saláta zöldség egészség getty stock
Podcast

Tényleg lemondunk idővel a húsevésről?

Portfolio
Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.

Az elmúlt években egyre-másra érkeznek az olyan hírek, amelyek jól jelzik, hogy mennyire átalakulóban van a húsfogyasztás társadalmi megítélése Nyugat-Európában. Mindezek arra engednek következtetni, hogy

különösen a fiatalok körében lényegesen kisebb hangsúllyal szerepel a mindennapokban a húsfogyasztás, és egyre gyakoribb a vegetáriánus étrend vagy a vegán szemléletmód.

A háttérben alapvetően a környezetvédelmi megfontolások állnak, de szerepet játszanak egészségügyi, állatjóléti, sőt, időnként spirituális szempontok is.

Felmerül a kérdés, hogy múló divatról, vagy egy tartós trend kezdetéről van-e szó.

KÖVESS MINKET

Képes gyökeresen átalakulni az étkezési kultúránk a klímavédelem, az egészségtudatosság és az állattartás megítélésének változása miatt, vagy inkább csak a hangsúlyok tolódnak el némileg? Mennyire a jóléti, nyugati társadalmak elitjének szokásrendszere ez? És főleg: mikor hódíthat teret mindez Magyarországon, ahol a hús még mindig az étkezés elengedhetetlen és központi eleme.

Erről beszélgetett az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjében Braunmüller Lajos szerkesztő Sziráki Zsófia dietetikussal, okleveles táplálkozástudományi szakemberrel és Vadovics Edinával a GreenDependent Intézet szakmai vezetőjével.

Fotó: Getty Images

további epizódok
tőzsde
N26 bank telefon fintech
vdv orosz deszant hadgyakorlat
A mianmari haderő páncélosa egy katonai parádén 2017-ben
gáza izrael palesztin konfliktus háború idf bombázás stock
henry kissinger

Holdblog Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger - Warren Buffett harcostársa -, akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére...

2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!