozások miatt a műtéti várólisták jelentősen nőttek. Nem meglepő tehát, hogy a betegek egy része az állami ellátás helyett a magánegészségügyet választotta. A Dr. Rose Magánkórház idén januárban 100%-os növekedést tapasztalt az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor. Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus szakorvos szerint ugyanakkor kérdés, hogy vajon megmarad-e ez a fokozott érdeklődés a magánszektor irányában, a Portfolio-nak úgy fogalmazott, valószínűnek tartja, hogy fél-egy év múlva a betegek egy része visszatér majd az állami ellátórendszerhez, ugyanakkor a magánszolgáltatókat választók aránya nagyobb lesz, mint a járvány előtt volt.

Átestél a covidon? Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezektől a tünetektől szenvedsz

Átestél a covidon? Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezektől a tünetektől szenvedsz

A koronavírus sok esetben nem tűnik el nyomtalanul, van, hogy a tünetek hosszú távon fennmaradnak, vagy épp a fertőzés után bizonyos idővel - akár 12 héttel később - egészen új tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben beszélhetünk poszt-covid szindrómáról. Hogy pontosan hány embert érint, azt egyelőre nem lehet tudni, a WHO idén februárban még úgy becsülte, a covidon átesett betegek 10%-a szenvedhet a poszt-covid szindrómától, ugyanakkor bizonyos kutatások szerint ennél több, akár a koronavírus-fertőzöttek 30%-a is érintett lehet. Szakértők segítségével jártuk körbe, mégis milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, milyen tünetekkel és szövődményekkel találkoznak leginkább a magyarországi privátszolgáltatók, és hogy nagyjából mennyit kell most várni a különböző poszt-covid vizsgálatokra.

Ez is a koronavírus-járvány hatása: új szolgáltatások, növekvő kereslet a magánegészségügyben

Ez is a koronavírus-járvány hatása: új szolgáltatások, növekvő kereslet a magánegészségügyben

A COVID-19 első hulláma után jelentősen nőtt a betegforgalom, a növekedés pedig azóta is tart – mondta a Portfolio-nak Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója, hozzátéve, 2020-ban növelték az ellátási kapacitásaikat, új szolgáltatásokat kínálnak, amelyekre nagy kereslet mutatkozik, például a COVID-19-en már átesettek kivizsgálására és kezelésére, felnőttek és gyermekek részére egyaránt. A magánszolgáltató idén is folytatja a fejlesztéseket, több mint 600 millió forint értékű beruházást hajtanak végre. Az ügyvezetővel többek között arról beszélgettünk, milyen volt a tavalyi év és mire számítanak 2021-ben.

Koronavírus és egészségügyi törvény: kivárnak a magyar magánszolgáltatók

Koronavírus és egészségügyi törvény: kivárnak a magyar magánszolgáltatók

Nagyon különböző utak és stratégiák jellemzik a hazai magánegészségügyi szektort, és ez jelen pillanatban a piac talán legnagyobb erőssége – összegezte Lantos Csaba az általa moderált tulajdonosi-cégvezetői panelbeszélgetés tanulságát a Portfolio mai Private Health Forumán, amelyen a koronavírus hatásairól, az orvosok jogállásáról szóló törvényről és az akvizíciós lehetőségekről is szó volt.

Ritkán látott dolog történt a magyar magánegészségügyben - Első kézből adunk rá magyarázatot

Ritkán látott dolog történt a magyar magánegészségügyben - Első kézből adunk rá magyarázatot

Gyorsuló árbevétel-növekedés, de több év után először csökkenő nyereségek, egyre több beruházás és bővülő munkaerő, ami csak drágul és drágul - olvasható ki a Portfolio minden évben elkészülő és ezért már hagyományosnak mondható, a magánegészségügyi piac legutóbbi teljes, 2019-es üzleti évének elemzéséből, amelyet azonban ezúttal különleges módon készítettünk el. Megkerestük ugyanis a legnagyobb hazai szolgáltatók vezetőit és tulajdonosait, hogy értékeljék néhány mondatban a 2019-es évet. A válaszokból az is kiolvasható, hogy mennyire zajlott aktívan a konszolidációs folyamat az előző évben és hol voltak érdekes változások.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.