Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt
Ingatlan

Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt

A Property Investment Forumon az ingatlanfinanszírozás szakértői beszéltek a jövő kilátásairól. Többek között szó esett a piac polarizációjáról, az ESG szempontok szerepéről, és az MNB terveiről.

A Property Investment Forumon tartott panelbeszélgetés témája az ingatlanpiac finanszírozásának jövője volt. Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának igazgatója és a beszélgetés moderátora a jelenlegi helyzet felvázolásával indította a programot. „A nagy bankok szigorítanak, nem akarják növelni a kitettségüket, és a legtöbben gyengébb második félévre számítanak. Hogy látjátok, milyenek a jelenlegi kilátások?” – kérdezte a moderátor.

Rábai György MRICS, a Prophex Europe Consulting ügyvezető igazgatója és partnere elmondta, nincs egyértelmű nyertese vagy vesztese a jelenlegi helyzetnek.

Szegmenseken belül látunk töréseket, mindenhol van, aki időben tud reagálni, és mindenhol van, aki lemarad. Lesznek nehézségek, de ha nem egy armageddont feltételezünk akkor lesz szükség az ingatlanpiacra

– mondta az igazgató. Jávor Balázs, az UniCredit Bank Hungary speciális finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója kiegészítette a beszélgetést, szerinte jól érezhető a bizonytalanság, most mindenki kivár és csak nagyon óvatosan kezd új dolgokhoz.

Property Investment Forum
Property Investment Forum, forrás: Portfolio/Mónus Márton

A moderátor ezután a zöld minősítésekre és jövőbeli szerepükre terelte a szót. Deák Tamás, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási vezetője a kérdésre elmondta, hogy a piac nagy fejlődésen ment át a múltban, most azonban még egy szintet léphet.

Paradigma váltásban vagyunk, meg kell tanulnunk, hogy mi felel meg a taxonómiának, a jövőben csak a taxonómiának megfelelő projektek kaphatnak finanszírozást

– mondta Deák Tamás.

Dr. Schweizer Edina, a Noerr CEE Banking and Finance, partnere és vezetője kihasználta az alkalmat és megkérdezte Nagy Tamást, a moderátort, hogy a jövőben milyen fenntarthatóságot támogató hiteleket és pénzügyi programokat várhatnak a Nemzeti Banktól. Nagy Tamás elmondta, hogy annak ellenére, hogy korábban több ilyen intézkedést is hozott a bank, a jelenlegi helyzetben az elsődleges az árstabilitás, ezért a közeljövőben nem érdemes ilyen programokkal számolni.

Az elsődleges szempont most az árstabilitás, rövidtávon ez minden erőforrásunkat leköti

– mondta az MNB munkatársa.

Dr. Schweizer Edina Rábai Györgyhöz hasonlóan látta helyzetet, szerinte szétvállnak a jó és a közepes projektek, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fejlesztőknek nincs miért aggódniuk, azonban azok, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak bajban lehetnek. Ezzel a tendenciával minden résztvevő egyetértett, Jávor Balázs hozzátette: „megnövekedett a nem csak egy projekt alapú finanszírozás iránti igény, sok olyan eset is van, amikor egy csomagban 10 vagy akár több projektet finanszírozunk, ez növeli a biztonságot” – mondta az UniCredit munkatársa.

Az utolsó kérdésben a résztvevők a jövő évi előrejelzéseiket osztották meg. Mindenki kiemelte, hogy kockázatos lesz az ingatlanpiaci befektetés, és kevés spekulatív projekttel érdemes számolni, de Deák Tamás azt is hozzátette, hogy az ESG taxonómia lesz a kulcsfogalom az ingatlanfinanszírozásban.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe