FONTOS A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán
Uniós források

Megszabták a 2021-es EU-költségvetés prioritásait

Portfolio
Elfogadta az Európai Tanács illetékes testületének mai ülése az alábbi következtetéseket, amelyekben meghatározta a 2021. évi uniós költségvetésre vonatkozó prioritásait – áll a Tanács sajtóközleményében. Ezek nagyon megkötő keretek a többi uniós intézmény, így a részleteket kidolgozó Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament számára.
  1. A Tanács kiemeli, hogy a 2021. évi költségvetési eljárás lesz az első a 2021–2027-es új programozási időszakban. E tekintetben a költségvetés fontos szerepet tölt majd be az uniós célkitűzések és prioritások kidolgozásában és megvalósításában.
  2. A Tanács hangsúlyozza, hogy a 2021. évi költségvetés megállapítása és végrehajtása során az összes uniós intézménynek és szervnek tiszteletben kell tartania az új többéves pénzügyi keret (MFF) valamennyi elemét és eleget kell tennie azoknak.
  3. A Tanács újólag hangsúlyozza, hogy a költségvetést a költségvetési rendeletben meghatározott költségvetési elvekkel, nevezetesen az egységesség, az évenkéntiség, a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás, valamint az átláthatóság elvével összhangban kell megállapítani.
  4. A Tanács úgy véli, hogy a 2021. évi költségvetésnek realisztikusnak kell lennie és összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint e költségvetés keretében biztosítani kell a költségvetés-tervezés prudens voltát és gondoskodni kell arról, hogy az intézményközi megállapodásban foglalt rendelkezések sérelme nélkül az MFF felső összeghatárain belül megfelelő tartalék álljon rendelkezésre annak érdekében, hogy kezelni lehessen az előre nem látható körülményeket. A 2021. évi költségvetésnek egyúttal elegendő forrást kell biztosítania az uniós programok végrehajtásának garantálásához, és lehetővé kell tennie a jelenlegi MFF keretében már megtett kötelezettségvállalások kellő időben történő kifizetését, amennyiben szükséges és kellően indokolt esetekben, a költségvetésen belüli valamennyi lehetséges átcsoportosítás végrehajtását követően, a rendelkezésre álló rugalmassági lehetőségek igénybevételével, a tagállamok által benyújtott kifizetetlen követelések elkerülése érdekében.
  5. A Tanács kiemeli, hogy a költségvetési fegyelmet minden szinten fenn kell tartani, és hangsúlyozza, hogy az összes szükséges kiadást fontossági sorrend alapján és a költségvetési elvek veszélyeztetése nélkül kell finanszírozni.
  6. A Tanács hangsúlyozza, hogy biztosítani kell mind a tagállamok uniós költségvetéshez való hozzájárulásainak, mind pedig az uniós költségvetésből a tagállamokba irányuló kifizetéseknek a kiszámíthatóságát, emlékeztetve arra, hogy a költségvetés túl-, illetve alulméretezése is kellemetlen kihívások elé állítja a nemzeti költségvetéseket. E tekintetben a Tanács felkéri a Bizottságot, hogy átlátható módon készítsen megbízható és pontos előrejelzést valamennyi bevételről, beleértve az Egyesült Királyság által a kilépésről rendelkező megállapodással összhangban 2021-ben fizetendő éves összeget is, ami lehetővé teszi majd, hogy a tagállamok időben felmérhessék az uniós költségvetéshez való várható hozzájárulásukat.
  7. A Tanács kiemeli, hogy a korrekciós költségvetési eszközöket, így például a költségvetés-módosításokat az indokolt minimális szinten kell tartani, időben be kell őket nyújtani azért, hogy ne legyen fennakadás az uniós programok működésében, és elsősorban forrásátcsoportosítással kell őket finanszírozni. A Tanács különösen arra kéri fel a Bizottságot, hogy a vonatkozó információk rendelkezésre állását követően külön és haladéktalanul nyújtson be bevételvezérelt költségvetés-módosítási tervezeteket. A Tanács újólag megerősíti: szilárdan elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, állást foglal a költségvetés-módosítási tervezetekről.
  8. A Tanács úgy véli, hogy az intézmények, a szervek és a hivatalok személyi állománya szintjének tükröznie kell az MFF-ről szóló megállapodásban foglaltakat, továbbá a személyi állomány szintjét folyamatosan nyomon kell követni és ellenőrzés alatt kell tartani. A Tanács emellett sürgeti az Unió valamennyi intézményét, szervét és hivatalát, hogy tartsák tiszteletben létszámtervüket, valamint a szerződéses alkalmazottakra vonatkozó pénzügyi keretösszegeket és teljes munkaidős egyenértékek arányát. A Tanács arra ösztönzi a Bizottságot, hogy a saját keretei között kompenzálja a teljes munkaidős egyenértékek megfelelő arányát és a kapcsolódó előirányzatokat, amikor – új vagy kiigazított megbízást javasolva számukra – végrehajtó ügynökségekre vagy hasonló szervekre ruház át olyan feladatokat, amelyeket korábban a saját személyi állománya végzett.
  9. A Tanács felszólítja a Bizottságot, hogy kellő időben nyújtsa be a 2021. évi költségvetési tervezetet, lehetővé téve a Tanács számára, hogy részletes szakértői elemzést végezzen és alaposan előkészítse álláspontját. A Tanács ösztönzi továbbá a Bizottságot, hogy folyamatosan javítsa a költségvetési dokumentumok tartalmát azáltal, hogy egyszerűbbé, tömörebbé és átláthatóbbá teszi őket. Emellett a Tanács sürgeti a Bizottságot, hogy csatolja a költségvetési tervezethez a költségvetési rendelet 41. cikkében felsorolt összes alkalmazandó dokumentumot, beleértve a programcélkitűzések megvalósítása során elért előrehaladásról szóló jelentéseket is.
  10. A Tanács valamennyi intézményt arra ösztönöz, hogy hatékonyan és konstruktívan működjenek együtt, lehetővé téve, hogy a költségvetési eljárás zökkenőmentes legyen, és hogy a 2021. évi költségvetés megállapítása az Európai Unió működéséről szóló szerződésben (EUMSZ) megállapított határidőre megtörténjen. A Tanács különösen arra kéri fel a Bizottságot, hogy a költségvetési eljárás egésze során elfogulatlan közvetítői szerepében járjon el. A Tanács felszólítja a Bizottságot, hogy az egyeztetési eljárás elősegítése érdekében biztosítsa a (különösen a kötelezettségvállalásokra és a kifizetésekre vonatkozó) összes releváns információt tartalmazó együttes következtetések tervezett elemeihez való, időben történő hozzáférést. Emellett a Tanács hangsúlyozza, hogy a 2021. évi költségvetésről folytatott tárgyalások során kerülni kell az éves költségvetési eljáráshoz közvetlenül nem kapcsolódó kérdések megvitatását.
  11. A Tanács újólag megerősíti, hogy nagy jelentőséget tulajdonít ezeknek az iránymutatásoknak, és elvárja, hogy a Bizottság a 2021. évi költségvetési tervezet elkészítésekor kellően figyelembe vegye őket.
  12. Ezeket az iránymutatásokat a Tanács továbbítja majd az Európai Parlamentnek és a Bizottságnak, valamint a többi intézménynek.

A 2021-2027-es uniós költségvetésről most csütörtökön tartanak rendkívüli EU-csúcsot, az erre való készülés jegyében több anyagban mutattuk be a főbb vitás kérdéseket:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas