Idén újra versenybe kerülhetnek a piaci alapú vállalati hitelek a támogatott termékekkel

Idén újra versenybe kerülhetnek a piaci alapú vállalati hitelek a támogatott termékekkel

A tavalyi év számos kihívást tartogatott a hazai gazdaság szereplőinek és a bankszektornak egyaránt, a vállalati hitelezés szerkezete is jelentősen átalakult. A magas kamatszintek és bizonytalan üzleti környezet miatt a vállalatok elhalasztották beruházásaikat, és főként a forgóeszközfinanszírozás került előtérbe. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség megállapodása alapján azonban már az idei első félévben jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok, ami segíthet minél hamarabb felpörgetni a beruházásokat. Az olyan, a volatilis gazdasági környezetből fakadó üzleti kockázatokat csökkenteni képes szolgáltatások, mint a treasury vagy faktoring már egyre kisebb cégméretek esetében is kezdenek elterjedni, ahogy az ESG szempontok figyelembevétele is nélkülözhetetlenné válik. Szintén a tavalyi évben indult el az MBH Befektetési Bank, amellyel a bankcsoport egy angolszász modellt alakít ki, és külön kompetenciaközpontban nyújtja a befektetési szolgáltatásokat az ügyfelei részére. A Portfolio Szabó Leventét, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesét kérdezte a bank tavalyi eredményeiről, a vállalati hitelezés változásairól, az agráriumban rejlő lehetőségekről, és az új Befektetési Bank létrehozásának részleteiről.

2024-ben is szükség van államilag támogatott vállalati hitelezésre

2024-ben is szükség van államilag támogatott vállalati hitelezésre

A valódi (előretekintő) reálkamat 2022 második féléve óta pozitív, 2023-ban extrém mértéket ért el és 2024 elején még mindig indokolatlanul magas. A kamatemelési ciklus elindítása az MNB részéről természetesen elkerülhetetlen volt az inflációs kilátások romlása miatt, azonban a 2022 októberében végrehajtott 500 bázispontos szigorítást már nem az inflációs környezet további romlása, hanem az árfolyam védelme indokolta, ami azonban jelentős gazdasági károkat okozott. Részben ez magyarázza a belső kereslet tavalyi összeomlását, a költségvetés extra kamatkiadásait illetve azt, hogy 2023-ban befagyott a teljes magyar hitelpiac.

Merre tart a hitelezés, honnan tudnak forrást bevonni a nagyvállalatok 2024-ben?

Merre tart a hitelezés, honnan tudnak forrást bevonni a nagyvállalatok 2024-ben?

Az infláció és a magas kamatkörnyezet hatására érezhetően lelassult a vállalati hitelpiac, a beruházási hitelek irányából a forgóeszköz-hitelek felé mozdult el az idei évben az igénylések aránya - mondta a Portfolio-nak Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatója. A szakember arra számít, hogy a forrásbevonást könnyítő kormányzati intézkedések pozitív hatásai már a következő évben érzékelhetőek lesznek, és ez természetszerűleg a hitelpiac fellendülését is magával hozza majd.

Kiderült, milyen kamatszintnél indulhatnak be újra a beruházások

Kiderült, milyen kamatszintnél indulhatnak be újra a beruházások

Nehéz időszakon van túl a vállalati hitelezés, a magas kamatkörnyezet nem kedvezett a kihelyezéseknek és rendkívüli mértékben felértékelődtek az államilag támogatott konstrukciók. Az alacsonyabb kamatok hatására most (vagy lassan) megindulhat a kilábalás. A Portfolio Business podcastjének vendége volt Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese, akit az újonnan induló befektetési bankról is kérdeztünk.

Jön a tél az olasz gazdaságban

Jön a tél az olasz gazdaságban

Az olasz bankok vállalkozásoknak nyújtott hitelei a valaha regisztrált legnagyobb mértékben estek vissza szeptemberben az olasz nemzeti bank, a Bank of Italy pénteken publikált adatai szerint.

