A Brexit újabb halasztása várható a magyar Brexit-ügyi felelős szerint
Uniós források

A Brexit újabb halasztása várható a magyar Brexit-ügyi felelős szerint

"Én arra számítok, hogy lesz egy hosszabbítás még akkor is" a Brexitben, ha október közepén egy előrehozott választásra kerül sor az Egyesült Királyságban - válaszolta a Portfolio lehetséges forgatókönyvekkel kapcsolatos kérdésére Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen. Ugyanilyen, a Brexit november 1-jére megcélzott dátumának halasztásával kapcsolatos várakozást fogalmazott meg kérdésünkre Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatóságának vezetője is, akinek meglátása szerint a halasztás még az új Európai Bizottság kinevezésének folyamatában is okozhat bonyodalmakat.

Takács emlékeztetett, hogy a héten fontos események sorozata történt az angol parlamentben, amelyek egyúttal Boris Johnson lényeges politikai vereségét is jelentik:

  • Mivel jövő hétfőtől (szeptember 9-től) bő négy hétre berekeszti Johnson az angol parlament ülésszakát, megelőző "csapásként" az ellenzék vezetésével átment az alsóházon az a törvényjavaslat, ami szerint nem léphet ki megállapodás nélkül az Egyesült Királyság az EU-ból, és ha október közepéig nincs megállapodás az EU-val, akkor jövő január 31-i határnapig el kell halasztani a kilépést (ezt kell kezdeményeznie a miniszterelnöknek)
  • Johnson erre reagálva az október 15-re előrehozott választásokat kezdeményezett, de ezt egyelőre leszavazta a parlamenti többség, mert nem látja biztosítottnak az ellenzék, hogy az alsóház után a felsőházon is átmegy-e az iménti törvényjavaslat (legfrissebb, péntek reggeli állás szerint ma délutánig ez átmegy a Lordok Házán és így még ma délután a királynő aláírhatja a törvényt - a szerk.)
  • Johnsont tehát egy törvény kötelezi arra, hogy ha október végéig nem tud dűlőre jutni az EU-val a kilépés kereteiről, akkor az október 17-18-i EU-csúcson újabb Brexit-halasztást kellene kérnie az uniós állam- és kormányfőktől, de erre egy csütörtöki beszédében azt mondta: nem hajlandó rá, inkább holttan feküdjön az árokparton, minthogy ezt tegye. Így tehát a parlamenti és a kormányfői hatalom éles összeütközésének vagyunk tanúi.

Takács a fenti helyzetkép után azt valószínűsítette, hogy jövő hétfőig törvény lesz a no-dealt tiltó és a halasztást kezdeményező brit javaslatból és azt is jelezte, hogy jövő hétfőn újra a brit alsóház elé kerül az előrehozott választásokat kezdeményező kormányjavaslat. Szerinte nagy kérdés, hogy az előrehozott választások csábításába az ellenzéki Munkáspárt belemegy-e, mert a vezetőjével, Jeremy Corbynnal nehéz választásokat nyerni és sok eltaktikázást láttunk már a Brexit folyamatában. (Lényeges bizonytalanság emellett az ellenzéki pártok számára, hogy mennyire bízhatnak Johnson azon ígéretében, hogy tényleg október 15-re írja-e ki a választásokat, vagy esetleg éppen az október 31-i kilépési dátum utánra, mert utóbbi esetben lényegében a Brexitig már nem is lenne parlamenti ülésnap, így a megállapodás nélküli kilépést meg se lehetne akadályozni, és Johnson törvénysértés mellett vinné ki az országot az EU-ból - a szerk.)

A Portfolio forgatókönyv-elemzési kérésére reagálva Takács azt rögzítette: az egészen biztos, hogy elfogadott kilépési megállapodás a brit alsóház oldaláról nem lesz, így úgy fogunk elérni október közepére-végére, hogy brit oldalon lesz egy Brexit-halasztási igény, amit az EU csak egyhangú állam- és kormányfői döntéssel fogadhat el. A fentiek után úgy összegezte:

Én arra számítok, hogy lesz egy hosszabbítás még akkor is, ha van egy választás az Egyesült Királyságban és ebben az esetben legalább jövő január 31-ig, vagy az EU által megadott ideig bent maradhat az ország a közösségben.

Takács személyes véleménye szerint az a forgatókönyv is előfordulhat "3 év vergődés után" egy munkáspárti baloldali-liberális koalíciós kormányzás mellett, hogy végül a kilépési értesítést egyoldalúan visszavonja az Egyesült Királyság, amelyre egy európai bírósági határozat alapján van joga a brit kormánynak.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára beszél a 2020-as dubaji világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához, továbbá egyes nemzetközi nagyeseményekhez kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 5-én. MTI/Bruzák Noémi

A miniszteri biztos azt is kijelentette: az, hogy a britek bent maradnak-e az EU-ban, vagy sem, egyáltalán nem irreleváns Magyarországnak, hiszen nekünk

az lenne az érdekünk, hogy az Egyesült Királyság bent maradjon, egész Európának ez az érdeke, sőt a briteknek is az az érdeke, hogy bent maradjanak az üzleti életnek is lényeges, hogy bent maradjanak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy távolról sem olyan egyszerű és gyors folyamat lesz a kilépés után kereskedelmi megállapodást kötnie az Egyesült Királyságnak az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, mint amit most a brit kormány remél, illetve amivel hitegeti a közvéleményt.

Iván Gábor megjegyezte: a brit kormány a minap írásban jelezte, hogy nem akar új uniós biztost jelölni a novembertől felálló új Európai Bizottságba, de a várható újabb Brexit-halasztás miatt úgy fogalmazott: várhatóan az addig 27 tagú biztosi kollégiumba mégis jelölnie kell majd a briteknek is egy embert és ha ez így lesz, akkor újra kell majd egyben szavaznia az Európai Parlamentben az új biztosi kollégiumról. Iván Gábor arra is felhívta a figyelmet: ha tényleg lesz egy újabb Brexit-halasztási kérés a brit kormány felől, akkor azt egyhangúan kell elfogadnia az összes tagállamnak. Úgy fogalmazott:

A BREXIT HALASZTÁSA CSAK AKKOR NEM MERÜL FEL, HA ADDIG MEGSZAVAZZA A KILÉPÉSI MEGÁLLAPODÁST A BRIT ALSÓHÁZ, AMIRE NINCS ESÉLY, ÍGY VÁRHATÓAN HALASZTANI KELL A BREXITET.

A magyar Brexit-felkészülésről

Takács Szabolcs arra a kérdésre, hogy hogyan áll a magyar kormány, illetve a magyar hatóságok megállapodás nélküli, vagy amelletti Brexittel kapcsolatos felkészülése, leszögezte: a márciusban a magyar parlament által elfogadott Brexit-törvény nyomán mostanra minden magyar tárca felkészült a no-deal forgatókönyvre is oktatási és egészségügyi, illetve egyéb területen is és hangsúlyozta: tudjuk garantálni a britek jogait és a reciprocitás elve alapján ezt el is várják a brit kormánytól.

Emlékeztetett arra, hogy a www.eu.kormany.hu oldalon elérhetőek a szükséges információk, amelyeket a brit nagykövetséggel egyeztetve folyamatosan frissítenek. Nyugtatásként hangsúlyozta, hogy fontosak a kint élő mintegy 150-200 ezer magyar szerzett jogai (illetve a hazánkban élő 5-10 ezer brit jogai), amelyek egyébként nem fognak sérülni, és már elindult a letelepedési státusz megszerzésével kapcsolatos program (5 éve kint tartózkodók jogosultak rá, de van ún. előzetes jogosultsági státusz). Idáig 31500 magyar kérte a pre-settled státuszt, ez 12. a rangsorban, a lengyelek vannak az első helyen. Jelezte: több angliai városban is szervezett már tájékoztató kampányokat a magyar kormány a Brexit kapcsán és például szeptember 24-én is lesz lakossági fórum Budapesten. Takács jelezte: adataik szerint tavaly már több magyar érkezett vissza az Egyesült Királyságból, mint ahányan oda kivándoroltak.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás