Hogy áll a magyar gazdaság Európa többi országához képest?

Hogy áll a magyar gazdaság Európa többi országához képest?

A héten teszik közzé a magyar GDP-adatot, és a többi ország közlésével együtt így már teljesebb képet látunk az európai gazdaság második negyedéves teljesítményéről. Az inflációs adatokat is több országban csak most teszik közzé, vagyis az is most látszik majd, hogy a 13,7%-os magyar éves infláció az európai mezőnyben mekkora áremelkedésnek számít. Ezen felül lesz még egy Fed-jegyzőkönyv is a héten.

Ünnepi hangulatban telik a hét a világgazdaságban

Ünnepi hangulatban telik a hét a világgazdaságban

A karácsony rányomja a bélyegét a hét eseményeire: a jegybankok és kormányok a legtöbb fontos gazdasági döntést az előző hetekre időzítettek, így ezen a héten csak a szokásos menetrend szerinti események zajlanak majd, valamint a szokásos havi közlések. A megszokott menetrendtől mégis eltér az eheti program, az egyébként csütörtökön esedékes programokat előre hozták.

Továbbra is világbajnok Németország, ezért támadják Merkelt

A német fizetési mérleg többlete 2019-ben is a világon a legmagasabb lehetett, ez pedig ismét nyomás alá helyezheti Angela Merkel kancellár fiskális politikáját – olvasható az Ifo gazdaságkutató intézet hétfőn megjelenő elemzésében, melyet a Reuters már a megjelenés előtt láthatott.

Tíz éve nem láttuk ilyen helyzetben Magyarországot

Komolyan zavarba jöhet az, aki meg szeretné tudni, hogyan alakul Magyarország külső egyensúlya. Ugyanarra a statisztikai mutatóra ugyanis kétféle számot közöl a Magyar Nemzeti Bank, és a két számnak még az előjele sem egyezik. Az egyik szerint Magyarország továbbra is finanszírozza a külföldet, a másik szerint viszont már rászorul a külső forrásokra. De melyik az igaz?

Legerősebb pajzsát veszítheti el Magyarország, és ez a forintnak is fájni fog

Az utóbbi negyedévekben fokozatosan olvadt a magyar folyó fizetési mérleg többlete, aminek magas szintjére sokáig büszkék voltunk a válság után. A nemzetközi szakértők szerint ez a csökkenés a következő években is folytatódik majd, hamarosan teljesen eltűnhet a szufficit. Így nem véletlen, hogy az MNB és a kormány - felismerve a veszélyt - mindent meg akar tenni a többlet fenntartásáért. Ha ugyanis a piac elkezdi beárazni a fizetési mérleg hiányát vagy legalábbis alacsony szinten ragadását, az a forint egyik legfontosabb támaszát rúghatja ki.

Már az IMF is hisz a magyar kormány növekedési álmában

Már az IMF is hisz a magyar kormány növekedési álmában

Érdemben javította az idei magyar növekedésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), így lassan már a nemzetközi szervezet is elhiszi, hogy az idén is 4% körül bővülhet a gazdaság. Jövőre viszont kicsit behúzhatjuk a féket, de aggodalomra akkor sem lesz sok okunk.

Kevesebb pénzt kerestek a magyarok külföldön

Kevesebb pénzt kerestek a magyarok külföldön

Visszaesett az egy évnél rövidebb ideje külföldön munkát vállaló magyarok jövedelme tavaly - derült ki a jegybank fizetési mérlegről szóló adataiból.

Még mindig Magyarország finanszírozza a külföldet, de egyre kevésbé

A harmadik negyedévben 806 millió euró volt a magyar folyó fizetési mérleg többlete - közölte az MNB csütörtök reggel. A Reuters szerint ez elmarad az 1,175 milliárd eurós elemzői várakozástól, és az egy évvel korábbinál is alacsonyabb.

Hiába szeretnék Matolcsyék, egyelőre nem fog gyengülni a forint

A fizetési mérleg jelentős többlete továbbra is erősítené a forintot, ezt ellensúlyozza a jegybank laza monetáris politikája, így a következő hónapokban nagyjából változatlan euró-forint árfolyam várható - olvasható a Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) keddi elemzésében. Az amerikai bank szakemberei szerint hiába akarná gyengíteni az MNB a forintot, rövid távon csak arra lesz elég a kamat további csökkentése, hogy ne erősödjön a magyar deviza. Az év vége felé aztán talán eljöhet a várva várt gyengülés is az árfolyamban.

Rengeteg pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

Jelentősen lelassult a munkajövedelmek hazautalása Magyarországra, de az éves összeg így is átlépte a 3 milliárd eurós határt. Az itt dolgozó külföldiek kiutalásai viszont évek óta csendben apadnak.

Hatalmas év végi pénzesőt láttunk Magyarországon

2014 utolsó hónapjában extrém fokozatba kapcsolt a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszer, hiszen egyetlen hónap alatt 297 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki a pályázóknak, így az egész éves kifizetés 1842 milliárdos összeggel új rekordot döntött - derül ki a Portfolio havi gyakoriságú vizsgálatából. Részletesebben megnézve a kifizetési adatokat, azt is látjuk, hogy a decemberi nagyon felpörgetett kifizetések mögött elsősorban nagy közlekedési és energetikai fejlesztési projektek állnak. Közben a legfrissebb jegybanki fizetési mérleg statisztika azt is jelzi, hogy az utófinanszírozással működő brüsszeli kifizetések is meglódultak az év végéhez közeledve.

Orbán kapott figyelmeztetést Brüsszelből

November végén hatodik és egyben utolsó alkalommal voltak Magyarországon az Európai Bizottság szakértői a 2008-as pénzügyi mentőcsomag lezárásának felülvizsgálata céljából. A Bizottság szakemberei üdvözölték a növekedés erősödését és dicséretet is kapott a kormány, miszerint jó úton halad a költségvetési hiánycél eléréséhez. Az államadósság alakulásával kapcsolatban azonban megint gondja akadt az EB-nek. Ezen kívül a Magyar Nemzeti Banknak is javaslatot fogalmaztak meg, de megszólaltak az Orbán Viktor által sokat emlegetett egyik céllal kapcsolatban is.

Mivel hazánk a 2008-ban rendelkezésre bocsátott nemzetközi hitelkeret több mint 70%-át visszafizette, ezért ez a fajta felülvizsgálati rendszer lezárulhat.

Szép összeget küldött nekünk nyár óta Brüsszel

Szeptemberben 130 milliárd forintnyi nettó EU-transzfer érkezett az Európai Uniótól Magyarországra, így június vége óta, azaz a harmadik negyedévben összesen 438 milliárd forintot utalt át a Magyar Államkincstár különböző számláira Brüsszel - derült ki a ma közzétett szeptemberi fizetési mérleg statisztikából. A harmadik negyedévi nettó EU-transzfer a tavalyi negyedik negyedév óta a legintenzívebb, és idén az első kilenc hónap összesített adata már 1060 milliárd forintot tesz ki, ami 130 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakának adata.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.