Háromszor egy több, mint három: mit ígér az MBH Bank? (Interjú)

Háromszor egy több, mint három: mit ígér az MBH Bank? (Interjú)

2023. május 1-je után egységesebb termék- és szolgáltatáskínálattal várja az MBH Bank új és potenciális ügyfeleit – mondja Bertalan Sándor, a társaság középvállalati üzletágának ügyvezető igazgatója, akit a vállalati üzletágat érintő egyes változásokról kérdeztünk a május 1-jén jogilag is megvalósult fúzió apropóján. A szakember szerint a kamatszint jelentős csökkenéséig alapvetően a támogatott hitelkonstrukciók tartják életben a vállalati hitelezést.

Kegyetlenül megtolta a Vodafone a magyar bankok számait

Kegyetlenül megtolta a Vodafone a magyar bankok számait

A vállalati hitelezés szempontjából rendkívül jó tavalyi év után 2023 első negyedévében már meglátszódtak a válság jelei: szinte az összes szektor hitelállományában visszaesést láthattunk, azonban négy kivételes ágazat növekedésének köszönhetően a vállalatok teljes hitelállománya csupán 0,8%-kal csökkent. Szinte minden adatsorban megjelenik a Vodafone felvásárlása, ez ugyanis felfelé húzta javarészt a kommunikációs szektor, de a teljes piac adósságállományát is. A Magyar Nemzeti Bank által közzétett, 2023 első negyedévére vonatkozó statisztikáiból szemezgettünk.

Mutatjuk, milyen volt a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciája

Mutatjuk, milyen volt a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciája

Megtartotta a Portfolio az idei Hitelezés konferenciáját, a nap folyamán rengeteg szakmai előadást és beszélgetést hallgathatott meg a közönség, a szünetekben pedig volt lehetőség a networkingre is. A programok végeztével pezsgős koccintással és kötetlen beszélgetéssel lehetett kipihenni a nap fáradalmait. Fotókkal mutatjuk, milyen volt a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciája.

Baross Gábor Hitelprogram: már 634 milliárdnyi ügyletet hagytak jóvá

Baross Gábor Hitelprogram: már 634 milliárdnyi ügyletet hagytak jóvá

Az EXIM Banknak nagyon intenzív szerepe volt a hitelfolyósításban, a vállalati hitelpiacon erős pozíciót épített fel. A pénzintézet 2022-ben már mintegy 567 milliárd forint hitelt folyósított, tavaly mintegy 2905 ügyféllel rendelkezett, melyek 90%-a kkv volt. A Baross Gábor Hitelporgram 2023 februárjában indult el, a jóváhagyott ügyletek összege már átlépte a 634 milliárd forintot - árulta el Kisgergely Kornél, az EXIM Bank vezérigazgatója Hitelezés 2023 konferenciánkon tartott előadásában.

Gáz és fék egyszerre: mekkora a baj a vállalati hitelezésben Magyarországon?

Gáz és fék egyszerre: mekkora a baj a vállalati hitelezésben Magyarországon?

Komoly csapást mértek a recessziós félelmek, a 20% körüli piaci kamatok és az egyes vállalatokat eltérően érintő inflációs hatások a cégek hitelfelvételére Magyarországon. E negatív hatások immár a vállalati hitelállomány növekedésének lassulásán is tetten érhetők, de vajon mi következik ezután? A fék vagy a gáz lesz erősebb? Mennyire tudják megfogni a piaci visszaesést az ösztönző jellegű állami hitelprogramok? Három banki szakembert kérdeztünk meg vállalati hitelpiaci várakozásaikról, a témáról pedig külön kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciájára, érdemes regisztrálni!

Hol itt a válság? Kegyetlenül kitömték a bankok a magyar cégeket

Hol itt a válság? Kegyetlenül kitömték a bankok a magyar cégeket

A válság ellenére virágzik a hitelpiac a magyar vállalkozásoknál: több mint 16 százalékkal nőtt tavaly a magyarországi cégek teljes hitelállománya, ez jóval nagyobb növekedés, mint amilyen 2021-ben volt. Az ágazatok között csak elvétve találni olyat, amelynek csökkent az állománya, több szektor pedig rekordszintű növekedést produkált. A különböző ágazatok hitelállományára vonatkozó, Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikákból többek között az is kiderül, hogy melyik szektor vette fel múlt évben a legtöbb hitelt, és mely ágazatoknál volt csökkenés.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.