meguszhatja magyarorszag az agrarugyi eu-forrasok drasztikus vagasat feldman zsolt agrarminiszterium
Uniós források

Megúszhatja Magyarország az agrárügyi EU-pénzek drasztikus vágását

Portfolio
Fontos fejlemény történt október 14-én Brüsszelben, hiszen Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban. Ez tehát azt jelentené, hogy az Európai Bizottság javaslatában szereplő durva, 17-26%-os forrásvágásnál sokkal jobban is kijöhet a dologból Magyarország, amely ráadásul most is azt mondja, hogy végülis a Brexit által indokolt agrárügyi forrásvágást még elfogadná, ha az lenne a végső kimenet.

A hétfői agrárügyi miniszteri találkozóról küldött agrárminisztériumi közlemény szerint

Magyarország annál nagyobb csökkenést nem tud elfogadni, mint amennyit az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése indokol, ezért a KAP források jelenlegi EU 27-es szinten történő megtartása minimum elvárás

– mondta a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Luxemburgban.

A tárca közlemény emlékeztet rá, hogy a kelet-európai tagállamok mellett Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország is támogatta azt a közös agrárminiszteri nyilatkozatot, amely a KAP források jelenlegi EU 27-es szinten történő megtartására tesz javaslatot.

Az egyik legnagyobb befizető, az Egyesült Királyság kiválásával nincs realitása a jelenlegi 382 milliárd eurós KAP költségvetés megtartásának, azonban Magyarország maximum a brit kilépéssel indokolható csökkenést tud elfogadni

– hangsúlyozta a magyar delegációvezető.   

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország esetében a jelenlegi programozási időszakhoz képest összehasonlító áron közel 17 százalékkal csökkennének a KAP források a 2021-2027 közötti időszakban. A vidékfejlesztés szenvedné el a legnagyobb forrásvesztést, itt 26 százalékkal kevesebb uniós forrás jutna hazánknak. Elfogadhatatlan a támogatások ilyen mértékű csökkentése, miközben a javasolt szabályozás lényegesen nagyobb terhet róna a termelőkre. Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek a források – mondta Feldman Zsolt.

Az európai bizottsági javaslatból Magyarország számára kalkulálható forráscsökkenésről tavaly nyáron írtunk nagyelemzést, illetve további lényeges cikkeket is összegyűjtöttünk :

A következő hét éves uniós költségvetésről, benne a KAP-ra fordítható források nagyságáról az állam és kormányfők hoznak majd döntést, azonban a húsz agrárminiszter mostani kiállása mindenképpen fontos politikai üzenetként tekinthető a jövőbeni tárgyalásokra nézve. A kezdeményezés súlyát növeli, hogy a támogatók között egyaránt megtalálhatóak régi és új, valamint nettó befizető és kedvezményezett tagállamok is. 

Arról, hogy jelenleg hol tart a 2021-2027-es uniós költségvetés tárgyalása, mire figyelmeztet az Európai Bizottság és a felzárkóztatási források terén mit fogadna el Magyarország, az alábbi cikkeinkben írtunk:

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
hongkong saját fotó
vihar isztanbul törökország
észak-korea phenjan pyongyang kndk
spanyolország zászló
Eölyüs Endre
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Gulyás Gergely kormányinfó