Súlyos mennyiségi és minőségi munkaerőhiány a hazai építőiparban: kinek a feladata az utánpótlás biztosítása?
Ingatlan

Súlyos mennyiségi és minőségi munkaerőhiány a hazai építőiparban: kinek a feladata az utánpótlás biztosítása?

Portfolio
Bár az elmúlt hónapokban az alapanyaghiány áll az építőipar fókuszában, a megfelelően képzett munkaerő továbbra is kulcsszerepet játszik az építkezések sikerében. Kinek a feladata, hogy megtanítsa az utánpótlásnak a szakmát? A szakember vagy a szaktudás hiányzik jobban? Mire kell különösen odafigyelni a képzések során? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül az ágazat szakértői, Dr. Lovas Tamás, a BME Építőmérnöki Kar oktatási dékánhelyettesének moderálásában az Építőipar 2022 konferencián.

A mai fiataloknak nem nagyon tudjuk vonzóbbá tenni az építőipart, hacsak nem digitalizálunk. De kinek a feladata, hogy megtanítsa az utánpótlásnak a szakmát? Inkább az egyetemeknek vagy a piaci szereplőknek kellene ebben nagyobb szerepet vállalnia? Az mindenképpen fontos lenne, hogy a diákok már BSc első szinten BIM-es környezetben modellezzenek, de a digitalizáció elsajátítása nem is csak a vezetőn, hanem a környezeten is múlik. Főleg az út és vasútépítésben lenne már szükség a BIM-re, éppen ezért várjuk a vállalati impulzusokat is, hogy mit szeretnének az egyetemről kikerülő hallgatóktól elvárni – mondta el Dr. Lovas Tamás.

A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

„Súlyos mennyiségi és minőségi hiány is van egyben munkaerő tekintetében a hazai építőiparban. A magyar építőipar 300 ezer embert foglalkoztat, 70 százalékuk fizikai, 30 százalékuk szellemi munkakörben dolgozik. Ha 5 százalékos utánpótlást számolunk, akkor nagyjából 5 ezer szellemi és 11 ezer fizikai munkavállalóra lenne szükség évente. Az oktatás kibocsátásában a szellemi oldal mennyiségileg megvan, viszont a fizikai oldalon 11 helyett csak 4 ezer fő jön ki a szakképzésből évente, tehát mindössze egymarhad a létszámutánpótlás és ezen Magyarország korfája sem segít.” - hívta fel a figyelmet Naderi Zsuzsanna, az Edupark Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„A jövőt éppen ezért nem a fiatalok fogják tudni megoldani, és ez fontosabb kérdés, mint a digitalizáció. A mennyiségi hiány mellett viszont a digitalizáció a minőségi hiányt is fel fogja erősíteni, komplexebb, képzettebb munkaerőre lesz szükség. Oktatói szinten is vannak problémák, a bérezéstől kezdve az oktatók motiváltságával, ami a diákok alapkészségeiben is megjelenik. Az oktatásért magának az ágazatnak kell felelősséget vállalni. A hazai építőiparban 98 százalék fölött van a 10 főnél kisebb cégek aránya, és noha kevés a nagyvállalat, mégis nekik kellene összefogással felelősséget vállalni a képzési háttér megteremtéséért. Mi is elindítottunk egy modellprogramot, amivel enyhíthető a munkaerőhiány, de ezt az államnak is támogatnia kell például ingatlanok biztosításával a képzési helyszíneken, egyfajta oktatási bázisként. Tapasztalataink szerint az idősebb korosztály sincs a digitalizáció ellen, ha van egy innovatív vezető, aki nyitott a világra, akkor a csapat minden tagja nyitott lesz rá.” – tette hozzá, kiemelve, hogy az innovatív cégeknek is csak kevesebb mint felének van utánpótlásstratégiája, így különösen fontos lenne az állami szerepvállalás. A képzőközpontok, a jogszabályi keretek megvannak, de kellene valamekkora finanszírozás.

„A meglévő munkaerő digitális kompetenciákkal való fejlesztése elengedhetetlen, akárcsak a technológiafejlesztés, de valakinek azt is használni kell. A fiatalabb generáció nyitottabb a digitális technológiákra, de nincs meg a kivitelezéshez, tervezéshez szükséges tapasztalata. A vidéki egyetemeken a vendégelőadók meghívása is nehezebb, éppen ezért más irányból közelítettünk, nem könyvekből kezdtünk oktatni, hanem elkezdtünk dolgozni a nagyvállalatoknak és az ott szerzett tapasztalatot építettük be a tananyagokba. Alkalmazkodni kell a valós igényekhez, de nem szabad nagyon elaprózni a képzést. A szakmérnöki képzést az egyetem nem fogja tudni megoldani, mert túl gyorsan változik a tanagyag, de a posztgraduális képzésben már tudunk alkalmazkodni a piaci trendekhez, éves szinten felülvizsgálva a tananyagunkat. Arra készítjük a hallgatókat, hogy nemzetközi környezetben is tudjanak érvényesülni. Nem csak az egyetemek feladata, hogy megtanítsa a kompetenciákat, ebben a piac szereplőinek is részt kell venniük.” – emelte ki Dr. Zagorácz Márk, a Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Karának adjunktusa.

A konferencia korábbi cikkei az alábbi linkeken olvashatók:

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1