Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk
Gazdaság

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Gelencsér András már többször hangot adott a globális felmelegedéssel kapcsolatos lesújtó véleményének, miszerint a folyamat megállításával már elkéstünk, a következmények elkerülhetetlenek. Ugyanakkor ez korántsem jelenti, hogy ölbe tett kézzel kéne nézni a világégést, hanem fel kell készülni egy, a mostanitól teljesen eltérő életmódra, berendezkedésre, amibe aligha férnek bele a repülős kiruccanások és a Kínából rendelt kütyük. A Pannon Egyetem rektora és HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője május 2-án, Veszprémben tart előadást a Portfolio és az egyetem közös konferenciáján arról, miért tévút a jelenlegi fenntarthatósági politika és mit lehetne tenni azért, hogy elkerüljük civilizációnk összeomlását.

A fenntarthatóság jelenlegi irányát túlzottan a technológiai optimizmus hajtja, aminek Gelencsér András szerint nincs valóságalapja, azok a várakozások, amelyeket a technológiai fejlődéssel szemben alkottunk, a valóságban nem teljesülnek, vagy ha mégis, globális mértékben – erőforrás oldalról vagy geopolitikai akadályok miatt – nem megvalósíthatóak.

szélerőmű
Mire egy szélerőmű üzembe áll, addigra már hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkezik.

„Egy napelem nyilván termel áramot, ahogy a szélerőmű is, csak azokat a korlátokat, amivel ezek a rendszerek rendelkeznek tudomásul kell venni: a szén-dioxid-kibocsátást ezzel nem lehet lenullázni, mert egy szélturbinának irgalmatlan nyersanyagigénye van, a betonalapot és a szerkezet elemeit messzi földről szállítják a helyszínre, ahogy az sem jelent megoldást, ha mindenki 4 tonnás elektromos terepjárókba ül át, amiben aztán egyedül utazik” – mondta a Portfolio-nak a Pannon Egyetem rektora, aki a veszprémi Balaton konferencia 2024 egyik fő előadója.

Egy fenntartható rendszer alapjaiban fog eltérni a mostani életünktől, a mostani légi és tengeri forgalmat, Kínából rendelt áruk garmadáját és az összes jóléti funkciót el kell engednünk, és egy olyan működési modellt alkotni, ami képes a társadalom civilizációs vívmányait valóban fenntartható módon megőrizni. Gelencsér szerint a legfontosabb az, hogy tisztában legyünk a valósággal, mert jelenleg

egy gigantikus buborékot fújtunk az illúziókból, az emberek pedig szeretik áltatni magukat a technológiai fejlődésbe vetett hittel, ami majd a kezükbe adja a bölcsek kövét.

„Nagyon fontos lenne, hogy valóság alapon próbáljunk ehhez a kérdéshez közelíteni, és belátni, hogy nincsen bölcsek köve, ha a megszokott színvonalon élünk tovább, akkor elkerülhetetlen az összeomlás. Ha ez a szembenézés megvan, akkor meg lehet nézni, hogy az a modell, ami ide vezetett, milyen nélkülözhető elemeket tartalmaz, milyen módon lehetne azt átalakítani, hogy az a legkevésbé fájjon, és élhető maradjon” – tette hozzá.

Véleménye szerint ehhez vissza kell találni a kisközösségekhez és drasztikusan visszafogni a fogyasztásunkat, amely tulajdonképpen csak a legutóbbi néhány generációnak jutott osztályrészül, az emberiség korábban boldogult anélkül is, hogy télen epret egyen, vagy Balin vakációzzon. Az efféle önmegtartóztatás ugyanakkor nem feltétlenül jelent rosszabb életet: a lemondás költségmegtakarítással is jár, sőt, nem kell annyit dolgozni az utazásokra szánt többletköltségek előteremtéséhez, a felszabaduló időt pedig a közösségi életnek, családnak lehet szentelni, vagy szabadidő tevékenységekre fordítani, ami végső soron az emberi életminőség javulásához vezet.

A mostani élet a fogyasztásra kondicionál minket, abban szocializálódunk, hogy a reklámokban felvillantott javakat, élményeket begyűjtsük, a kényelmünket fokozzuk, luxusra törekedjünk. De ki kell ábrándítanom mindenkit, minél magasabbra mászunk ezen a létrán, annál nagyobbat fogunk esni

– mondta Gelencsér.

Ha már muszáj, legyen önként

Gelencsér szerint a szemléletváltás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy magunktól tesszük meg vagy a környezetünk fog rákényszeríteni minket. Márpedig, ha előbb utóbb úgyis be kell következnie, akkor egyszerűbb, ha nem az események negatív sorozata kényszeríti ki a lépést, mert az fájdalmas lesz és nehezebb lesz elviselni.

Május 2-án Gelencsér András is előad a Portfolio és a Pannon Egyetem közös, veszprémi konferenciáján.

A rektor szerint ehhez fel kell nyitni az emberek szemét és akár az óvodáktól az egyetemekig a valóságnak az elemeit nyilvánvalóvá tenni. A Pannon Egyetem fenntartható fejlődéshez köthető, szakirányú posztgraduális továbbképzései ennek megfelelően indultak és népszerűek is: minden félévben várólisták vannak. A képzésen túl a környezeti fenntarthatóság egy mindenki számára elérhető, szabadon választható kurzus az egyetemen, és túl azon, hogy oktatási anyagot sajátítanak el a diákok, mini projekteket is választanak maguknak és teljesítenek a félév végére, amivel arra ösztönzik őket, hogy az említett fenntarthatósági problémákba jobban gondoljanak bele, és a saját környezetükben találjanak olyan lehetőségeket, amikben kibontakoztathatják azokat a képességeket, amiket a tárgy keretében tanulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
svajci bicska