Dolláros kötvényekből választhatnak  a kettős adóztatás miatt aggódó befektetők
Befektetés

Dolláros kötvényekből választhatnak a kettős adóztatás miatt aggódó befektetők

Portfolio
Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése miatt, 2024. január 1-től az USA-ból származó forrásadós jövedelmek – így például az osztalék vagy a kamat – után az USA a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le. Az idei év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében tehát még nincs változás, azonban a mostani ismeretek szerint jövőre már a jelenleginél mintegy háromszor nagyobb adót kell majd fizetniük a hazai befektetőknek az amerikai értékpapírokból származó osztalék vagy kamat után. Ennek ellenére sem kell lemondaniuk a magyaroknak a dolláros befektetésekről, ugyanis a dollárban denominált, de nem amerikai kibocsátású értékpapírokba történő befektetés esetén a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hatálya után sem emelkednek a hazai ügyfelek adóterhei - hívja fel a figyelmet közleményében az SPB Befektetési Zrt., amely szerint több, nem amerikai kibocsátású vállalati és szuverén kötvény is vonzó befektetés lehet manapság.

Risk-on üzemmódba kapcsolhatnak a piacok

A Silicon Valley Bank márciusban bekövetkezett csődje hatására az amerikai jegybank szerepét betöltő FED infláció elleni küzdelme háttérbe szorult, ezért a 2023-as kamatpálya sokkal enyhébb lehet a tengerentúlon a korábban vártnál, így az 5,5-5,75 százalékos szintnél alacsonyabban, a jelenlegi 5 százalékon tetőzhet az alapkamat Amerikában. Ráadásul mivel várhatóan nem eszkalálódik az amerikai bankszektor válsága, a piacok risk-on üzemmódba kapcsolhatnak. A kockázatvállalóbb befektetői hozzáállás pedig igen kedvező lehetőségeket teremthet a fix kamatozású kötvények, ezek közül is az európai állampapírok piacán - tájékoztatta közleményében a Portfolio-t az SPB Befektetési Zrt.

Mint írják,

a dolláros befektetést kereső ügyfelek számára több lehetőséget is kínál a régió állampapírpiaca.

A 2041-ben lejáró, dollárban denominált magyar állampapír például 7,625 százalékos kamatot fizet, ráadásul az árfolyama az elmúlt másfél évben mintegy 40 százalékot esett, tehát most árfolyamoldalról is egy kedvező beszállási pontot kínál a papír. Az elemzők szerint ugyancsak attraktívak a román államkötvények, főként, hogy szomszédunkban a 6-7 százalékos évesített hozam már a 2029 vagy 2034 körüli lejáratoknál is elérhető, például a 2034-ben lejáró, dollárban denominált szuverén kötvény 6 százalék feletti hozamot biztosít. Arról nem is beszélve, hogy kedvezhet a román állampapírpiacnak, hogy szomszédunknál a hitelminősítők általi felminősítés is esélyes lehet. 

Az európai vállalati kötvénypiac is kínál vonzó dolláros papírokat

A régió állampapírpiaca mellett az európai vállalati kötvények között is érdemes szétnézniük azoknak, akik dolláros befektetéseket keresnek. 

A British Telecommunication 2030-as lejárattal rendelkező kötvénye például fix 9,625 százalék éves kamatfizetést kínál. Előnye a papírnak, hogy megfelelő napi likviditással rendelkezik, ráadásul Baa2/BBB hitelminősítésével a befektetésre ajánlott kategóriában van. Az Egyesült Királyság legnagyobb vezetékes és mobilszolgáltatójaként ismert, de a világ 180 országában működő cég kötvényének jelenlegi árfolyama az egy évvel ezelőtti szint környékén mozog, azonban 2-3 éve 167 százalékon is kereskedtek az értékpapírral, amely a jelenlegi árszinthez képest 23-24 százalékos hozampotenciált jelent - jegyzi meg az elemzés.

Jó befektetési lehetőségnek tartják a holland tulajdonú globális biztosítótársaság, az Aegon Float Perpetual kötvénye is, amely negyedéves kamatfizetésű. Utóbbi mértéke változó, a 10 éves USD ICE SWAP Rate + 10 bázispont, azaz jelenleg körülbelül 3,515 százalék éves kupont jelent. A biztosítótársaság magas szolvencia szinttel rendelkezik, ami az iparágban egy lényeges mutató, így a csődkockázata rendkívül alacsony, amit a Baa1/BBB- hitelminősítése is alátámaszt, tehát a befektetésre ajánlott kategóriában van a papír. További előnye, hogy megfelelő napi likviditással rendelkezik és a 100 USD/100 USD kereskedési mennyisége miatt könnyebben elérhető a kisbefektetők számára.

Az SPB szakértői a fentiek mellett még a norvég DNO olajkitermelő vállalat dollárban denominált, 7,875 százalékos kamatozású kötvényére hívják fel a figyelmet, amely szinte komolyabb ingadozások nélkül átvészelte a tavalyi évet. A kibocsátó stabil pénzügyi helyzetben van, amit mutat a 2 éven belüli rendkívül alacsony csődkockázati mutatója is. 2026-os lejárat mellett igen attraktív, 7,875 százalékos éves kupont fizet a befektetőknek, amely a jelenlegi árszintje alapján 8 százalék feletti éves lejárati hozamot jelent.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde