Property Investment Forum
Ingatlan

Hiába várunk a zöldhitelekre, az infláció elleni küzdelem minden erőforrást leköt

Kovács-Szerján Kristóf
A Property Investment Forumon az ingatlanfinanszírozás szakértői beszéltek a jövő kilátásairól. Többek között szó esett a piac polarizációjáról, az ESG szempontok szerepéről, és az MNB terveiről.

A Property Investment Forumon tartott panelbeszélgetés témája az ingatlanpiac finanszírozásának jövője volt. Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának igazgatója és a beszélgetés moderátora a jelenlegi helyzet felvázolásával indította a programot. „A nagy bankok szigorítanak, nem akarják növelni a kitettségüket, és a legtöbben gyengébb második félévre számítanak. Hogy látjátok, milyenek a jelenlegi kilátások?” – kérdezte a moderátor.

Rábai György MRICS, a Prophex Europe Consulting ügyvezető igazgatója és partnere elmondta, nincs egyértelmű nyertese vagy vesztese a jelenlegi helyzetnek.

Szegmenseken belül látunk töréseket, mindenhol van, aki időben tud reagálni, és mindenhol van, aki lemarad. Lesznek nehézségek, de ha nem egy armageddont feltételezünk akkor lesz szükség az ingatlanpiacra

– mondta az igazgató. Jávor Balázs, az UniCredit Bank Hungary speciális finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója kiegészítette a beszélgetést, szerinte jól érezhető a bizonytalanság, most mindenki kivár és csak nagyon óvatosan kezd új dolgokhoz.

Property Investment Forum
Property Investment Forum, forrás: Portfolio/Mónus Márton

A moderátor ezután a zöld minősítésekre és jövőbeli szerepükre terelte a szót. Deák Tamás, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási vezetője a kérdésre elmondta, hogy a piac nagy fejlődésen ment át a múltban, most azonban még egy szintet léphet.

Paradigma váltásban vagyunk, meg kell tanulnunk, hogy mi felel meg a taxonómiának, a jövőben csak a taxonómiának megfelelő projektek kaphatnak finanszírozást

– mondta Deák Tamás.

Dr. Schweizer Edina, a Noerr CEE Banking and Finance, partnere és vezetője kihasználta az alkalmat és megkérdezte Nagy Tamást, a moderátort, hogy a jövőben milyen fenntarthatóságot támogató hiteleket és pénzügyi programokat várhatnak a Nemzeti Banktól. Nagy Tamás elmondta, hogy annak ellenére, hogy korábban több ilyen intézkedést is hozott a bank, a jelenlegi helyzetben az elsődleges az árstabilitás, ezért a közeljövőben nem érdemes ilyen programokkal számolni.

Az elsődleges szempont most az árstabilitás, rövidtávon ez minden erőforrásunkat leköti

– mondta az MNB munkatársa.

Dr. Schweizer Edina Rábai Györgyhöz hasonlóan látta helyzetet, szerinte szétvállnak a jó és a közepes projektek, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fejlesztőknek nincs miért aggódniuk, azonban azok, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak bajban lehetnek. Ezzel a tendenciával minden résztvevő egyetértett, Jávor Balázs hozzátette: „megnövekedett a nem csak egy projekt alapú finanszírozás iránti igény, sok olyan eset is van, amikor egy csomagban 10 vagy akár több projektet finanszírozunk, ez növeli a biztonságot” – mondta az UniCredit munkatársa.

Az utolsó kérdésben a résztvevők a jövő évi előrejelzéseiket osztották meg. Mindenki kiemelte, hogy kockázatos lesz az ingatlanpiaci befektetés, és kevés spekulatív projekttel érdemes számolni, de Deák Tamás azt is hozzátette, hogy az ESG taxonómia lesz a kulcsfogalom az ingatlanfinanszírozásban.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

kanada dolgozó worker
bull bear
Orosz T-72 tank
boris johnson
nyugdíjas shutter
m0autopalya
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-1452306996