Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt
Ingatlan

Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt

A Property Investment Forumon az ingatlanfinanszírozás szakértői beszéltek a jövő kilátásairól. Többek között szó esett a piac polarizációjáról, az ESG szempontok szerepéről, és az MNB terveiről.

A Property Investment Forumon tartott panelbeszélgetés témája az ingatlanpiac finanszírozásának jövője volt. Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának igazgatója és a beszélgetés moderátora a jelenlegi helyzet felvázolásával indította a programot. „A nagy bankok szigorítanak, nem akarják növelni a kitettségüket, és a legtöbben gyengébb második félévre számítanak. Hogy látjátok, milyenek a jelenlegi kilátások?” – kérdezte a moderátor.

Rábai György MRICS, a Prophex Europe Consulting ügyvezető igazgatója és partnere elmondta, nincs egyértelmű nyertese vagy vesztese a jelenlegi helyzetnek.

Szegmenseken belül látunk töréseket, mindenhol van, aki időben tud reagálni, és mindenhol van, aki lemarad. Lesznek nehézségek, de ha nem egy armageddont feltételezünk akkor lesz szükség az ingatlanpiacra

– mondta az igazgató. Jávor Balázs, az UniCredit Bank Hungary speciális finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója kiegészítette a beszélgetést, szerinte jól érezhető a bizonytalanság, most mindenki kivár és csak nagyon óvatosan kezd új dolgokhoz.

Property Investment Forum
Property Investment Forum, forrás: Portfolio/Mónus Márton

A moderátor ezután a zöld minősítésekre és jövőbeli szerepükre terelte a szót. Deák Tamás, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási vezetője a kérdésre elmondta, hogy a piac nagy fejlődésen ment át a múltban, most azonban még egy szintet léphet.

Paradigma váltásban vagyunk, meg kell tanulnunk, hogy mi felel meg a taxonómiának, a jövőben csak a taxonómiának megfelelő projektek kaphatnak finanszírozást

– mondta Deák Tamás.

Dr. Schweizer Edina, a Noerr CEE Banking and Finance, partnere és vezetője kihasználta az alkalmat és megkérdezte Nagy Tamást, a moderátort, hogy a jövőben milyen fenntarthatóságot támogató hiteleket és pénzügyi programokat várhatnak a Nemzeti Banktól. Nagy Tamás elmondta, hogy annak ellenére, hogy korábban több ilyen intézkedést is hozott a bank, a jelenlegi helyzetben az elsődleges az árstabilitás, ezért a közeljövőben nem érdemes ilyen programokkal számolni.

Az elsődleges szempont most az árstabilitás, rövidtávon ez minden erőforrásunkat leköti

– mondta az MNB munkatársa.

Dr. Schweizer Edina Rábai Györgyhöz hasonlóan látta helyzetet, szerinte szétvállnak a jó és a közepes projektek, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fejlesztőknek nincs miért aggódniuk, azonban azok, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak bajban lehetnek. Ezzel a tendenciával minden résztvevő egyetértett, Jávor Balázs hozzátette: „megnövekedett a nem csak egy projekt alapú finanszírozás iránti igény, sok olyan eset is van, amikor egy csomagban 10 vagy akár több projektet finanszírozunk, ez növeli a biztonságot” – mondta az UniCredit munkatársa.

Az utolsó kérdésben a résztvevők a jövő évi előrejelzéseiket osztották meg. Mindenki kiemelte, hogy kockázatos lesz az ingatlanpiaci befektetés, és kevés spekulatív projekttel érdemes számolni, de Deák Tamás azt is hozzátette, hogy az ESG taxonómia lesz a kulcsfogalom az ingatlanfinanszírozásban.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Lindab_Decarbonised_steel