A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csaknem 117 milliós bírságot szabott ki egy cseh cégre, amiért megtévesztően, a legalapvetőbb információkat is mellőzve értékesítette telefonon az étrend-kiegészítőit a magyar fogyasztóknak.
A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
Több mint 10 ezren töltötték ki azt a kérdőívet, amely azt térképezte fel, hogy az étkezésekkel összefüggő érzékenységek milyen mértékben és módon érintik a lakosságot. A Szafi felmérésből kiderült, hogy a válaszadók nagyjából 85 százaléka követ valamilyen speciális étrendet, háromnegyedük pedig legalább havonta 10 ezer forintot költ mentes, diétás termékekre - derül ki a társaság közleményéből.
Sem a magyar lakosság ízlése, sem az anyagiak nem tették eddig lehetővé, hogy tömegesen kövessék idehaza is a nyugaton már erőteljesen terjedő étkezési szokásrendszereket. Ez azonban hamarosan megváltozhat: amire a klímaváltozás elleni harc nem volt képes, azt hamarosan elérheti a gazdasági válság és az élelmiszer-drágulás. Erről, és a megváltozóban lévő élelmiszer-fogyasztási szokásokról beszéltünk a Portfolio heti podcastjében Sziráki Zsófi dietetikussal, valamint Braunmüller Lajossal és Orosz Mártonnal, a Portfolio elemzőivel. Adásunk előzménye néhány héttel ezelőtti műsorunk, melyben egyebek mellett a háború élelmiszerárakra gyakorolt hatásáról volt szó, és ide kattintva hallgatható meg.
Érdekes kutatási eredményről számolt be a napokban a sciencealert.com, az eredmények azt mutatták meg, hány évvel lehet növelni a várható élettartamot, ha elkezdünk egészségesebb módon táplálkozni. Még azt is összefoglalták a szerzők, hogy miből mennyit érdemes enni.
Dr. Heather Moday allergológus immunológus tanácsa szerint a legrosszabb étel-összetevő, amit koronavírus-járvány idején ehetünk, az a cukor – írja a CNBC-n megjelent cikkében a szakértő.
A mediterrán étrend bizonyítottan egészséges, a kérdés csak az, hogy miért nem ezt eszi mindenki és hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy ilyen típusú ételeket fogyasszanak - fejtette ki a Könyves Magazin videójában Barabási-Albert László hálózatkutató, aki újabban már az élelmiszerek összetevőit kutatja laborjában munkatársaival. Szerinte fontos gyakorlati kérdés, hogy hogyan tudjuk leváltani az ultraprocesszált élelmiszereket, amelyek kémiailag nagyon eltolódtak az egészséges élelmiszerektől. Erre korábban már javaslatokat is megfogalmazott a professzor.
Ha öt dolgon változtatsz az életeden, akkor könnyen lehet, hogy hosszú ideig elkerülnek a súlyos betegségek.
Az alelnök értékel ia gazdasági helyzetet.
Zajlik a Portfolio AI in Business konferenciája.
Kelet-közép-európai indexkövető részvényalapot hozott létre az OTP Csoport.
A megújulós erőművi projektek másodlagos piacát pörgetheti fel az energiahivatal transzparenciája.
Az OXO-vezér a Checklist hétvégi különkiadásának vendége volt.
A magyarok fejében az él, hogy Románia fejletlenebb ország, de ez már nincs így.