Hatalmasat nőtt a céges hosszú távú áramvásárlási szerződések volumene Európában

Hatalmasat nőtt a céges hosszú távú áramvásárlási szerződések volumene Európában

Rekord ütemben, 10,4 GW-tal nőtt 2023-ban a hosszú távú vállalati áramvásárlási szerződések (cPPA) volumene a 2022-es 6,7 GW növekedési ütemről, és néhány ágazat, illetve vállalkozás viszi a prímet, közben Magyarország is felkerült a „térképre” – derült ki a RE-Source Platform PPA ügyleteket követő adatbázisából. A cPPA-król, a villamosenergia beszerzési tendenciákról és árakról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Mérföldkőnek számító áramvásárlási szerződést kötött tíz évre a Dreher

Mérföldkőnek számító áramvásárlási szerződést kötött tíz évre a Dreher

„Mérföldkőnek számító”, „10 évre szóló, határokon átívelő virtuális energiakereskedelmi megállapodást (VPPA) írt alá a Dreher Sörgyárak és a független energiaszolgáltató Enery, ami egy újabb lépést jelent a fenntarthatóbb működés felé” – jelentette be a Dreher. Az energiabeszerzési tendenciákkal, a zöld áramvásárlással, a tanúsítással, és a hosszú távú szerződésekkel (PPA-k) részletesen foglalkozik a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciája. További részletek és a program itt érhetők el.

Összejött a nagy brüsszeli alku az árampiaci reformról

Összejött a nagy brüsszeli alku az árampiaci reformról

Ma hajnalra összejött a villamosenergia-piac szerkezetének reformjáról szóló előzetes politikai alku a tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament delegációja között, így innentől már csak formalitásnak számít, hogy az alkuból jogszabály is legyen. A reformot előterjesztő Bizottság külön közleményben üdvözölte a jó hírt.

Új lehetőség nyílt a zöld áram vásárlására Magyarországon

Új lehetőség nyílt a zöld áram vásárlására Magyarországon

A Magyarországon 2023 januárjától villamos energia nagykereskedelmet folytató KER Toki Power AD mostantól már nagyfogyasztóknak végfelhasználóként is kínál származási garanciával rendelkező zöld áramot – hívta fel a figyelmet közleményében a vállalat.

Egyre több megoldással csökkenthetik a vállalatok a villanyszámlájukat

Egyre több megoldással csökkenthetik a vállalatok a villanyszámlájukat

Az energiamegtakarítás és a zöldenergia felhasználása a fenntarthatósági jelentések és ESG vállalások korában már nem lehetőség, hanem kötelesség a vállalatok számára - hangzott el a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciánk megújuló energiatermeléssel kapcsolatos szekciójában. Az előadók rámutattak: több olyan megoldás is van, amely rendkívül beruházásigényes, például a saját napelempark és akár hidrogén technológiára alapuló energiatároló telepítése, amely ugyan hosszabb távon olcsóbb energiát biztosít, de akkora a tőkeigénye, amit sok cég nem bír el. Több jogszabályi változás is lehetőséget biztosít a spórolásra, hamarosan megkezdődik a keresletoldali szabályozás tesztidőszaka, amelyben lehetősége lesz a vállalatoknak saját működésükön keresztül – díjazás ellenében – részt venni az országos energiahálózat rugalmasságának és ellátásbiztonságának növelésében. Arra is rámutattak: annak a vállalatnak, amely valami miatt sem saját erőművet nem tud telepíteni, sem az említett új szabályozási rendszerben nem tud részt venni, még mindig nem kell feladnia a zöldenergia felhasználás lehetőségét, hosszútávú energiabeszerzési szerződéseken keresztül garantált zöldáramot kaphat, ráadásul komolyabb azonnal beruházási igény nélkül.

Hogyan élhetik túl a vállalkozások ebben a bizonytalan energiaár-környezetben?

Hogyan élhetik túl a vállalkozások ebben a bizonytalan energiaár-környezetben?

A tegnap lezajlott Vállalati Energiabeszerzés konferencia második szekcióját Berényi Gábor előadása indította, a Smart Solar ügyvezetője a volatilis energiaár-környezetben egyre népszerűbb, hosszú távon rögzített árú energiabeszerzést lehetővé tévő PPA-konstrukcióról beszélt. Ezt követően Petis László, a fröccsöntéses technológiával készülő háztartási műanyag termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó IL-PE Kft. ügyvezetője beszélt arról, hogy az általa menedzselt vállalkozás hogyan élte meg az energiaárak szempontjából elképesztően turbulens mögöttünk álló hónapokat.

Kiszámíthatóbb energiaköltségek mellett is zöldíthetnek a cégek

Kiszámíthatóbb energiaköltségek mellett is zöldíthetnek a cégek

A vállalatokra egyre fokozódó nyomás nehezedik, hogy növeljék tevékenységük fenntarthatóságát, miközben a magas és volatilis energiaköltségekkel is meg kell küzdeniük, de több lehetőségük is van arra, hogy e két kihívásra egyszerre feleljenek meg.

