Több vagy kevesebb? - Még nem dőlt el, hogy mekkora területet akarnak a bérlők
Ingatlan

Több vagy kevesebb? - Még nem dőlt el, hogy mekkora területet akarnak a bérlők

Annak ellenére, hogy a home office és a rugalmas munkavégzés már hosszú távon is velünk marad, egyelőre se a bérleti díjakban, se a bérlők területigényében nem látható érdemi változás az irodapiacon. Az viszont mindenképpen szembeötlő, hogy a bérlők sokkal óvatosabbak, amiből fakadóan a döntéshozatali folyamataik is lassabbak - véli John McKie, a CA Immo magyarországi ügyvezető igazgatója. A szakember a bérlők megtartásának, és a változó ügyféligények lereagálásának nehézségeiről is beszélt a Portfolionak adott interjúban.

A Covid-19-nek komoly hatásai voltak az irodapiacra. Önöknek mi volt a tapasztalata ezzel kapcsolatban – gondolok itt a bérlői keresletre és igényekre. Mik a jelenlegi irodahasználati trendek?

A CA Immonak egy igen diverz portfóliója van, összesen 140 bérlővel 10 különböző épületben, így a Covid-19 hatásai is többféleképpen csapódtak le. Ezt elsősorban a bérlő profilja befolyásolta, például, hogy milyen iparágban vagy piacokon aktív, illetve, hogy egy multinacionális vállalatról van-e szó. Mindenesetre vannak általános tanulságok, azt már látjuk, hogy a rugalmas munka velünk marad, de hogy milyen formában, az vállalatonként eltérő. A bérlőink között találkoztunk már minden megoldással, a teljes és a minimális home office között. Nincs egyetlen olyan gyakorlat sem, ami mindenki számára megfelelő lenne. Ami minket illet, igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a kettő között.

Látnak változást a bérlők területigényét tekintve, vagy a bérleti díjakban?

Nem látunk konkrét trendet kirajzolódni a bérlői területigényeket illetően. A kisebb létszám a területcsökkentés felé húz, míg a nagyobb személyes terek és a kényelmi szolgáltatások bővülése a másik irányba. A bérlők leginkább a rugalmasságot várják el a bérbeadótól, mi pedig próbálunk ehhez alkalmazkodni. Nagyra értékeljük a hosszú távú partnereinket és próbáljuk boldoggá tenni őket, de a felesleges stresszt nem könnyű elkerülni.

A bérleti díjaknál, csakúgy, mint a területigényeknél, nem látunk semmiféle mozgolódást. Amit viszont látunk, az a hosszabb döntéshozatali folyamatok

A cégek sokkal óvatosabbak lettek a döntéshozatal terén. Ez részben természetesen a pandémiának tudható be, ennek pedig megvannak a maga hatásai.

Mi a helyzet az újonnan érkező, vagy a lejáró szerződésüket megújítani kívánó bérlőkkel? Náluk lehet tapasztalni változást?

A legnagyobb változás, ami mind a már meglévő, és mind az újonnan érkező ügyfeleink körében megfigyelhető, az a rugalmas bérleti feltételek iránti igény növekedése. Ez elsősorban a bérleti időszak hosszára vonatkozik, de a fit-out igényekben és az egyéb ösztönzőkben is megmutatkozik.

A bérlőknél továbbá egyre nagyobb hangsúly helyeződik a munkatársak megtartására és az újak bevonzására is, amit - ebben a feszes munkaerőpiaci környezetben - bővülő irodai szolgáltatásokkal szeretnének elérni. Ez ránk, mint fejlesztőre és tulajdonosra is hatással van, hiszen nekünk is tisztában kell lennünk a bérlői igényekkel.

Milyen nehéz ebben a környezetben a lejáró szerződésű ügyfeleket megtartani? Vannak esetleg új szerződési konstrukciók, amiket önök használnak vagy a bérlő elvár?

Igen nagy a kínálat jelenleg az irodapiacon, így a bérlőknek megvan a lehetősége, hogy körbenézzenek és felmérjék, milyen opcióik vannak, és mit kínálnak a tulajdonosok. Nekünk ilyenkor az a feladatunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, és rugalmasak maradjunk mind a gondolkodásmódunkat, mind az ajánlatainkat illetően. Ha mindezt megtesszük, de a bérlő mégis inkább máshova menne, az már csak üzlet. Egyébként nincs új szerződési forma, ami általánossá vált volna.

Látnak más országok irodapiacán változásokat a bérlők irodahasználatában?

Rendszeres kapcsolatban vagyok a cég kelet-közép-európai ügyvezető igazgatóival és ugyanazokat a trendeket és kondíciókat látjuk a többi piacon is. Vannak persze eltérések egyéni szinten, de a hasonlóságok messze felülmúlják a különbségeket.

Milyen megoldásokkal és fejlesztésekkel tud és kell egy önökhöz hasonló eszközkezelő cégnek reagálnia a változó igényekre?

Szerintem fontos, hogy legyen egy hosszú távú tervünk, egy olyan befektetési kilátásunk, aminek köszönhetően távolabb tudunk látni a következő trendnél, és olyan projekteken tudunk dolgozni, amik valóban növelik a portfóliónk értékét. Azon túl tehát, hogy több kisebb projektünk is fut, - mint például néhány irodánk közösségi tereinek felújítása és újrabútorozása - arra a kérdésre is nagy figyelmet fordítunk, hogy mit is reprezentál a CA Immo.

Voltak újraértékelések a portfóliójukban? Hogyan változott az egyes vagyonelemek értéke a járványhullámok hatására?

Rendszeresen újraértékeljük az eszközállományunkat, csakúgy, mint a versenytársaink. Elégedettek vagyunk azzal, amit eddig láttunk.

Látva a jelenlegi körülményeket, mik a terveik a jövőben, mi áll most leginkább a fókuszban? Terveznek például más eszközosztályokban, például logisztikában, kiskereskedelemben vagy a hotelszegmensben terjeszkedni a diverzifikálás érdekében?

Az első számú célunk, hogy a több mint 200 000 négyzetméternyi portfóliónk a lehető legjobb állapotban legyen. Erős támogatást kapunk a bécsi központi irodából, hogy további tőkét invesztáljunk az eszközállományunk egyes elemeinek fejlesztésére, vagy további szolgáltatások, marketing megoldások beemelésére. 15 éve jelen vagyunk már a piacon, az egyik legnagyobb iroda bérbeadóként, úgy gondolom, hogy magabiztosabbnak kell lennünk abban, amink van, és hogy kik vagyunk, ezt pedig meg is kell mutatnunk a piacnak.

Terveznek a közeljövőben új befektetéseket vagy ingatlanvásárlásokat, esetleg új fejlesztési projektet?

Folyamatosan figyeljük, hogy az eszközeink mennyire felelnek meg a piaci viszonyoknak és vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk frissíteni, megújítani és fejleszteni a portfóliónkat. Ezek persze mind a stratégiánk kontextusában alakulnak, az pedig függ a hazai és a régiós piaci trendektől is. A rövid válasz tehát az, hogy igen, folyamatosan vizsgáljuk az új lehetőségeket.

Magyarországon az ingatlanszektor vezető szerepet tölt be a zöld és fenntartható megoldások befogadásában. Önök mekkora hangsúlyt helyeznek erre a problémakörre? Milyen megoldásokkal fordulnak rá a zöldebb jövőre?

Már hosszú ideje nagy figyelmet fordítunk az ESG (Environmental, Social, Governance, azaz környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) hatásaira és a fenntarthatóságra a mindennapi működésünkben. A CA Immonál továbbra is nagyon elkötelezettek vagyunk az ESG felé, nem is olyan régen jelentettük be, hogy a teljes nemzetközi ingatlanállományunk épületfenntartását zöld elektromossággal és klímasemleges gázzal fogjuk kivitelezni. Ezzel 2023-tól kezdődően éves szinten 60 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást fogunk megspórolni a Földnek. Ezzel a projekttel aktívan támogatjuk az EU ’Fit for 55’ kezdeményezését, kikövezve az utat a klímasemleges gazdaság előtt. Rendszeresen felülvizsgáljuk továbbá az energiahasználati szokásainkat, és minden szükséges lépést megteszünk, hogy olyan fenntarthatóak legyünk, amennyire csak tudunk.

A cikk megjelenését a CA Immo támogatta.

Címlapkép: CA Immo

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás