Property Investment Forum
Ingatlan

Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt

Portfolio
A Property Investment Forumon az ingatlanfinanszírozás szakértői beszéltek a jövő kilátásairól. Többek között szó esett a piac polarizációjáról, az ESG szempontok szerepéről, és az MNB terveiről.

A Property Investment Forumon tartott panelbeszélgetés témája az ingatlanpiac finanszírozásának jövője volt. Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának igazgatója és a beszélgetés moderátora a jelenlegi helyzet felvázolásával indította a programot. „A nagy bankok szigorítanak, nem akarják növelni a kitettségüket, és a legtöbben gyengébb második félévre számítanak. Hogy látjátok, milyenek a jelenlegi kilátások?” – kérdezte a moderátor.

Rábai György MRICS, a Prophex Europe Consulting ügyvezető igazgatója és partnere elmondta, nincs egyértelmű nyertese vagy vesztese a jelenlegi helyzetnek.

Szegmenseken belül látunk töréseket, mindenhol van, aki időben tud reagálni, és mindenhol van, aki lemarad. Lesznek nehézségek, de ha nem egy armageddont feltételezünk akkor lesz szükség az ingatlanpiacra

– mondta az igazgató. Jávor Balázs, az UniCredit Bank Hungary speciális finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója kiegészítette a beszélgetést, szerinte jól érezhető a bizonytalanság, most mindenki kivár és csak nagyon óvatosan kezd új dolgokhoz.

Property Investment Forum
Property Investment Forum, forrás: Portfolio/Mónus Márton

A moderátor ezután a zöld minősítésekre és jövőbeli szerepükre terelte a szót. Deák Tamás, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási vezetője a kérdésre elmondta, hogy a piac nagy fejlődésen ment át a múltban, most azonban még egy szintet léphet.

Paradigma váltásban vagyunk, meg kell tanulnunk, hogy mi felel meg a taxonómiának, a jövőben csak a taxonómiának megfelelő projektek kaphatnak finanszírozást

– mondta Deák Tamás.

Dr. Schweizer Edina, a Noerr CEE Banking and Finance, partnere és vezetője kihasználta az alkalmat és megkérdezte Nagy Tamást, a moderátort, hogy a jövőben milyen fenntarthatóságot támogató hiteleket és pénzügyi programokat várhatnak a Nemzeti Banktól. Nagy Tamás elmondta, hogy annak ellenére, hogy korábban több ilyen intézkedést is hozott a bank, a jelenlegi helyzetben az elsődleges az árstabilitás, ezért a közeljövőben nem érdemes ilyen programokkal számolni.

Az elsődleges szempont most az árstabilitás, rövidtávon ez minden erőforrásunkat leköti

– mondta az MNB munkatársa.

Dr. Schweizer Edina Rábai Györgyhöz hasonlóan látta helyzetet, szerinte szétvállnak a jó és a közepes projektek, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fejlesztőknek nincs miért aggódniuk, azonban azok, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak bajban lehetnek. Ezzel a tendenciával minden résztvevő egyetértett, Jávor Balázs hozzátette: „megnövekedett a nem csak egy projekt alapú finanszírozás iránti igény, sok olyan eset is van, amikor egy csomagban 10 vagy akár több projektet finanszírozunk, ez növeli a biztonságot” – mondta az UniCredit munkatársa.

Az utolsó kérdésben a résztvevők a jövő évi előrejelzéseiket osztották meg. Mindenki kiemelte, hogy kockázatos lesz az ingatlanpiaci befektetés, és kevés spekulatív projekttel érdemes számolni, de Deák Tamás azt is hozzátette, hogy az ESG taxonómia lesz a kulcsfogalom az ingatlanfinanszírozásban.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

generali_shutter-20180605
ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
iroda, irodaépület