Visszaestek az energiaárak, mit tegyünk? – Jövő kedden jön a Portfolio Vállalati Energiabeszerzés konferenciája

Visszaestek az energiaárak, mit tegyünk? – Jövő kedden jön a Portfolio Vállalati Energiabeszerzés konferenciája

Sok vállalkozás kényszerült arra tavaly ősszel, hogy az éppen elérhető ajánlatot elfogadva szerződött le az új gáz-, és áramévre, akár nagyon magas árszinten beégetve az energiaköltségét, amely problémát a kormány is megvizsgálta, és a múlt csütörtöki bejelentés szerint 14 ezer kkv-s és egyéb szerződésbe be is avatkozhat az árak leszorítása érdekében. Közben számos más kkv a vészhelyzeti ellátás keretében figyeli, hogy mikor és hogyan tudná jobban tervezhetővé tenni az ingadozó energiaköltségeit, mások pedig a saját ipari telephelyükön gondolkodnak naperőművi fejlesztésben az önellátás érdekében – megannyi élethelyzet, így megannyi stratégia lehet ezekre üdvözítő. Éppen ezek átbeszélésére, a gyakorlati és jogi tanácsok körbejárására szolgál a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciája, amelyen a hosszabb távú áramvásárlási szerződések és az energiaköltségeket tudatosan csökkentő energiahatékonysági megoldások témaköre is a terítéken szerepel. Még nem késő jelentkezni a konferenciára, amelynek részletei itt érhetők el, jelentkezni pedig itt lehet.

Rögzített áron kapni az energiát? - Életbe lépnek az első szerződések Magyarországon

Rögzített áron kapni az energiát? - Életbe lépnek az első szerződések Magyarországon

Megkezdődött a teljesítése annak a zöldáram-vásárlási megállapodásnak, amelynek keretében a Nap Nyrt. hosszú távon biztosítja egy termelő vállalat villamosenergia-szükségletének egy részét - erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Földvári Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A tőzsdei vállalatok közül a Nap lehet az első, aki ilyen konstrukcióban köt szerződést. Magyarországon az egyik első és legnagyobb cPPA szerződés még tavaly márciusban született meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge között.

Több ezer cégnek jöhet kapóra egy újfajta áramvásárlási szerződés, de vannak még kihívások

Több ezer cégnek jöhet kapóra egy újfajta áramvásárlási szerződés, de vannak még kihívások

Magyarországon több száz, sőt akár több ezer vállalkozás, illetve erőmű számára is érdekesek lehetnek a cPPA-k, azaz a társasági villamosenergia-vásárlási megállapodások, amelyek terjedésének szabályozási akadályai nincsenek, és segíthetnek a 2030-ra piaci szereplők által tervbe vett, akár 13 ezer MW-ot elérő megújuló energiás kapacitások elérésében is – jelentette ki a DLA Piper jogi tanácsadó iroda időjárásfüggő cPPA-król szervezett minapi szakmai rendezvényen Ságvári Pál. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a cPPA-k előnyeit és kockázatait összefoglaló előadása során megjegyezte, hogy a piac itthoni bővülése akár a KÁT-ból nyárig kikerült mintegy 600 MW-nyi erőművel is elindulhat, illetve felvetette, hogy szabályozói szempontból érdemes lehet megvizsgálni valamilyen poszt-METÁR támogatási, vagy garanciális rendszer szükségességét. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy alapesetben hagyni kell a piaci struktúrák érvényesülését, így tehát elsősorban a piaci szereplőknek kell kidolgoznia az itthoni adottságoknak megfelelő szerződéses konstrukciókat, amelyek a finanszírozók aggodalmait is kielégíthetik.

Ez lehet a jó megoldás a magas energiaárak ellen

Ez lehet a jó megoldás a magas energiaárak ellen

Nemcsak Magyarországon központ téma a napelemparkok létesítése. Mostanra az Egyesült Királyságban is 14 gigawatt kapacitás működik, de 2035-re a tervek szerint ez 70 gigawattra fog emelkedni. A napelemparkok ökológiai hatásairól a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia harmadik szekciójában Hannah Montag, Principal Ecologist, Clarkson & Woods Ltd beszélt. Hogy a magas energiaárak ellen mi lehet a jó megoldás, arról pedig Losonczy Géza, Associate Partner, KPMG tartott előadást, aki bemutatta a hosszú távú szerződések, úgynevezett PPA-k működését.

Új típusú naperőmű-beruházások jelenhetnek meg Magyarországon

Új típusú naperőmű-beruházások jelenhetnek meg Magyarországon

Uniós szinten és Magyarországon is egyre élénkebb érdeklődés tapasztalható a cégek részéről a hosszú távú zöldáram-beszerzési megállapodások (PPA-k) iránt, melyekkel a társaságok mérsékelhetik a piaci áramárak emelkedéséből és ingadozásából eredő kockázataiakat. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a PPA-beruházások megkönnyítéséről, itthon pedig egyeztetést tartottak a témáról az érintettek bevonásával.

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekord nagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek úgynevezett hosszú távú kapacitáslekötési szerződést (PPA) az egy évvel korábbi 1,3 gigawattot követően - számolt be a WindEurope alapján a Reuters.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.